Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. marca 2019, 14:40
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova Vl Mi

Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne

Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne
Zdroj: Department of Defense
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Výber desiatich našich úspešných krajaniek, na ktoré môžme byť právom hrdí.

Na počesť Medzinárodného dňa žien sme si pripravili zoznam desiatich výnimočných Sloveniek, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia pre všetky mladé dámy, čo sa rozhodujú, akým smerom sa v živote uberať.

Vybrali sme niekoľko žien z minulosti, ale aj prítomnosti, ktoré túto krajinu spravili lepším miestom pre život. Ich inteligencia, talent, odvaha a ctižiadostivosť sú hlavnými dôvodmi, prečo si zaslúžia miesto na našom zozname.

Ľudmila Pajušáková (1916-1979)

Naša prvá astronómka, ktorá je známa tým, že objavila 5 komét. Tento objav ju zapísal do histórie, keďže sa umiestnila na druhom mieste v počte komét objavených ženou. Na jej počesť je dokonca pomenovaná planétka (3636) Pajdušáková.

Ľudmila svoju kariéru začala ako učiteľka, no keď mala 38 rokov, rozhodla sa zmeniť kariérny smer. Našla si miesto v Štátnom observatóriu na Skalnatom plese, kde pracovala až do dôchodku. Medzitým bola predsedníčkou Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a tiež bola zvolená za členku Medzinárodnej astronomickej únie.

Inšpiratívne Slovenky na MDŽ
Inšpiratívne Slovenky na MDŽ Zdroj: cvtisr.sk

Mária Guľovičová (1921-2009)

Tejto odvážnej Slovenke sa pripisuje záchrana mnohých Židov pred trpkým osudom v koncentračnom tábore a neskôr dokonca záchrana amerických a britských agentov, ktorých potajomky pomáhala previesť cez slovenské hory. Mária sa počas druhej svetovej vojny zúčastnila na podzemnom hnutí odporu a spolupracovala ako agentka pre britskú tajnú službu, keď bolo Slovensko okupované nacistami.

Mária neustále riskovala svoj život, aby zachránila ľudské životy, a za tento čin bola Američanmi vyznamenaná  bronzovou hviezdou za hrdinskú a odvážnu službu. Po skončení vojny sa presťahovala do Kalifornie, kde dostala americké občianstvo a prežila zvyšok svojho života.

Inšpiratívne Slovenky na MDŽ
Inšpiratívne Slovenky na MDŽ Zdroj: delet.sk


Zora Jesenská (1909-1972)

Zora Jesenská má toho k svojmu menu naozaj veľa. Je považovaná za jednu z prvých slovenských redaktoriek a tiež bola prekladateľka, spisovateľka a literárna kritička. Od roku 1939 bola redaktorkou časopisu Živena a bola aj podpredsedníčkou spolku slovenských žien.

Pracovala aj ako vydavateľka a redaktorka bratislavského vydavateľstva Tatran a prekladala množstvo umeleckých kníh z ruštiny, francúzštiny, angličtiny, bulharčiny a nemčiny.

V roku 1967 jej za celoživotný prínos udelili titul zaslúženej umelkyne. Zora bola zástankyňou demokratizácie v republike a dokonca napísala odvážnu kritiku o vpáde sovietskych vojsk v roku 1968. Týmto skutkom sa stala jednou z prvých prenasledovaných intelektuálov v komunistickom Československu.  

Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne
Zdroj: Youtube/Prvá

Zuzana Števuľová

Zuzana je riaditeľkou Ligy za ľudské práva a ďalšia Slovenka, na ktorú môžeme byť právom hrdí. V Lige sa venuje najmä právam cudzincov a utečencov a ich nasledovnej integrácii. Zuzane bola v roku 2016 udelená v USA cena International Women of Courage, ktorú získala za statočnosť pri presadzovaní práv utečencov.

Pod jej vedením získala Liga ocenenie Human Rights Defender of the Year a cenu Človeka v ohrození za obranu ľudských práv. Dnes pôsobí aj v Správnej rade Slovenského národného strediska pre ľudské práva a tiež je členkou Výboru na predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a iných foriem intolerancie.

Inšpiratívne Slovenky na MDŽ
Inšpiratívne Slovenky na MDŽ Zdroj: U.S. Department of State

Michaela Musilová 

Už v mladom veku si Michaela stihla spraviť meno vo svete astrobiólogie. Táto inšpiratívna Slovenka sa odjakživa túžila stať astronautkou a do dnešného dňa sa jej podarilo zúčastniť dvoch simulovaných misií na Mars, kde spolupracovala s NASA. Dokonca sa jej po druhýkrát podarilo stať sa veliteľkou misie.

Napriek tomu, že sa môže pochváliť niekoľkými pracovnými ponukami od NASA a od univerzít v USA a Spojenom kráľovstve, rozhodla sa vrátiť na Slovensko. Dnes je predsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) a tiež hosťuje ako profesorka na Fakulte elektrotechniky a informatiky na STU v Bratislave.

Inšpiratívne Slovenky na MDŽ
Inšpiratívne Slovenky na MDŽ Zdroj: Twitter/Michaela Musilová

Marika Gombitová

Marika Gombitová je slovenská speváčka, jej hudobná kariéra sa začala v kapele Modus. V roku 1978 s piesňou Pavola Hammela Študentská láska vyspievala zlato v domácej aj v medzinárodnej časti festivalu Bratislavská lýra. V roku 1980,  pri návrate z koncertu v Brne, následkom dopravnej nehody ochrnula od siedmeho stavca dolu.

Už pol roka po nehode sa začala opäť koncertovať a pokračovala v nahrávaní albumov. Po čase si dala pauzu, prednedávnom sa opäť vrátila na pódiá a jej príbeh je inšpiráciou pre mnohých ľudí.

Inšpiratívne Slovenky na MDŽ
Inšpiratívne Slovenky na MDŽ Zdroj: TASR

Karin Brániková

Karin Brániková celý život pracuje s ľuďmi, ktorí to v živote nemajú ľahké. V živote sa stretla s rozličnými formami ľudského utrpenia, čo ju priviedlo k profesionálnemu záujmu o pomoc ľuďom v núdzi. Od roku 2007 sa venuje podpore ľudí po traumatických udalostiach, ako sú napríklad dopravné nehody a iné tragické udalosti.

Po čase stála pri zrode neziskovej organizácie Modrý anjel, ktorá poskytuje psychickú prvú pomoc a krízovú intervenciu, ktorej cieľom je prinavrátiť zasiahnutým pocit kontroly nad situáciou.

Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne
Zdroj: LinkedIn/Karin Braníková

Ľudmila Šapošniková  (1906 – 1985)

Už ako 15-ročná túžila lietať, preto sa rozhodla spraviť pilotské skúšky. V krajine, ako bolo Slovensko, bolo pilotovanie lietadla ženou niečo nezvyčajné. V Amerike už boli desiatky pilotiek, no na našom území to bola rarita, Ľudmila preto rúcala stereotypy.

Noviny jej venovali obrovskú pozornosť. Prvé lety podnikla v roku 1930 na vyradených vojenských lietadlách typu Brandenburg z čias monarchie, ktoré boli viac v oprave ako lietali. Druhá pilotka sa na Slovensku objavila až o 5 rokov neskôr, v roku 1935.

Týchto 10 inšpiratívnych Sloveniek ukázalo, že žena nepatrí iba do kuchyne
Zdroj: Youtube/Prvá

Kristína Kövešová 

Akčná investigatívna novinárka Kristína Kövešová si získala ľudí svojou dravosťou a neoblomnosťou. Prvé skúsenosti nabrala po vysokej škole v televízii TV Ružinov, potom sme ju už vídavali na Markíze. V Reflexe sa venuje rôznorodým témam, no hlavne krimi a reportážam. Nebojí sa nakrúcať príbehy, pri ktorých jej ide niekedy až o holé zdravie. V rámci žurnalistiky získala v roku 2015 Výročnú cenu literárneho fondu.

Inšpiratívne Slovenky na MDŽ
Inšpiratívne Slovenky na MDŽ Zdroj: www.tvnoviny.sk

Božidara Turzonovová

Herečka, ktorú nepozná len málokto. Tí starší si ju môžu pamätať z filmov, mladší zas zo seriálu Zborovňa či Panelák – pani Janka vedela poriadne zabaviť. V divadle ju sledujeme vyše 50 rokov, mohli sme ju vidieť v desiatkach hier. Je laureátkou Krištáľového krídla za rok 1997 v oblasti divadlo a audiovizuálne umenie, 11. marca 2017 bola uvedená do Siene slávy TV ankety OTO. Je inšpiratívnou ženou na divadelných doskách aj mimo nich.

10 inšpiratívnych Sloveniek, ktoré dokázali, že žena nepatrí iba do kuchyne
10 inšpiratívnych Sloveniek, ktoré dokázali, že žena nepatrí iba do kuchyne Zdroj: Eduard Kudláč
Domov
Zdieľať
Diskusia