Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Hikemates.com
2. augusta 2019, 12:25
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Zničené národné parky a turistické chodníky: Slováci vyzývajú na záchranu lesov

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Za posledných desať rokov zmizli na Slovensku stovky kilometrov štvorcových lesa v chránených územiach, na čo reagujú turisti z komunity Hikemates zaujímavou výzvou.

Turistická komunita Hikemates organizuje výzvu, ktorá pomôže chrániť naše lesy. ,,Ako milovníci turistiky chodíme do hôr pravidelne, zdevastovaných lesov a všadeprítomných rúbanísk je z roka na rok viac, práve preto sme vytvorili výzvu Zdolaj seba, pomôž horám!”, hovorí organizátor výzvy Patrik Pajta.

Spočíva v športových aktivitách, vďaka ktorým Hikemates venuje iniciatíve My sme les finančné prostriedky na záchranu slovenských hôr.

Prírodu si devastujeme sami

Turisti pri svojich výletoch dlhodobo so zhrozením vnímajú miznutie lesov, zvyšujúci sa počet rúbanísk a ťažbou rozbité turistické chodníky. Ťažba dreva pritom neobchádza ani naše národné parky.

Za posledných desať rokov sa na Slovensku vyťažilo asi 700 štvorcových kilometrov lesa, teda takmer toľko, koľko dosahuje rozloha Národného parku Nízke Tatry. 

Odporúčané
V národných parkoch by mal skončiť výrub stromov. Ochranári ho vďaka novele zákona budú môcť zablokovať V národných parkoch by mal skončiť výrub stromov. Ochranári ho vďaka novele zákona budú môcť zablokovať 29. mája 2019, 16:53

Pomôcť môže každý, najmenší aj milovníci horskej turistiky

Práve turisti sú často očami nás všetkých. Vidia, ako sa ťažba podpisuje na lesoch. Aj preto je hlavnou motiváciou organizátorov výzvy dostať do prírodných krás Slovenska čo najviac ľudí, aby na vlastné oči videli, čo sa s nimi deje. Športovým cieľom výzvy je zdolať štyri kopce v našich najvyšších pohoriach.

Pre milovníkov hôr, ale aj pre širokú verejnosť vybrali kopce rôznej obtiažnosti, nech sa môže zapojiť každý. ,,Turisti sa môžu tešiť na výstup na Rysy, Veľký Kriváň, Ďumbier či Babiu horu. Na svoje si prídu rodiny s deťmi aj vyznávači vysokohorskej turistiky”, dodáva Patrik Pajta z Hikemates. 

Za každého účastníka, ktorý sa zapojí do výzvy, venuje Hikemates dve eurá iniciatíve My sme les. Tá dlhodobo bojuje za ochranu slovenských lesov a zavedenie prísne chránenej bezzásahovej zóny na minimálne 5% rozlohy Slovenska.

Zničené národné parky a turistické chodníky: Slováci vyzývajú na záchranu slovenských lesov
Zničené národné parky a turistické chodníky: Slováci vyzývajú na záchranu slovenských lesov Zdroj: My sme les

Výzva potrvá 6 týždňov

,,So zhrozením vnímame ťažbu, ktorá prebieha v slovenských lesoch, nevynímajúc národné parky, preto vítame výzvu Hikemates, ktorá chce zapojiť širokú verejnosť do pomoci našim horám. Ťažba totižto nespôsobuje iba miznúcu krásu Slovenska, ale ohrozuje aj jedinečné a často chránené druhy živočíchov, akým je napríklad hlucháň hôrny”, povedal Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Do výzvy sa môže zapojiť ktokoľvek. Slovenským horám pomôže človek už samotnou registráciou, ktorá prebieha na portáli Hikemates.com. Výzva štartuje 1. augusta a potrvá šesť týždňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia