Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 14:21
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Paralyzovaný muž chodil prvýkrát po dvoch rokoch vďaka exoskeletu, ktorý ovláda mysľou. Konečne mohol hýbať aj rukami

TECH
Uložiť Uložené

Svoje prvé kroky pripodobnil chôdzi na Mesiaci.

Muž, ktorý má paralyzované všetky 4 končatiny, nimi mohol konečne pohnúť. Vďačí za to technológii francúzskych výskumníkov.

Vyvinuli exoskelet, ktorý číta signály mozgu

Sci-fi filmy sa nikdy nezdali reálnejšie ako v poslednom desaťročí. Technológie napredujú extrémne rýchlo, čo dosvedčuje aj príklad Thibaulta (30), ktorý sa prihlásil na výskum exoskeletov. Po dlhom vývoji ho konečne vyskúšal a mohol pohnúť končatinami. Hoci pohyby majú ešte ďaleko od dokonalosti a Thibault by nebol schopný chodiť bez pomoci, vedci pre BBC povedali, že to postačí ako základ a v budúcnosti by mohla táto technológia zlepšiť kvalitu života paralyzovaných ľudí a ľudí s pohybovým postihnutím.

Odporúčané
Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch 21. februára 2019, 11:42

Ako to funguje?

Thibaultovi voperovali dva implantáty priamo na mozog. Tie čítali mozgovú aktivitu a signály vysielali do počítača v blízkosti. Počítač dekódoval signály a premenil ich na inštrukcie pre exoskelet. Po navlečení skeletu teda Thibault musí myslieť na chôdzu, a tým sa začne pomôcka hýbať. Predtým, ako si to mohol vyskúšať na vlastnej koži, používal simulátor a kontroloval chôdzu avatarov vo videohre. Neskôr si cvičil motoriku, kde musel ruky otáčať alebo sa nimi niečoho dotknúť. Pohyb rukami je pre neho oveľa ťažší, vyžaduje si to viac kontroly nad svalmi.

Technológia nie je dokonalá, počítač musí byť nablízku a bez istenia by Thibault nedokázal stáť na vlastných nohách. Je to však krok vpred: francúzsky exoskelet je jediný na svete vytvorený pre simultánne ovládanie štyroch končatín. Potrebujú však silnejší počítač a lepšiu umelú inteligenciu na to, aby mohli „prečítať“ signály z mozgu podrobnejšie. Zároveň by chceli vyvinúť aj systém ovládania pre prsty, aby napríklad mohol Thibault zdvihnúť predmety. Princíp fungovania by mohol neskôr slúžiť aj pre vývoj vozíčkov, ktoré by mohli ľudia ovládať iba svojou mysľou.

Domov
Zdieľať
Diskusia