Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2019, 16:19
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Takto bude vyzerať vozidlo NASA, ktoré bude na Mesiaci hľadať a mapovať prítomnosť vody

TECH NASA
Uložiť Uložené

Vodu by sme mohli neskôr použiť na výrobu kyslíka pre základne s ľudskou posádkou.

Americká NASA sa pripravuje na opätovné skúmanie Mesiaca. Včera ukázala svoj lunárny rover VIPER, ktorý by mal na južnom póle vôbec po prvýkrát skúmať ľad a odobrať z neho vzorky.

Vedci sú z tejto príležitosti pochopiteľne úplne nadšení, voda v akomkoľvek skupenstve je totiž, podľa nich, základnou podmienkou pre existenciu života, aspoň v podobe baktérií. Na Mesiaci by sa tiež rozhodne hodila pri budovaní základní s trvalou prítomnosťou ľudí.  

NASA ukázala rover, ktorý má na Mesiaci zmapovať prítomnosť vody
NASA ukázala rover, ktorý má na Mesiaci zmapovať prítomnosť vody Zdroj: NASA/Johnson Space Center

Vozidlo je veľké asi ako golfový vozík, ale meno VIPER nie je narážkou na slávny zámorský športiak. Ide o skratku pre „Polárny prieskumník skúmajúci prchavé látky“ - bude totiž vybavené metrovým vrtákom schopným analyzovať rôzne vzorky pôdy

Žiť bude 100 dní a NASA ho využije na vytvorenie prvej mapy vodného povrchu na našom jedinom prirodzenom satelite.

Odporúčané
Mesiac sa od Zeme neustále vzďaluje. Raz možno odíde navždy Mesiac sa od Zeme neustále vzďaluje. Raz možno odíde navždy 3. októbra 2019, 15:33

„Od potvrdenia prítomnosti vody na Mesiaci pred desiatimi rokmi sa pýtame, či je tam naozaj dostatočné množstvo vodných zdrojov na to, aby sme mohli žiť aj vo vesmíre. Rover nám pomôže zodpovedať veľa otázok o tom, kde presne voda je a koľko jej môžeme použiť,” hovorí projektový manažér misie Daniel Andrews.

Voda by totiž mohla poslúžiť na výrobu kyslíka a vodík s kyslíkom zas na výrobu paliva pre rakety a pristávacie moduly. Na Mesiac sa táto životne dôležitá tekutina pravdepodobne dostala vďaka dopadom meteoritov alebo komét a keďže je jeho podstatná časť permanentne odvrátená od Slnka, nikdy sa neroztopila a nevyparila. Podľa NASA jej tam môžu byť až "milióny ton".

NASA ale potrebuje, aby jej VIPER v decembri roku 2022 a neskôr ľudská posádka v roku 2024 povedali, kde presne vŕtať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia