Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2019, 18:37
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín

ZAUJÍMAVOSTI TOP 10
Uložiť Uložené

Zoznam ľudí, ktorí spravili z tohto sveta lepšie miesto pre život.

Vďaka historickým záznamom a knihám všetci poznáme pár zaujímavých ľudí, ktorí mali významný vplyv na ľudstvo. Medzi nimi sú napríklad Martin Luther King Jr., Abraham Lincoln, Rosa Parksová, Gandhi, Ján Pavol II, Oskar Schindler či Bill Gates. 

Mená týchto osobností sa často objavujú na školských hodinách a v dejepisných knihách, takže je veľká šanca, že keď sa ťa niekto opýta Kto mal najväčší vplyv na ľudstvo?“ , pravdepodobne vymenuješ jedného z nich. 

Avšak, existuje pár ľudí, ktorým sa podarilo spraviť výnimočné veci a nikto si ich poriadne nepamätá. Nielen to, títo ľudia vlastnoručne zmenili množstvo životov k lepšiemu a zaslúžia si, aby niekto rozpovedal ich príbeh. Preto ti teraz prinášame zoznam desiatich inšpiratívnych ľudí, ktorým sa nejakým spôsobom podarilo zachrániť tisíce životov.  

Vasili Arkhipov (1926 - 1998)

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín
Zdroj: National Geographic

Počas kubánskej raketovej krízy v roku 1962 kapitán ponorky B-59 stratil kontakt so základňou v Moskve a veril, že vypukla vojna medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi. Naznačoval tomu fakt, že americké lode na ponorku útočili, keďže chceli, aby sa vynorila a identifikovala.

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022, 15:30

Kapitán ponorky chcel ako protiútok vypustiť nukleárne torpédo, čo by pravdepodobne viedlo k začiatku tretej svetovej vojny. To, že sa nukleárny útok nikdy nestal, je zásluhou práve Vasilia Arkhipova. Ten odmietol odobriť útok a presvedčil kapitána, nech sa vynoria a vrátia naspäť domov.

V roku 2002 bol posmrtne vyznamenaný Thomasom Blantonom, ktorý pracoval v americkom národnom bezpečnostnom archíve. Uznal, že „muž menom Vasili Arkhipov zachránil svet.“

 Stanislav Petrov (1939 - súčasnosť)

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín
Zdroj: Queery-54

Stanislav Petrov je známy pod prezývkou Muž, čo vlastnoručne zachránil svet pred nukleárnou vojnou". Dňa 23. septembra 1983 sovietske výstražné systémy ohlásili, že Spojené štáty vypustili niekoľko nukleárnych rakiet.

Našťastie si Petrov zachoval chladnú hlavu a podrobne preskúmal záznam zo systému. To ho presvedčilo, že výstraha bola len falošný alarm a presne v tomto znení to oznámil svojim nadriadeným.

Vyhol sa tak apokalypse, keďže potenciálny spätný nukleárny útok mohol viesť k ďalšej svetovej vojne a spraviť z nášho sveta nukleárnu pustatinu. Petrov ale nebol ocenený za potenciálnu záchranu miliardy životov.

Dokonca bol potrestaný za to, že nesprávne vyplnil záznamy a neposlúchol priame rozkazy. V dnešnej dobe však dostal patričný kredit a jeho skutok bol v roku 2014 spracovaný vo filme „Muž, čo zachránil svet.“

 Witold Pilecki (1901 - 1948)

Títo ľudia zachránili svet a pravdepodobne si o nich nikdy nepočul. 10 zabudnutých hrdinov, ktorí bez povšimnutia zmizli z dejín
Zdroj: T.Bór Komorowski "Armia podziemna" Warsaw 1990

V roku 1940 si ľudstvo myslelo, že Osvienčim je len ďalší väzenský tábor a takmer nikto nevedel, čo sa v ňom v skutočnosti deje. Existovali však povery, a preto sa poľský vojak Witold Pilecky dobrovoľne nechal zajať Nemcami, aby bol poslaný do tábora. Tam zorganizoval odporové hnutie a posielal odkazy o nacistických zverstvách západným spojencom, aby sa dozvedeli ako to tam skutočne funguje.

Odporúčané
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 28. mája 2022, 14:30

Spravil to tak, že si poskladal vlastné rádio, cez ktoré posúval informácie. V tábore strávil 2 a pol roka, počas ktorých nazbieral dostatočne veľa informácií o vyvražďovaní ľudí v tábore. Spoločne s dvoma ďalšími väzňami sa mu podarilo odzbrojiť strážnika a utiecť. 

Jeho detailný opis situácie sa stal prvým zrozumiteľným opisom všetkých hororov, ktoré sa v Osvienčime diali. Vďaka nemu sa svet dozvedel, ako nacisti zaobchádzajú so životom miliónov ľudí uväznených v koncentračných táboroch. Doteraz je za svoj čin považovaný za jedného z najväčších vojnových hrdinov všetkých čias. 

Alexei Ananenko, Valeri Bezpalov a Boris Baranov

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bėnjÿ (@benjy_michel_),

 

Nie je to síce len jedna osoba, ale všetci traja muži si zaslúžia zmienku v tomto zozname. Zlé bezpečnostné štandardy mali v roku 1986 na svedomí tragédiu v Černobyle. Výpadok prúdu v jadrovej elektrárni spôsobil výbuch jedného z reaktorov, ktorý sa nasledovne začal taviť a rádioaktívny odpad bol vypúšťaný na ukrajinský vidiek.

Časť reaktora sa prehriala na 1200 stupňov Celzia a hrozilo, že sa spodok reaktora roztaví. Obsah reaktora by sa tak dostal do bazéna s vodou, čo by spôsobilo obrovský výbuch, ktorým by sa dostalo oveľa viac rádioaktívneho odpadu do ovzdušia.

Odporúčané
20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20. mája 2022, 17:30

Ananenko, Bezpalov a Baranov sa dobrovoľne prihlásili na samovražednú misiu, pri ktorej uvoľnili uzáver v bazéne, nech sa z neho vypustí voda. Takto sa vystavili veľkému množstvu radiácie, tisíckrát väčšiemu, než môže ľudské telo tolerovať. Vďaka ich činu bola černobylská katastrofa obmedzená iba na územie Ukrajiny a okolitých krajín.

Zabránili preto rádioaktívnemu oblaku, ktorý by zasiahol oveľa väčšiu časť Európy. I keď počiatočné správy o ich hrdinskom čine tvrdili, že všetci traja na následky rádioaktivity zomreli, v skutočnosti už nežije iba Baranov. 

James Harrison (1936 - súčasnosť)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Agoo Magazine (@agoo_magazine),

Austrálčan James Harrison, prezývaný aj „Muž so zlatým ramenom“zachránil život viac ako dvom miliónom bábätkám tým, že jednoducho daroval svoju krv. Harrison má extrémne vzácnu krv, ktorá obsahuje protilátku, čo zabraňuje, aby novorodenci umierali na hemolytickú chorobu.

Tá spôsobuje, že imunitný systém tehotných žien napáda krvné bunky nenarodených detí, čo môže zapríčiniť spontánny potrat, ťažké mozgové poškodenie či dokonca smrť novorodenca.

Počas svojho života Harrison daroval krv viac presne 1173-krát a jeho krvná plazma bola použitá na vytvorenie Anti-D očkovania, ktoré dnes dokáže toto ochorenie liečiť. V máji 2018 daroval svoju krv naposledy, keďže austrálske zákony ju zakazujú darovať ľuďom nad 81 rokov.

Henri Dunant (1828 - 1910)

Domov
Zdieľať
Diskusia