Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2019, 11:25
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde

TECH ELON MUSK VESMÍR
Uložiť Uložené

Podľa šéfa Tesly a vesmírneho nadšenca by sme sa mali pripraviť. Jeden z asteroidov nás tesne minie už v roku 2029.

Šéf Tesly a vesmírneho projektu SpaceX Elon Musk je na svojom Twitteri mimoriadne aktívny. Rád vyzdvihuje úspechy svojich spoločností, no pravidelne sa vyjadruje aj k iným témam. 

Naposledy upozornil na fakt, že naša Zem stále nemá žiadny systém ochrany pred vesmírnymi asteroidmi, pričom pravdepodobnosť, že do nej v budúcnosti narazí teleso schopné spôsobiť problémy, je obrovská.

Tweet o hrozbe prípadného Armagedonu, pochopiteľne, neprišiel len tak. Musk reagoval na článok z britského magazínu Express, podľa ktorého sa NASA pripravuje na príchod obrovského "Boha Chaosu". Tak je prezývaný práve asteroid dostatočne veľký na to, aby sa ním ľudstvo začalo vážne zaoberať. 

Zatiaľ najväčšiu pozornosť vzbuduzuje teleso nazvané Apophis. To sa má k našej planéte priblížiť v roku 2029 a projektovaná trajektória naznačuje, že preletí nižšie, než je obežná dráha niektorých televíznych satelitov krúžiacich okolo Zeme. 

Najbližší bod má byť vo vzdialenosti niečo cez 30-tisíc kilometrov od nás. A rozmery samotného asteroidu? S priemerom 340 metrov by mala zrážka katastrofické následky pre celé ľudstvo. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Podľa expertov sa zatiaľ príliš báť nemusíme, šanca, že by asteroid nakoniec Zem v roku 2029 trafil, je údajne 1 : 100 000. Apophis tak sľubuje skôr unikátne vesmírne divadlo, bude ho totiž vidno voľným okom a mal by žiariť podobne ako najjasnejšie hviezdy na oblohe. Prelietať má okolo západného pobrežia Austrálie, nad Indickým oceánom, Afrikou a Spojenými štátmi. 

Problémom je, že tento prelet okolo Zeme môže trasu asteroidu potenciálne zmeniť natoľko, aby sa v roku 2036 vrátil a našu planétu už naozaj zasiahol. Špekuluje sa teda o možnosti vystrelenia radarových odpovedačov a lokátorov na povrch asteroidu už pri prvom stretnutí. Tie by nám dali možnosť sledovať jeho polohu presnejšie a umožniť vedcom vypočítať,  či bude v budúcnosti potrebné spustiť záchranné plány alebo nie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia