Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2019, 10:13
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Paríž zaviedol prísne pravidlá pre elektrické kolobežky. Zomierajú na nich ľudia

NEWS FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Zakázali jazdu po chodníku a polícia bude rozdávať vysoké pokuty.

Elektrické kolobežky sa tešia čoraz väčšej popularite aj u nás. Bežní ľudia, ktorí na nich jazdia do práce, zväčša až takým veľkým problémom nie sú, vo väčších mestách však fungujú aj služby, ktoré takéto zdieľané stroje za poplatok požičajú každému priamo na ulici. 

Najznámejšími poskytovateľmi sú obvykle firmy Bird alebo Lime. V Bratislave zas veľmi krátko fungoval Mint

Odporúčané
Zdieľané elektrické kolobežky v Bratislave končia, vydržali dva mesiace. Spoločnosť však sľubuje, že sa služba vráti Zdieľané elektrické kolobežky v Bratislave končia, vydržali dva mesiace. Spoločnosť však sľubuje, že sa služba vráti 13. septembra 2019, 16:55

Veľa rýchlo sa pohybujúcich turistov v mixe s domácimi kolobežkármi a chodcami už vo Francúzsku považovali za veľký problém a podľa BBC oddnes začali platiť prísnejšie pravidlá

Jazda kolobežkou po chodníku je až na výnimky úplne zakázaná. Nebude na nej môcť stáť viac než jedna osoba a už vôbec si nebude môcť ťukať do mobilu alebo počúvať hudbu cez slúchadlá. 

Paríž zaviedol prísne pravidlá pre elektrické kolobežky. Zomierajú na nich totiž ľudia
Paríž zaviedol prísne pravidlá pre elektrické kolobežky. Zomierajú na nich totiž ľudia Zdroj: Unsplash.com

Takéto osobné e-vozidlá budú tiež vykázané na cyklochodníky a od júla 2020 bude ich rýchlosť obmedzená na maximálne 25 km/h. Na vyčlenených úsekoch bude možné jazdiť aj rýchlejšie, no iba s prilbou a reflexným oblečením. 

BBC zverejnilo aj výšky pokút za porušenie nariadení. Väčšina z trestov bude za 135 eur, no jazdu nepovolenou rýchlosťou môže polícia ohodnotiť až do neuveriteľných 1 500 eur. Turisti si teda budú musieť dávať pozor. 

Reakcia úradov prišla po tom, ako vo Francúzsku pred týždňom zomrel 25-ročný muž, ktorý so svojou kolobežkou narazil do auta v Bordeaux. Žena, ktorá sa na stroji viezla tiež, je zranená a krajina už zaznamenala minimálne 5 úmrtí na tomto type dopravného prostriedku.

Služby zdieľajúce verejné kolobežky tiež bojujú s vandalizmom a zlodejmi. V Paríži ich napríklad nespokojní obyvatelia a výtržníci hádžu do Seiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia