Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2019, 12:55
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Čoraz viac Slovákov sa stáva závislých na kvapkách do nosa, niektorí podstúpili už aj operácie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Tento problém netreba brať na ľahkú váhu.

Odborníci neustále upozorňujú na prevenciu závislostí od alkoholu či drog, avšak množstvo Slovákov už dlhé roky trápi problém s nosným kvapkami a sprejmi.

Upozornila naň v najnovšej reportáži Ľubica Janíkova z televízie Markíza, ktorá oslovila aj lekára, aby ľuďom objasnil, ako prehnané používanie nosných kvapiek organizmu škodí. On hovorí, že ak človek neprestane a sprej užíva dlhodobo, svoj nos si zničí, sliznica bude neprestajne opuchnutá, na čo doplatí celkový zdravotný stav osoby.

Ak človek cíti, že mu začína nádcha, väčšinou siahne po kvapkách či spreji. Na tom nie je nič nezvyčajné, veď ako sa dočítaš na stránkach lekární Dr. Max, tieto výrobky obsahujú látky odborne nazývané dekongestíva.

Vďaka nim sa zmierňuje prekrvenie nosovej sliznice, čo človeku v priebehu krátkeho času uľaví od upchatého nosa. Problém však nastáva, ak kvapky po približne týždni neprestaneš používať, tvoje telo si vytvorí toleranciu a bez takýchto prípravkov budeš mať neustále pocit plného nosa.

Aj keď si možno myslíš, že závislosť na kvapkách do nosa je len vymysleným problémom, potom si stačí prečítať komentáre pod príspevkom televízie Markíza. Slováci tam píšu, ako sa s kvapkami nedokážu vysporiadať dlhé roky.

Celú reportáž si pozri na tomto odkaze.

Čoraz viac Slovákov sa stáva závislých na kvapkách do nosa
Čoraz viac Slovákov sa stáva závislých na kvapkách do nosa Zdroj: Televízia Markíza

Adriana kvapky užíva 16 rokov súvisle, musela dokonca podstúpiť operáciu sliznice. Podobne je na tom aj Monika, ktorej dokonca museli cez operáciu po rokoch odumretú sliznicu. Nicol zase používa Olynth už skoro 4 roky. Nejde preto o problém, ktorý by sme mali brať na ľahkú váhu.

Lekári odporúčajú, aby ľudia závislí na nosných kvapkách skúsili tieto prípravky nahradzovať výrobkami bez účinných látok, nos si prípadne vyplachovať len minerálkou či vodou. Jediným spôsobom, ako sa závislosti zbaviť, je podľa odborníkov vysadiť kvapky na dostatočne dlhú dobu.

Domov
Zdieľať
Diskusia