Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
V spolupráci s Aj ty s IT.  
22. februára 2019, 14:37
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Aj ženy patria do IT. Zúčastni sa Girl’s Day, na ktorom sa možno aj z teba stane talent na programovanie

TECH
Uložiť Uložené

Snahou je informovať dievčatá, ich rodičov a verejnosť o tom, že vo svete IT je skvelé mať ženy.

Každým rokom sú mladé a kreatívne dievčatá v IT sektore väčšmi žiadané, avšak je potrebné, aby sa všetkým uchádzačkám dostalo náležitých informácií o danom odbore a stretli sa so ženami, ktoré sa IT venujú dlhodobo a sú úspešné.

Jednou takou je napríklad aj Petra Kotuliaková, zakladateľka iniciatívy Aj Ty v IT na podporu dievčat v IT biznise. Toto občianske združenie organizuje na Slovensku už po šiesty raz Girl's Day, celosvetový deň žien v informačno-komunikačných technológiách. Tento rok sa podujatie bude konať presne štvrtý štvrtok v štvrtom mesiaci, a teda 25.4.2019.

it
it Zdroj: Aj ty v IT

O čo vlastne pôjde?

Hlavným cieľom Girl’s Day je ukázať dievčatám vo veku 15 - 18 rokov, že svet IT nemusí byť pre ne strašiakom. „Cieľom je povzbudiť dievčatá k štúdiu informatiky a následnému zamestnaniu v danom odbore. Snahou je informovať dievčatá, ich rodičov a verejnosť o tom, že vo svete IT je skvelé mať ženy,“  hovorí zakladateľka občianskeho združenia Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

Počas tohto dňa, majú stredoškoláčky možnosť nahliadnuť do sveta informačnej technológie vo firmách akými sú Google Slovensko, Eset, Accenture, Orange, Slovak Telecom a mnoho ďalších. Každoročne sa zapojí viac ako 40 spoločností po celom Slovensku a počas jedného dňa ho zažije okolo 900 dievčat.

Aj Ty v IT vyzýva firmy, aby sa pridali ku Girl's Day. Veľké spoločnosti, či mladé technologické slovenské startupy sa môžu do projektu ešte stále zapojiť. Prihlasovanie trvá do 28.2.2019 a písať môžu na [email protected]
it
it Zdroj: Aj ty v IT

Občianske združenie AJ Ty v IT pracuje s dievčatami už od 8 rokov, s dievčatami na stredných školách a zároveň aj so ženami, ktoré už sú v pracovnom procese. Občianske združenie vzniklo v roku 2012. V dobe, keď počet dievčat na IT fakultách vysokých škôl bol dlhodobo iba 3 % - 5 % z celkového počtu študentov týchto škôl. 

Vďaka Girl's Day na Slovensku spoznalo zákulisie IT za posledných 5 rokov vyše 3 800 dievčat zo 103 škôl a zapojilo sa viac ako 45 firiem. Záštitu nad Girl's Day prebral už štvrtýkrát za sebou prezident SR p. Andrej Kiska. V roku 2018 sa pridalo aj Slovenské zastúpenie UNESCO a každoročne Girl’s Day podporuje aj US Embassy. 

„Girl' s Day má svoj zmysel – pre kopec dievčat je to jedna z mála príležitostí vidieť svet IT zblízka. Navyše, je to jednou z našich zbraní, ako bojovať proti neuveriteľným rodovým stereotypom, ktoré na Slovensku často vládnu,” vraví Petra Kotuliaková. 

it
it Zdroj: Aj ty v IT

Čo môžu dievčatá počas Girl's Day očakávať

Okrem diskusií na tému ženy v IT si dievčatá budú môcť vyskúšať virtuálnu realitu či 3D hologramy. Každým rokom sa vďaka tomuto projektu medzi dievčatami nájde množstvo talentov, a Girl’s Day sa môže stať ich odrazovým mostíkom. 

Na Slovensku je stále málo dievčat, ktoré by sa hlásili na štúdium IT alebo by bolo ich snom v tomto sektore pracovať. Nejde síce o klasickú ženskú profesiu, avšak záleží to od množstva faktorov a samotného vzdelania, ktoré je im ponúkané.  

Celosvetová iniciatíva na podporu žien v komunikačno-informačných technológiách, vďaka ktorej Girl´s Day vôbec vznikol, štartovala pôvodne v Spojených štátoch amerických ešte v roku 1993 pod názvom „Take our daughters to work“. Školáčky navštevovali zamestnania svojich rodičov a známych. Prostredníctvom žien, aktívnych v technologických odboroch, sa iniciatíva, ale už pod zmeneným názvom dostala aj do Európy. Štartovacou európskou krajinou bolo Nemecko, ktoré Girl´s Day organizovalo prvýkrát v roku 2001. Dodnes sa celosvetového dňa žien v informačno-komunikačných technológiách zúčastnilo dovedna 1,5 milióna dievčat.
it
it Zdroj: Aj ty v IT

Girl's Day je svojím zameraním a jednotným celosvetovým termínom najširší kariérne orientovaný projekt pre dievčatá. Svojím dosahom oslovuje zároveň i rodičov, pedagógov a verejnosť a podporuje ich v zmene vnímania tejto profesie ako výhradne mužskej a celkovo robí tomuto biznisu príjemnú osvetu medzi nežnejším pohlavím. 

Domov
Zdieľať
Diskusia