Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. októbra 2019, 15:33
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Mesiac sa od Zeme neustále vzďaluje. Raz možno odíde navždy

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Necelé štyri centimetre ročne nie sú veľa, tento stav ale trvá už miliardy rokov.

Mesiac je určite jedným z najzaujímavejších telies, aké na nočnej oblohe môžeš vidieť.  Len málokto ale vie, že jeho vzdialenosť od nás za každý rok zväčšuje o približne 3,8 centimetra

To je na vesmírne pomery poriadne málo, no ak budeš trpezlivý a zarátaš poriadne veľa času...

Odporúčané
„Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety „Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety 10. septembra 2019, 14:36

Vedci si podľa Business Insideru myslia, že Mesiac vznikol pred približne štyri a pol miliardami rokov, kedy do Zeme narazil asteroid veľký približne ako Mars a časť našej planéty vymrštil na jej obežnú dráhu.

Mesiac je teda obrovská časť našej planéty, ktorú gravitácia a rotácia okolo vlastnej osi zaoblila do dnešného tvaru. 

V tom čase však Mesiac obiehal približne 16-krát bližšie ako dnes.

James O'Donoqhue z japonskej vesmírnej agentúry JAXA vytvoril video, ktoré zobrazuje postupné chladnutie žeravého magmou poliateho povrchu Mesiaca a jeho cúvanie až do dnešnej pozície, teda "oficiálnych" 384 400 km od Zeme.

Rýchlosť vzďalovania našej prirodzenej družice však nie je konštantná. Na začiatku to bolo až 20,8 cm za rok a neskôr zmena kolísala od 0,13 centimetrov až po 27,8 centimetra ročne. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa | (@moonahead),

„Nevšimol som si, ako výrazne sa hodnoty lunárneho ústupu v minulosti menili. Toto je najvedeckejšia animácia, akú som zatiaľ vytvoril,“ hovorí o svojom videu. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Za veľkými rozdielmi majú stáť geologické zmeny na Zemi a nárazy meteoritov do povrchu Mesiaca. Zmeny teplôt na našej planéte zas znamenali zväčšovanie a topenie ľadovcov, ktoré podobne ako príliv a odliv na moriach ovlpyvňujú Mesiac. 

Domov
Zdieľať
Diskusia