Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2019, 19:17
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku

ZAUJÍMAVOSTI DOBROSLAV TRNKA JAROSLAV HAŠČÁK MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Na svetlo sveta vyplávali ďalšie informácie, ktoré naznačujú, do akých hlbokých základov je Slovensko prehnité korupciou.

Marian Kočner je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka aj jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a daňových podvodov. Doteraz sa na verejnosť dostali časti jeho komunikácie  s vplyvnými osobami cez aplikáciu Threema, ktorá poukazuje na korupčné správanie viacerých predstaviteľov štátu, súdnictva, prokuratúry aj polície. Dozvedáme sa konkrétne mená zodpovedných osôb, ktoré vraj rozhodovali v prospech Mariana Kočnera a zakrývali jeho miliónove kauzy za úplatky. 

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Denník N zverejnil ďalší kľúčový dôkaz, nielen o korupcii, ale doslova o ovládnutí štátnych orgánov, ktoré mali bojovať za spravodlivosť a právo. Ide o takmer 74-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Marianom Kočnerom a niekdajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom z roku 2014.

Z neznámych dôvodov ju pred rokmi zhotovil práve Kočner a znalecký posudok už podľa Denníka N potvrdil, že hlasy z audiozáznamu patria práve týmto dvom. Rozprávajú sa o údajnom vydieraní Jaroslava Haščáka z Penty, kvôli kauze Gorila, ktorá otriasla slovenskou politickou scénou.

Čo je Gorila? Zverejnené prepisy odpočúvania bytu na Vazovovej ulici známe pod názvom Gorila hovoria o rozsiahlych podzreniach z korupcie. V rokoch 2005 a 2006 nahrávala Slovenská informačná služba stretnutia Jaroslava Haščáka z Penty, ktorý sa tu vraj stretával s politikmi a významnými osobami, a hovorili o obchodoch, do ktorých boli zapletené aj politické strany.  
Súd však prikázal nahrávky vymazať kvôli byrokratickým nezrovnalostiam. To sa pravdepodobne nestalo a jedna kópia sa dostala ku Kočnerovi. Keďže ide o kompromitujúci materiál, Haščák bol údajne ochotný zaplatiť za kópiu milión eur. Do dnešného dňa nie je jasné, koľko kópií Marian Kočner urobil, jednu z nich však našla polícia aj počas prehliadky jeho domu pred niekoľkými mesiacmi. Znalci už potvrdili, že hlasy na nej sú autentické.

Na snímke Marian Kočner počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza

5 dôležitých informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky telefonátu medzi Marianom Kočnerom a generálnym prokurátorom Trnkom
5 dôležitých informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky telefonátu medzi Marianom Kočnerom a generálnym prokurátorom Trnkom Zdroj: TASR - Michal Svítok

Jednu kópiu si Kočner uložil v trezore generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a na niekoľko rokov na ňu zabudol. Podľa dnes zverejnenej nahrávky vraj Trnka dostal na rybačke s dvoma kamarátmi nápad, že ňou bude šéfa Penty vydierať.  

Na audiozázname zverejnenom Denníkom N máme možnosť počuť, ako obvinený Marián Kočner nevyberaným spôsobom a slovníkom čistí bývalému generálnemu prokurátorovi žalúdok za tento nápad. Kočner bol dlhodobo označovaný za Trnkovho kamaráta a snažil sa o jeho znovuzvolenie. Trnka vo viacerých prípadoch konal v prospech Kočnera.

Na nahrávke sa rozprávajú o tom, že Trnku „zabijú,“ ako môže Haščák obrať Kočnera o celý majetok, ale aj o tom, ako sa vraj pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2011 šéf Penty a údajný objednávateľ vraždy novinára poskladali po milióne eur pre poslancov, aby hlasovali za Trnku. Trnka nakoniec vo voľbe neuspel o jeden hlas.

Najšokujúcejšie momenty nahrávky Kočner – Trnka (výber Denníka N, ktorý záznam získal)

Generálny prokurátor má na Slovensku takmer neobmedzenú moc. Môže kontrolovať a riadiť všetky trestné konania, vyhlasuje pokyny, ktoré sú pre všetkých prokurátorov záväzné a má dohľad nad všetkým, čo sa stane alebo nestane pred podaním obžaloby. Dobroslav Trnka vo funkcii skončil v roku 2011, prokurátorom je však naďalej. 

Jaroslav Haščák v stanovisku tvrdí, že ho nikto žiadnymi nahrávkami nikdy nevydieral a že sa nikdy nepodieľal na kupovaní nahrávok Gorila. Celé jeho stanovisko si môžeš prečítať na konci článku.

V nasledujúcich bodoch sme zhrnuli šokujúce momenty zo zverejnenej nahrávky, ktorá poukazuje na úzke vzťahy medzi Kočnerom a Trnkom aj Kočnerom a Haščákom. 

1. Kočner sa správal ako Trnkov nadriadený

Domov
Zdieľať
Diskusia