Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2018, 14:28
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Lesbičku Chloë Moretz sa snažia z jej sexuality "vyliečiť" fundamentalistickí kresťania v špeciálnom letnom tábore (Tipy na filmy)

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Pokiaľ neviete, aký film či seriál si v najbližšej dobe pustiť, prinášame vám niekoľko tipov.

Aj túto sobotu sa opäť stretávame v našej pravidelnej rubrike Tipy na filmy. Ako hovorí už jej názov, ponúkneme vám v nej niekoľko pozoruhodných snímok či seriálov, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Poďme teda rovno na to.

Peter P. – How the Grinch Stole Christmas (réžia: Chuck Jones, 1966)


Do kín sa tento štvrtok dostala nová verzia Grincha a určite poznáš aj tú s Jimom Carreym. Obe však majú základ v knihe Dr. Seussa a v slávnom krátkometrážnom animáku z roku 1966. A práve ten by som ti chcel dnes odporučiť.

Príbeh je rovnaký ako v novodobých verziách. Zelený škriatok Grinch nenávidí Vianoce. Pokúsi sa ich prekaziť tým, že ukradne všetky darčeky, stromčeky a podobné symboly tohto sviatku.

Celá snímka má iba necelých 26 minút (môžete si ju pozrieť vyššie) a v krajine svojho pôvodu je to podobná vianočná klasika ako u nás Mrázik alebo Tri oriešky pre Popolušku. Ide o doslovnú adaptáciu, ktorá zachádza tak ďaleko, že sú v nej takmer po celý čas využívané texty z knihy. Tie sú prednášané hlasom hororovej legendy Borisa Karloffa (Frankenstein).

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Réžiu mal na starosti mág Chuck Jones. Človek, ktorý oživil Bugsa Bunnyho, Káčera Daffyho alebo Road Runnera. V niektorých momentoch ich Grinch dosť pripomína. Rovnako dokonalý timing gagov a množstvo hravých drobností pobavia, aj keď príbeh poznáte. Pôvodný Grinch je zábavne strávenou polhodinkou, v ktorej sa vám dostane dostatok humoru, ponaučení, vianočnej atmosféry aj osobitej poetiky. 10/10

Dušan Š. – The Miseducation of Cameron Post (réžia: Desiree Akhavan, 2018)

Pozoruhodná coming-of-age dráma The Miseducation of Cameron Post rozpráva o tínedžerke Cameron (Chloë Grace Moretz), ktorá je lesbička. Keď však jej tajomstvo vyjde na povrch, jej kresťansky založená teta ju pošle do tábora, kde ju majú z jej homosexuality "vyliečiť". Aj v tomto bezútešnom prostredí však dokáže nájsť priateľov v Jane (Sasha Lane) a Adamovi (Forrest Goodluck), dvoch rebelujúcich tínedžeroch.

Režisérke Desiree Akhavan sa podarilo túto neľahkú tému uchopiť veľmi citlivo a účinne. Je pravdou, že nám neposkytuje tak emocionálne vypätý pohľad, ako si možno téma pýtala. Je isté, že pobyt v podobných táboroch musel byť omnoho väčší teror, ale napriek tomu je snímka funkčná a má sympatické postavy.

Navyše Chloë Grace Moretz predvádza veľmi silný a uveriteľný výkon. Dokonca mám dojem, že ide o najlepší výkon v jej doterajšej kariére. Milovníci amerického nezávislého filmu si v prípade The Miseducation of Cameron Post určite prídu na svoje. A hlavne vás bude poriadne mraziť už len z faktu, že podobné zariadenia skutočne existovali a existujú naďalej. 8/10

Oskar A. – Claymore (réžia: Hiroyuki Tanaka, 2007)

Na toto anime som narazil úplnou náhodou, no jeho stredoveký fantasy svet ma zaujal už svojím popisom. Ten hovorí o tzv. Claymore, teda bojovníčkach s nadľudskými schopnosťami, ktoré lovia démonov menom Yoma. Svoje vlohy však získali práve tým, že sa stali krížencami ľudí a vyššie spomínaných Yoma, pričom ak nad sebou stratia kontrolu a dôjde k ‘’prebudeniu’’, stanú sa cieľom ostatných Claymore.

26-dielne anime ponúka skvelú temnú atmosféru, nápadité akčné súboje a prekvapuje aj nečakanými zvratmi. Za zmienku stoja tiež parádne úvodné a záverečné skladby, ktoré v mojom playliste ešte nejaký ten čas určite zotrvajú.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Nebyť trochu otravného hlavného ľudského hrdinu, niekoľkých nezodpovedaných otázok a z môjho pohľadu nie príliš uspokojivého ukončenia, išiel by som s hodnotením ešte o čosi vyššie. 8/10

Domov
Zdieľať
Diskusia