Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2019, 6:40
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Čím viac kriku, tým zdravšie telo. Uvoľnenie emócií znižuje riziko infarktu

NEWS VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Štúdia sa zamerala na ženy, nie je si však dôvod myslieť si, že tieto rady neplatia aj pre mužov.

Máš občas chuť poriadne si zakričať? Podľa štúdie, o ktorej sa píše na portáli EurekAlert, by tieto pocity nemal potláčať. 

Zadržiavanie hnevu totiž vraj môže prispievať k vytváraniu povlaku v tzv. karotických artériách. Ich upchatie potom vedie k mozgovej porážke alebo iným problémom so srdcom. Navyše, spájané je aj s horším psychickým zdravím.

Odporúčané
Manžela zabila strojom na výrobu klobás. Kvôli poistným podvodom vraždila aj svoje deti Manžela zabila strojom na výrobu klobás. Kvôli poistným podvodom vraždila aj svoje deti 19. januára 2019, 10:08

Autori sa vo výskume zameriavali výhradne na ženy. V testovanej vzorke ich bolo 304, všetko nefajčiarky. Pomocou dotazníka sa vyhodnocovalo, ako často potláčajú návaly hnevu, prípadne uprednosťnujú potreby niekoho iného pred tými svojimi, aby napríklad neriskovali problémy vo vzťahoch.

Štúdia potom takéto správanie spájala so zvýšenými hodnotami cholesterolu aj cukru v krvi, depresiami a obezitou.

 

Čím viac kriku, tým zdravšie telo. Uvoľnenie emócií znižuje riziko infarktu

Výsledky jednoznačne ukazujú, že dámy, ktoré častejšie zvyšovali hlas a hovorili o svojej frustrácii, boli obvykle zdravšie ako tie, ktoré boli radšej ticho, píše web Brightside.

„Štúdie, ako je táto, sú hodnotné, pretože ukazujú dôležitosť chápania toho, ako emočné nastavenie žien ovplyvňuje ich fyzické zdravie,“ uvádza doktorka Stephanie Faubionová a dodáva: „Tieto výsledky by mali poskytovateľov zdravotnej starostlivosti povzbudiť k tomu, aby zvažovali aj socio-emočné faktory pri preventívnej starostlivosti o svojich pacientov.“ 

Zrejme sa dá predpokladať, že test na mužoch by priniesol podobné výsledky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia