Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2019, 14:36
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

„Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety

TECH NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Astronaut vraj nad všetkým začal rozmýšľať až po pristátí.

Americká vesmírna agentúra NASA tento rok oslavovala 50. výročie od úspešnej misie Apollo 11, ktorá 20. júla 1969 ako prvá pristála na Mesiaci. 

Z trojčlennej posádky sa na povrch dostali len Niel Armstrong a Buzz Aldrin, pričom Michael Collins všetko kontroloval z obežnej dráhy a veliteľského modulu.

Armstrong do vysielačky a priameho prenosu na Zem zahlásil pamätnú vetu „Je to malý krok pre človeka, ale obrovský skok pre ľudstvo.“, ktorá vzbudzuje pozornosť aj po polstoročí.

Odporúčané
NASA predstavila interaktívny web, kde zažiješ celé pristátie na Mesiaci. Konšpirátorom tak nedáva šancu NASA predstavila interaktívny web, kde zažiješ celé pristátie na Mesiaci. Konšpirátorom tak nedáva šancu 19. júla 2019, 19:57

Britský Express upozornil na podcast s ďalším astronautom NASA Mike Massiminom. Ten spomína, že sa s Armstrongom po jeho návrate z Mesiaca stretol v agentúrnom bufete v rade na sendviče.

Keďže k nemu po dostiahnutí veľkého míľnika vzhliadal a chcel začať rozhovor, spýtal sa, kedy ho napadla slávna veta.

"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety
"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety Zdroj: Flickr.com / Mike Massimino

„Rozmýšľal som o nej, až ked sme pristáli,“ odvetil vraj veliteľ Apolla 11. Do poslednej chvíle si totiž nemohol byť istý, či sa pristátie podarí a či vôbec expedíciu prežije. Massimino si tiež myslí, že mu chcel skúsenejší astronaut naznačiť, aby sa vždy sústredil hlavne na cieľ misie. 

Paradoxne, Mike Massimino si tiež pripísal jedno vesmírne prvenstvo. V máji 2009 sa stal prvým človekom, ktorý z vesmíru odoslal Tweet.

V podcaste dokonca žartuje, že zvolil podobný prístup a Tweet si teda dopredu vôbec nepremyslel. V rozhodujúcej chvíli preto narýchlo naťukal dve vety.

Z obežnej dráhy: Štart bol úžasný. Cítim sa skvele, tvrdo pracujem a užívam si nádherný výhľad, dobrodružstvo môjho života začalo. 

Massimino sa však okamžite stal terčom posmechu a narážok Setha Meyersa v jeho show Saturday Night Live: „Za 40 rokov sme sa od jeden veľký skok pre ľudstvo dostali k štart bol úžasný!“, vravel moderátor. 

"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety
"Je to malý krok pre človeka, veľký skok pre ľudstvo". Armstrong si vraj túto vetu vymyslel pár minút pred vystúpením z rakety Zdroj: www.youtube.com
Domov
Zdieľať
Diskusia