Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2019, 9:11
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Anorexia je výsledkom zmien v myslení a vnímaní vlastného tela, na ktorej sa značne podieľa aj rodinné prostredie

Anorexia je výsledkom zmien v myslení a vnímaní vlastného tela, na ktorej sa značne podieľa aj rodinné prostredie
Zdroj: unsplash.com / lily banse
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

„Nežijeme preto, aby sme jedli, jeme preto, aby sme žili.“

Dennodenne sme v médiách bombardovaní stereotypmi krásy. Internet, časopisy a bilbordy nám predkladajú dokonalé telá, ktoré na nás nevedome vplývajú a vyvolávajú pocity menejcennosti a osobnej nedostatočnosti.

Najkritickejším je v tomto kontexte jednoznačne obdobie puberty, kedy tak jedno, ako aj druhé pohlavie extrémne dbá na svoj zovňajšok, lebo veď je to najdôležitejšie. Aspoň to si mnohí násťroční myslia. Extrémna starostlivosť o svoje telo však vie prerásť až v chorobu.

Problém v pravom slova zmysle nastáva, keď je váha minimálne 15 % pod normálnou úrovňou alebo vtedy, keď je BMI (Body Mass Index) 17,5 a nižší. Už hodnoty pod 18,5 poukazujú na podváhu. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Základné fakty o anorexii

  • Čo stojí za jej vznikom

  • Aké je typické správanie anorektika

  • Prečo je do veľkej miery ovplyvnená rodinným prostredím

  • Kedy by si mal situáciu vo svojom okolí vyhodnotiť už ako vážnu

  • Ako prebieha jej liečba

  • Aké sú typické osobnostné črty anorektičiek

Prvý pohľad na anorexiu

Pri anorexii sa každému okamžite vybavia obrázky na kosť vychudnutých žien, ktoré to nemôžu mať v hlave v poriadku. Zdravý človek jednoducho nechápe, čo sa odohráva v hlave jedinca trpiaceho anorexiou. Prečo neje? Ako si môže pripadať tučná, veď je len kosť a koža. Čo je anorexia? Na internete ale aj v odbornej literatúre existujú desiatky, respektíve stovky rôznych definícií.

Hoffmann a Hochapfel charakterizujú anorexiu ako obraz choroby, keď prejavom vnútorných konfliktov je extrémny úbytok na váhe. Treba si však uvedomiť, že jedenie nie je len fyziologickou potrebou, ale práve v najranejšom období nášho života má aj značnú komunikačnú funkciu medzi matkou a dieťaťom.

Odporúčané
Janka v hlave počuje hlasy, ktoré ju nútia nejesť. Od 6 rokov bojuje s anorexiou (Rozhovor) Janka v hlave počuje hlasy, ktoré ju nútia nejesť. Od 6 rokov bojuje s anorexiou (Rozhovor) 13. apríla 2019, 15:22

Úbytok váhy ale nie je jediným prejavom tohto ochorenia. Prítomný je aj strach z obezity, respektíve váhy ako takej. Môžeme dokonca hovoriť o fóbii z váhy. Nedostatočným prísunom živín vznikajú v tele ďalšie problémy ako porucha látkovej premeny a hormonálnej regulácie, čo sa v tele ženy prejaví najmä stratou menštruácie a poklesom telesnej teploty.

Okrem fyziologických prejavov je však značne narušené aj psychosociálne správanie. Rýchle striedanie nálad, popieranie hladu, nadmerná motorická aktivita, zmenšovanie kontaktov so svojím okolím.

Pri dlhodobom odmietaní potravy dochádza k útlmu psychického aj fyziologického fungovania, potrieb aj pudov, počnúc sexuálnym a končiac pudom sebazáchovy. Čo sa týka samotného výskytu anorexie v populácii, až 90 % postihnutých sú ženy medzi 12. až 18. rokom.

Anorexia
Anorexia Zdroj: St Bartholomew's Hospital Archives & Museum SBHB MU/14/49/16/1
 

Prečo neje?

K tomu, aby sme pochopili jej vznik, sa musíme pozrieť na viacero prístupov, keďže etiológia mentálnej anorexie je veľmi obšírna. Najskôr sa pozrieme na genetiku. Ako uvádza MUDr. Genovéva Almássyová pre web Preventivne.sk, práve tá  zohráva pri vzniku anorexie veľkú rolu. Podľa jej slov môže genetická predispozícia tkvieť v mierne odlišnej výbave mozgu, kedy hladovanie znižuje úzkosť a celkový stres.

Zaujímavosťou je, že anorexia sa nevyskytuje iba v rozvinutých krajinách, kde je za ideál krásy považovaná chudá žena, ale aj v krajinách tretieho sveta, kde je ideál krásy presne opačný. Hladovanie si tam potom žena zdôvodní v ekonomickom či náboženskom kontexte.

Okrem genetickej predispozície sa hovorí aj o iných biologických faktoroch týkajúcich sa endokrinného systému, teda žliaz s vnútorným vylučovaním, ktoré v tele zabezpečujú vyplavovanie hormónov. I keď sa menštruácia vytráca zväčša až po znížení telesnej hmotnosti, niektorí odborníci pozorovali stratu menštruácie už pred stratou váhy, a to až v 40 % prípadov.

Rôzne psychologické prístupy uvádzajú rôzne príčiny vzniku, no vo svojej podstate všetky hovoria o problémoch so sexualitou, nezrelosti a narušenom vnímaní vlastného „ja“.

Odporúčané
Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany 21. júla 2019, 18:59

Veľmi zaujímavý je prístup psychoanalýzy, ktorá sa na anorexiu pozerá ako na spôsob vyhýbania sa dospelej sexualite. Aby sa vyhla spoločenským požiadavkám ohľadne sexuality, uchýli sa k ranejšiemu stavu. Odmietanie jedla taktiež spája s odmietaním splynutia s materskou postavou. Psychodynamický prístup teda zakladá na sexualite a väzbe matka – dieťa.

Humanistický pohľad na vec zase verí, že anorexiu treba chápať v kontexte rodiny. Anorexia môže byť výsledkom pretrvávajúcich rodinných konfliktov, kedy sa opäť najviac vyzdvihuje zlý vzťah matky s dieťaťom.  

Zväčša sa v tomto kontexte hovorí o dominantnej rodičovskej postave, ktorá má potrebu svoje dieťa neustále riadiť. Odmietanie jedla potom predstavuje akýsi protest voči takémuto správaniu. Anorektické dieťa tým dáva najavo, že si chce samo kontrolovať svoj život. Odmietaním jedla sa stáva individualitou.

Odborníci sa však zhodujú, že jedna konkrétna príčina anorexie neexistuje a rozvoj choroby je výsledkom interakcie viacerých faktorov.

Anorexia
Anorexia Zdroj: St Bartholomew's Hospital Archives & Museum SBHB MU/14/49/16/2
 

Odporúčané
Spôsobia viac úmrtí ako vraždy, autohavárie a drogy dokopy. Prečo ľudia utrácajú na cigarety, ktoré ich zabíjajú? Spôsobia viac úmrtí ako vraždy, autohavárie a drogy dokopy. Prečo ľudia utrácajú na cigarety, ktoré ich zabíjajú? 6. júla 2019, 12:16

Problémy začínajú nenápadne

Domov
Zdieľať
Diskusia