Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. marca 2019, 13:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Týmto Slovákom spravili kvapky do nosa zo života peklo. Krv ich zalievala vo dne aj v noci a hanbia sa chodiť do lekárne

Týmto Slovákom spravili kvapky do nosa zo života peklo. Krv ich zalievala vo dne aj v noci a hanbia sa chodiť do lekárne
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nosné kvapky vzbudili na slovenskom internete obrovský záujem, my sme preto vyspovedali niekoľko Slovákov o ich problémoch a skúsenostiach.

Náš včerajší článok o Slovákoch, ktorí začínajú čoraz viac holdovať kvapkám a sprejom do nosa, vzbudil na Facebooku obrovský záujem. V komentároch pod článkom sa objavilo viac ako tisíc odpovedí, čo je možno jeden z našich rekordov, a vo všeobecnosti sa tam ľudia označovali, aby svojich kamarátov upozornili, že nie sú osamote. Ani sme si neuvedomovali, že nadmerné užívanie nosných kvapiek je na Slovensku také rozšírené.

Ba čo viac, v komentároch sa objavili aj mnohé úprimné spovede ľudí, ktorí v minulosti porazili závislosť na nosných kvapkách, alebo s ňou stále bojujú. Niektoré z týchto príbehov obsahovali operačné zákroky, keďže lekári museli v tých extrémnych prípadoch zasiahnuť pri ťažko poškodenej nosovej sliznici. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí, a rozhodne to platí aj pri nosných kvapkách.

Odporúčané
Čoraz viac Slovákov sa stáva závislých na kvapkách do nosa, niektorí podstúpili už aj operácie Čoraz viac Slovákov sa stáva závislých na kvapkách do nosa, niektorí podstúpili už aj operácie 4. marca 2019, 12:55

Najväčšie komplikácie spočívajú v tom, že na takýchto kvapkách si človek dokáže vytvoriť závislosť. Ak trpíš alergiami a potrebuješ si svoj nos uvoľniť priamo liekmi predpísanými od lekára, tak ti vznik závislosti prakticky nehrozí, avšak pri sprejoch a kvapkách z lekárne je to presne naopak. V medicíne dokonca existuje odborný názov pre takúto závislosť – sanorinizmus, čo popisuje závislosť na liekoch.

Kvapky si väčšina ľudí zaobstará v momente, keď na sebe začnú pozorovať nádchu či chrípku a zablokovaný nos im znemožňuje pohodlné dýchanie. Nosné spreje fungujú ako takzvané dekongestíva, pričom majú zdanlivo jednoduchú úlohu. Vďaka látkam obsiahnutým v sprejoch dokážu po prieniku do nosa spôsobiť stiahnutie ciev v rámci sliznice, čím dočasne odstraňujú opuch.

Keď sa hanbíš chodiť do lekárne a krv ťa zalieva vo dne aj v noci. Nosné kvapky komplikujú životy aj týmto Slovákom
Keď sa hanbíš chodiť do lekárne a krv ťa zalieva vo dne aj v noci. Nosné kvapky komplikujú životy aj týmto Slovákom Zdroj: Dorubanita/Instagram

Práve opuch spôsobuje nepríjemný pocit zapchatého nosa, a keď po použití spreja človek dokáže znovu voľne dýchať, veľmi rýchlo si na takýto stav zvykne. Keď to so sprejom napokon začne preháňať a používa ho aj napriek výstrahám dlhšie než 7 dní, pocit voľného nosa po čase vytvorí závislosť.

Aj keď vyzerá užívanie nosných kvapiek na prvý pohľad bezbolestne, zdravotné komplikácie sa môžu dostaviť až po dlhšom čase. Keď si neustálym užívaním kvapiek poškodíš svoju nosovú sliznicu, najčastejšie priamo jej riasinkový epitel, tvoj zapchatý nos sa postupne stane príčinou vzniku chronickej nádchy spôsobenej priamo látkami, ktoré kvapky obsahujú.

Otázky, ktoré sme sa Slovákov o nosných kvapkách spýtali
  • Prečo si nosné kvapky začal používať?
  • Kedy si začal mať pocit, že si na nich závislý? 
  • Spôsobili ti nosné kvapky nejaké zdravotné komplikácie? 
  • Snažíš sa s užívaním kvapiek prestať? 
  • Ak si už prestal, ako sa ti to podarilo?

Keď sa hanbíš chodiť do lekárne a krv ťa zalieva vo dne aj v noci. Nosné kvapky komplikujú životy aj týmto Slovákom
Keď sa hanbíš chodiť do lekárne a krv ťa zalieva vo dne aj v noci. Nosné kvapky komplikujú životy aj týmto Slovákom Zdroj: bratranectvojimamky/instagram

Tyna

Nosné kvapky som začala používať hneď po tom, ako som dostala nádchu a nemohla som dýchať. Potrebovala som ich, pretože som si pri mojom hobby (líčenie žien) nemohla dovoliť poťahovanie z nosa či neustále fúkanie.

Pocit, že som na nich závislá, som mala vtedy, keď mi to začal hovoriť priateľ, rodina a moje okolie, ale aj keď som posielala priateľa, nech mi ide kvapky kúpiť, aby som sa ja neukázala zas v lekárni.

Čo sa týka zdravotných komplikácii.... Tak samozrejme to, že bez nich nemôžeš dýchať, ale aj nonstop opuchnutá sliznica a to len kvôli nim. Kvapky si striekam cca 2 - 3 roky ale nie vkuse, mala som pauzy, kedy sa mi podarilo z ničoho nič prestať, alebo to bola tvrdá odvykačka, no opäť som tomu momentálne podľahla. V najbližšej dobe začnem s kúrou odvykávania.

Namiesto kvapiek si začnem striekať do nosa Nasofan (predpísal mi ho ORL lekár aj moja alergologička), ale ak bude potrebné streknem si aj kvapky, ale úplne v minimálnom množstve, a budem sa to snažiť obmedzovať. Nasofan spôsobí to, že mi sliznica nosa postupne odpuchne, lenže chce to veľkú výdrž a sebazaprenie. Takto som to absolvovala naposledy a odvykla som si.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 63567 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo Vladimírovi, ktorému kvapky rozožrali nosovú sliznicu
  • Aké operácie musel kvôli kvapkám podstúpiť Marek
  • Prečo mala Katka vždy pocit, že sa bez kvapiek zadusí
  • Na akej účinnej látke si vytvoril silnú závislosť Mark
  • Čo spôsobilo, že Michala zalievala krv cez deň aj cez noc
  • Ako Adriana bez krvácajúceho nosa nevedela vykonávať bežné činnosti
  • Ako sa zákernej závislosti zbaviť
Domov
Zdieľať
Diskusia