Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2019, 11:18
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Teplá voda topí ľadovce 100-krát rýchlejšie ako vedci predpokladali

ZAUJÍMAVOSTI ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Ďalšie zlé správy o svetovej klíme.

Mnoho enviromentálnych odhadov vychádza z výpočtu toho, ako rýchlo sa topia ľadovce našej planéty. Výpočty majú na svedomí matematické modely, no ako naznačujú najnovšie výsledky odborníkov, sú nesprávne. Teplá voda vplýva na ľadovce stonásobne viac než sa predpokladalo, informuje portál Vice prostredníctvom štúdie publikovanej v magazíne Nature.

Znepokojujúce zistenie je natoľko problematické, že anuluje niektoré predtým vytvorené štúdie a simulácie, ktoré sa zaoberajú napríklad zaplavením pobrežných miest či ostrovov alebo migrácie miliónov ľudí.

Za výskumom stoja vedci z University of Oregon, ktorí pri skúmaní ľadovca LeConte použili priame merania z miesta miesto počítačových simulácií. Podľa ich zistenia je topenie ľadovca pod vodou stokrát rýchlejšie a to môže byť aplikované aj na ostatné ľadovce.


Treba však dodať, že stokrát väčší vplyv teplej vody na ľadovec neznamená, že sa aj ľadovec roztopí stokrát rýchlejšie, to by sme už boli v skutočne alarmujúcej situácii. Na ľadovce totiž takisto vplývajú aj povrchové topenie či odpadnávanie krýh a urýchlená je teda len jedna časť.

Tá je však zo všetkých najvplyvnejšia na celkové topenie ľadovca a už dávno bol ten najvyšší čas, aby sme s riešením globálneho otepľovania rýchlo pridali.

Teplá voda topí ľadovce 100x rýchlejšie, ako vedci predpokladali
Teplá voda topí ľadovce 100x rýchlejšie, ako vedci predpokladali Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia