Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2019, 18:23
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie z Refresheru za uplynulý týždeň: Pedofília, závislosť na Instagrame a nosných kvapkách a bizarný salámový burger

REFRESHER
Uložiť Uložené

Posledný týždeň sme sa opäť venovali aktuálnym témam, ktoré otriasajú Slovenskom a tiež dlhším článkom zo všetkých kategórií Refresheru.

Obsah na Refresheri sme mali vždy ambíciu zlepšovať a veľmi si vážime každý jeden konštruktívny a zmysluplný komentár napomáhajúci k tomu, aby čitateľ našiel také články a informácie, ktoré ho zaujímajú.

Obzvlášť tých dlhších a komplikovanejších pribúda čoraz viac, a tak sme sa rozhodli vybrať každú nedeľu zopár najdôležitejších. Uvedomujeme si, že počas pracovného týždňa máš menej času na čítanie, takže si stačí prescrollovať nasledujúci výber, prípadne navštíviť sekciu odporúčaných článkov.

Zároveň by sme sa opäť raz chceli poďakovať každému predplatiteľovi, bez ktorých by mnohé články vzniknuť nemohli. A ak náhodou nevieš, o čom hovoríme, tak utekaj na stránku Refresher Plus, kde nájdeš všetky dôležité informácie. 

Ešte predtým ako začneme, dávame do pozornosti pracovnú príležitosť pre redaktora, ktorý si trúfa na pravidelné spracovávanie náročných tém, aké by sa na Refresher hodili. Sme otvorení naozaj všetkému, no najlepšie bude, keď si preštuduješ inzerát, kde nájdeš aj pokyny k tomu, ako sa o pozíciu uchádzať. 


Vyskúšali sme mesiac bez Instagramu

Sociálne siete sú už dnes tuctovou a obohratou témou, ktorou by sme sa síce zaoberať mali, vo všeobecnosti však už ani nemá kto, keďže sme ich „obeťami“ prakticky všetci. Aj naši rodičia ich už minimálne na komunikáciu využívajú a v konečnom dôsledku pri nich trávime istú časť nášho voľného alebo pracovného času.

Najlepší spôsob, ako si otestovať svoju závislosť, je jednoducho prestať, a tak sme si to na pár týždňov vyskúšali s Instagramom. Článok podrobne opisuje nielen vplyv na redaktorku, ktorá si dala stopku, ale aj na okolie. Ako sa jej kamaráti a známi správali, keď im neodpisovala, ako sa cítia a ako vyzeral návrat? To všetko sa dozvieš v článku. 

Rozhovor s Arpádom Soltészom, ktorý zažil slovenskú mafiu na vlastnej koži

S prihliadnutím na udalosti z minulého roka všetci vieme, že práca novinára a obzvlášť toho investigatívneho je nebezpečným povolaním. Slovensko však mali v moci už od deväťdesiatych rokov vplyvní ľudia, na ktorých si ešte spomína aj Arpád Soltész. My sme ho oslovili s ponukou na rozhovor, aby nám pozorpával, čo vlastne táto práca vtedy obnášala a v čom sa líšila so súčasnosťou. 

Arpád nám porozprával nielen o svojich žurnalistických začiatkoch na východe, ale aj o tom, čo všetko zažil a do akých nebezpečných situácií sa v súvislosti s touto profesiou dostal. Dozvieš sa aj to, kto boli Režesovci a či je pašeráctvo na východe také, ako to vykresľuje film Čiara.

Koho voliť za prezidenta? Zhrnuli sme všetko o dvoch najsilnejších kandidátoch

Už budúci víkend nás čakajú veľmi dôležité voľby, v ktorých si budeme vyberať novú hlavu štátu na nasledujúcich päť rokov. Pomyselné boje o voličov sa do veľkej miery vyostrujú, no predvolebné prieskumy favorizujú hlavne dvoch kandidátov – Čaputovú a Šefčoviča. My sme sa v článku na Refresheri pozreli na ich doterajšie pôsobenie v politike aj mimo nej trochu podrobnejšie, takže by sme ti teoreticky mohli uľahčiť rozhodovanie.

Dozvieš sa, kto sú, aký je ich program, ako vedú kampaň a ako vyzerá antikampaň. V úplnom závere článku ešte nájdeš hlasovanie, kde sa dozvieš, či máš aktuálne rovnaký názor ako zvyšok mladšej verejnosti, ktorá číta Refresher. 

Odporúčané
Koho voliť za prezidenta? Zhrnuli sme všetko o dvoch najsilnejších kandidátoch z prieskumov Koho voliť za prezidenta? Zhrnuli sme všetko o dvoch najsilnejších kandidátoch z prieskumov 7. marca 2019, 14:14

Recenzia na dokument, ktorý svedčí o tom, že bol Michael Jackson pedofil

Hudobný svet v týchto dňoch upriamuje pozornosť na Michaela Jacksona, resp. skôr jeho temnú minulosť. HBO totiž odvysielalo dokument Leaving Neverland týkajúci sa smutného svedectva o pedofílii. Ide o osobné výpovede svedkov, ktorí otvorene hovoria o tom, ako im sexuálne obťažovanie od legendárneho speváka zničilo životy až do dnešného dňa, aj keď už majú rodiny a deti. 

Okrem iného sme už pripravili aj recenziu, v ktorej sa dozvieš, o čom celý dokument vlastne je a prečo sa oplatí venovať mu čas. Pravdepodobne nájdeš aj odpoveď na to, prečo všetky svetové rádiá prestávajú hrať Jacksonovu hudbu a prečo výrazne klesajú prehratia jeho skladieb na streamovacích službách. 

Navštívili sme autosalón v Ženeve (Fotoreport)

Autosalóne v Ženeve je odjakživa nasledovanejším motoristickým veľtrhom na svete a inak tomu nie je ani v prípade roku 2019. Ten sme osobne navštívili aj my, aby sme sa pozreli na to, aké novinky môžeme očakávať, pričom nás, pochopiteľne, zaujímali najmä exkluzivity a zásadné inovácie.  V článku nájdeš v prvom rade množstvo fotiek, ale aj podrobný opis a technickú špecifickáciu kúskov, ktoré nás na 89. ročníku zaujali najviac.  

Odporúčané
Najdrahšie auto sveta, plejáda nových Mercedesov či elektrické hyperšporty. Aj o tom je autosalón v Ženeve Najdrahšie auto sveta, plejáda nových Mercedesov či elektrické hyperšporty. Aj o tom je autosalón v Ženeve 9. marca 2019, 11:07

10 úspešných a inšpiratívnych Sloveniek

Na počesť Medzinárodného dňa žien z posledného piatku sme si pripravili zoznam desiatich výnimočných Sloveniek, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia pre všetky mladé dámy, čo sa rozhodujú, akým smerom sa v živote uberať. Platí, že nežné pohlavie by sme si mali vážiť aj mimo špeciálnych sviatkov, no aspoň máme ideálnu možnosť uvedomiť si to. 

Vybrali sme niekoľko žien z minulosti, ale aj prítomnosti, ktoré túto krajinu spravili lepším miestom pre život. Ich inteligencia, talent, odvaha a ctižiadostivosť sú hlavnými dôvodmi, prečo si zaslúžia miesto na našom zozname.

Odporúčané
Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne 8. marca 2019, 14:40

Kňazi, znásilňovanie a pedofília. Ako to vyzerá v našej cirkvi?

Pedofili v cirkvi sú veľký problém a začal si to uvedomovať aj Vatikán. Postupne sa začínajú nahlas ozývať kompetentní a dostávame aj podrobnejšie správy, ktoré mapujú zneužívanie v cirkvi. Výsledky sú skoro všade rovnaké – stovky zneužitých detí, zahladzovanie stôp a väčšina pedofilných kňazov je už po smrti.

Aj u nás sa objavili prípady zneužívania detí kňazmi, od roku 1993 bol na Slovensku odsúdený jeden kňaz. Bolo to v roku 2015, súd v Nitre ho odsúdil na trojročnú podmienku za zneužívanie 11-ročnej školáčky. Koncom roka 2018 bolo evidovaných 17 otvorených procesov v kauzách zneužívania maloletých v katolíckej cirkvi. Viac čísel, vyjadrení a podrobností už nájdeš v článku. 

Odporúčané
Kňazi za 50 rokov znásilnili tisíce detí, pedofilom sa nevyhlo ani Slovensko. Ako to vyzerá v našej cirkvi? Kňazi za 50 rokov znásilnili tisíce detí, pedofilom sa nevyhlo ani Slovensko. Ako to vyzerá v našej cirkvi? 7. marca 2019, 17:01

Rozhovor s Adriánom, ktorý otvorene hovorí o depresii

Adrian je mladý a odvážny človek, ktorý sa s nami rozhodol podeliť so svojím príbehom. Trpí totiž depresiou, ktorú mu spôsobili isté traumatické udalosti z detstva. Je jedným z 300 miliónov ľudí na svete, no zároveň jedným z mála, ktorý o tom chce otvorene hovoriť, aby možno otvoril oči aj ostatným. Depresia je totiž vážna, ale liečiteľná choroba a môže byť úspešne potlačená antidepresívami.

V tomto rozhovore sa dozvieš, ako Adrian zistil, že trpí depresiou a aké symptómy sprevádzali túto diagnózu v jeho prípade. Keďže väčšinou ide o konkrétny zážitok, Adrián sa pokúsil prezradiť nám o ňom viac. Rozprávali sme sa aj o odbornej pomoci, antidepresívach a jeho plánoch do budúcnosti. 

Odporúčané
Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) 7. marca 2019, 15:28

Inšpiruj sa účesmi známych Slovákov a Čechov

V rámci módnej sekcie sa okrem oblečenia a topánok venujeme aj iným dôležitým aspektom výzoru, resp. imidžu moderného človeka. Okrem outfitu totiž netreba zabúdať ani na účes, teda v prípade, že si na svoj zovňajšok naozaj potvrdíš. 

Predstavíme si nielen dámske, ale taktiež aj pánske účesy, ktoré sú momentálne v kurze a rozhodne sa oplatia vyskúšať. Pôjde o účesy známych Slovákov a Čechov, ktorí svoje strihy neberú na ľahkú váhu a orientujú sa v aktuálnych trendoch. 

Odporúčané
Inšpiruj sa aktuálnymi účesmi známych Slovákov a Čechov, ktoré sa rozhodne oplatia vyskúšať Inšpiruj sa aktuálnymi účesmi známych Slovákov a Čechov, ktoré sa rozhodne oplatia vyskúšať 7. marca 2019, 19:00

10 najlepších hier na PS4

Každý hráč má občas nemám čo hrať obdobie. Hodiny hľadania na internete sú stratou času, nič nezaujme. A aj keby sa niečo ako-tak dalo, tak nie je vôľa a chuť skúšať niečo nové. Vtedy sa treba prekonať, zaťať zuby a ísť na istotu. Jednoducho zbytočne nevymýšľať, neexperimentovať a zadovážiť si hru, ktorá je celosvetovo oceňovaná,

Potom už len dúfať, že nejde o zbytočnú marketingovú bublinu a mainstreamová hra je to presne to, čo si hľadal. V spolupráci s Brlohom sme vybrali práve 10 takýchto hier, s ktorými jednoducho nič nepokazíš.

Odporúčané
Ak si ich nehral, prichádzaš o veľa. Toto je výber 10 najlepších hier, ktoré si na PS4 jednoducho musíš zahrať Ak si ich nehral, prichádzaš o veľa. Toto je výber 10 najlepších hier, ktoré si na PS4 jednoducho musíš zahrať 7. marca 2019, 12:34

Otestovali sme špeciálny salámový burger

Ak práve začínaš svoju dráhu gastronóma v Bratislave, tvoje kroky pravdepodobne najprv do reštaurácie BeAbout, ktorá sa stala obľúbenou najmä vďaka burgrom s bohatou oblohou a americkým palacinkám s lesným ovocím či banánom. Lenže medzi ozajstnými burgrovými fajnšmekrami má problém zabodovať.

Napríklad aj kvôli bizarnostiam, akým je pridávanie salámy do burgrov. Je však pravdou, že tento už na prvý pohľad zbytočný a bláznivý nápad nás zaujal natoľko, že sme sa odhodlali a vyskúšali ho osobne. V článku sme zhrnuli naše pocity a nájdeš v ňom aj fotky, ktoré však minimálne zopár z vás určite prinútia BeAbout kvôli tomuto špeciálu navštíviť. 

Odporúčané
Otestovali sme špeciálny salámový burger z BeAboutu. Bizarná novinka nechutí tak, ako by si očakával Otestovali sme špeciálny salámový burger z BeAboutu. Bizarná novinka nechutí tak, ako by si očakával 6. marca 2019, 18:14

Výpovede Slovákov, ktorým spravila závislosť na kvapkách do nosa zo života peklo 

Článok o Slovákoch, ktorí začínajú čoraz viac holdovať kvapkám a sprejom do nosa,vzbudil na Facebooku obrovský záujem. V komentároch sa objavili stovky odpovedí a ľudia svojich kamošov označovali, aby si uvedomili, že nie sú jedinými s týmto problémom. Ani sme si neuvedomovali, že nadmerné užívanie nosných kvapiek je na Slovensku také rozšírené.

Ba čo viac, v komentároch sa objavili aj mnohé úprimné spovede ľudí, ktorí v minulosti porazili závislosť na nosných kvapkách, alebo s ňou stále bojujú. Rozhodli sme sa pretoo zopár príbehov a skúseností zhromaždiť, a tak sa dozvieš čosi viac o hrozbách aj samotných riešeniach. 

Odporúčané
Týmto Slovákom spravili kvapky do nosa zo života peklo. Krv ich zalievala vo dne aj v noci a hanbia sa chodiť do lekárne Týmto Slovákom spravili kvapky do nosa zo života peklo. Krv ich zalievala vo dne aj v noci a hanbia sa chodiť do lekárne 5. marca 2019, 13:12

Rozhovor s policajtom Michalom o zastrašovaní v polícii

Michal nám v prvom rozhovore rozpovedal o šikane od nadriadených, o streľbe obvodného riaditeľa Policajného zboru, ktorá takmer zasiahla Michalovho kolegu a nebola prakticky vôbec potrestaná, o vplyve politiky na políciu a mnohé iné. Jeho slová sa, samozrejme, dostali až k vedúcim oddelenia.

V nadväzujúcom rozhovore sa teda dozvieš, ako reagovali Michalovi kolegovia na jeho výpoveď, kto podal na Michala trestné oznámenia a prečo na Obvodné oddelenie PZ v Trnave poslali psychológa. Prebrali sme aj to, ako je možné, že Michal je stále jedným z mála policajtov, ktorí sa o pomeroch v zbore neboja hovoriť nahlas. 

Odporúčané
Policajt Michal: Vedenie sa nás snaží zastrašiť, podali trestné oznámenia. Nikto ale neodstúpil (Rozhovor) Policajt Michal: Vedenie sa nás snaží zastrašiť, podali trestné oznámenia. Nikto ale neodstúpil (Rozhovor) 5. marca 2019, 10:20

Ako Keith Flint navždy ovplyvnil tanečnú scénu

Zelené vlasy, výstredné vystupovanie a bláznivý imidž. Najvýraznejšia postava legendárnej kapely The Prodigy spáchala vo svojom dome počas minulého víkendu samovraždu. Dôvod je zatiaľ nejasný a skutočnú pravdu sa už asi nikdy nedozvieme, no minimálne si môžeme pripomenúť, aký bol Keith Flint naozaj.  

V článku sme zhrnuli, aký bol jeho vplyv na tanečnú scénu a o čo všetko sa v rámci hudby zaslúžil. Pripomenieme si jeho tvorbu a úspechy, ktorých naozaj nebolo málo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia