Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. novembra 2018, 20:29
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Keď si dáš extázu: Aké účinky a hrozby prináša zákerná euforická droga plná energie?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Farebné tabletky, kapsule či kryštáliky ti dokážu otočiť život hore nohami.

Drogy škodia fyzickému i psychickému zdraviu a mal by si sa im vyhýbať.

Získať extázu je dnes veľmi jednoduché. Za približne 7 € až 15 € dostaneš tabletku, ktorá tvoj večer dokáže premeniť na euforické dobrodružstvo, no tvoju životnú cestu môže pokojne stiahnuť k závislostiam a depresiám.

Extáza, Mko, speed, cukríky, koleso, ečko a ďalšie sú označenia pre malé tabletky vo veľkosti Ibalginu, no zvyčajne nejde o okrúhle kúsky. Extáza býva farebná a má nejaký tvar – sfingy, šesťuholníku, lebky, loga Tesly či ďalšie. Tieto tvary sú podpismi laboratória, ktoré extázu vyrobilo. Extáza je na Slovensku ilegálna podľa zákona 300/2005 Z. z.

Keď si dáš extázu: Aké účinky a hrozby prináša zákerná euforická droga plná energie?

„Je účinkami podobná metamfetamínom či kokaínu, no predsa odlišná. Zvyšuje sebavedomie a človeka nabudí, no prehlbuje aj emočne. Nechýbajú pocity blízkosti, empatie, porozumenia či intimity a zlepšujú sa komunikačné a vzťahové schopnosti.

Zároveň však ide o energickú bombu, zlepšuje výdrž a búra bariéry medzi ľuďmi,“ vysvetľuje Dr. Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí. Práve preto ide o bežnú záležitosť na drum & bass či techno parties.

Nie je však extáza ako extáza. Originálnou účinnou látkou je MDMA a kryštály (no tiež aj tabletky s vysokým obsahom tejto látky, okolo 140 mg a vyššie) sa prezývajú tiež ako Mko – zatiaľ čo „cukríky“ s inými prímesami sú hovorovo nazývané extázouéčkom, aj keď technicky pod extázu spadá aj samotné Mko
Extázu nájdeš ako jedlé kapsule (s účinným práškom či malými guľôčkami), ako kryštále (prípadne už rozdrvené, populárne najmä v USA) a najbežnejšie, tabletky. Možno niekde zachytíš, že kryštále sú akousi prémiovejšou formou extázy, no vôbec to nie je pravda. Vždy záleží na obsiahnutých látkach.

A to je práve najhlavnejším rizikom extázy – nikdy nemáš presnú šancu vedieť, čo sa v danej tabletke nachádza. A preto by si ju nemal nikdy požívať a v prípade, že sa ti dostane do rúk, obrátiť sa na číslo 158.

Keď si dáš extázu: Aké účinky a hrozby prináša zákerná euforická droga plná energie?

Každý z vyššie vyobrazených kúskov je z iného labáku. Napríklad, sfingy s názvom Pharaoh sú ruské a sami o sebe tvrdia, že obsahujú 240 mg účinnej látky. Testy však odhalili reálne množstvo len 140 mg. Veriť sa teda nedá ani samotným výrobcom.

Čo sa deje v hlave?

Hlavná účinná látka, MDMA, 3,4-methylendioxymethamfetaminpatrí medzi amfetamíny a podporuje vylučovanie troch neurotransmiterov – dopamínu, serotonínu a norepinefrínu. Každý z nich sa stará o niečo iné a každá z alternatív MDMA ich obsahuje v iných množstvách. Preto sa efekty od tabletky k tabletke líšia. Čisté MDMA útočí najmä na serotonín.

Serotonín je v tele zodpovedný za základné funkcie spojené s psychikou a náladou. Chuť spať, depresie, smutná nálada, cítenie bolesti. Čím viac ho máme, tým lepšie a bezstarostnejšie sa cítime.
Dopamín je viac o momente – stará sa o úsmev či plač, pozornosť či roztržitosť. Ak si náladový, máš zlý deň alebo ťa trápi zlé počasie, zišlo by sa ti viac dopamínu v tele.
Norepinefrín je o bezstarostnosti. Ak ho máš veľa, si plný energie, máš chuť lietať, bežať a nič ťa neťaží.
Keď si dáš extázu: Aké účinky a hrozby prináša zákerná euforická droga plná energie?

Keď však telo začne vyplavovať zvýšené množstvo týchto látok, neskôr ich bude mať nedostatok. Na druhý deň po párty preto mnohí ľudia zažívajú niečo, čo sa prezýva serotonin drop, depresívne pocity menejcennosti spojené práve s nedostatkom tejto látky.

V dôsledku vyčerpania zásob neurotransmiterov môže dôjsť k depresívnym úzkostným stavom, pocitu ťažkej únavy. Po 2-3 dňoch po užití môžu zasa nastať bolesti hlavy, zahmlené videnie, napínanie na zvracanie, strata chuti do jedla či nespavosť,“ dopĺňa Dr. Ľ. Okruhlica.

Extáza ti však nehrozí závislosťou. „Závislosť od extázy je veľmi zriedkavá, nakoľko postupne s jej opakovaným užívaním klesá jej vyhľadávaný účinok a naopak stúpajú negatívne sprievodné javy.

Oveľa častejšie sú dlhodobé psychické následky. Pri opakovanom používaní sú čoraz bežnejšie stavy úzkosti, sebaobviňovania, depresívnych výčitiek, paniky či obavy náhlej smrti. Prichádza to rýchlo a neočakávane.

Riziká požívania extázy

Najväčším problémom extázy je, že nikdy nevieš, čo držíš v rukách. Si závislý na dôvere tvojmu dílerovi alebo kamarátovi. Svoju tabletku však môžeš porovnať s tými na EcstasyData.org, kde zistíš jej približný pôvod, obsah či intenzitu účinkov. Nikdy nevieš, či nejde o napodobeninu a či sa v tabletke nenachádzajú škodlivé alebo život ohrozujúce látky. Preto by si ju nemal nikdy dať do úst.

Extáza prináša mnoho dlhodobých zdravotných rizík. Zhoršuje orientáciu v prostredí, poškodzuje pamäť a napomáha zlým myšlienkam  (ľahké štádiá depresie pri dlhom požívaní). Okrem iného môže zle vplývať na motorické funkcie, vnímavosť či vyjadrovanie emócií. Z fyzických prejavov sa niekedy vyskytuje strata chuti.


V roku 2011 bolo hospitalizovaných 22 500 Američanov vplyvom extázy

Keď si dáš extázu: Aké účinky a hrozby prináša zákerná euforická droga plná energie?
Zdroj: DEA

Čo očakávať po požití?

Extáza sa najčastejšie bez prehĺtania zapíja čistou vodou. Chutí podobne ako lieky proti bolesti, teda fakt zle. Nástupné časy závisia na obsahu drogy či telesných proporciách, no účinky sa dostavujú v priebehu 30 až 50 minút, vrchol nastáva asi o 2 hodiny.

Intenzita a dĺžka účinku závisí na množstve prehltnutej drogy. V žiadnom prípade sa neodporúča dávať veľké množstvá a nezabúdaj na bezpečné prostredie. Neustále je nutné kontrolovať potenie a zrýchlený tep srdca. V prípade zdravotných problémov okamžite kontaktovať číslo 112.

Hlavné účinky extázy trvajú približne 4 hodiny, následné slabšie pocity po môžu trvať aj 48 hodín. Podľa dostupných informácií zo štúdií a zážitkov sa po požití dá očakávať, že v jednom momente pocíti konzument ohromné množstvo energie, sily a eufórie. Pocity a potreba po lietaní, behaní, skákaní, objímaní a snahe rozprávať sa s každým nie sú zriedkavé.

Tesne pred začiatkom účinkovania môže jednotlivcom prísť na zvracanie, najmä, na prázdny žalúdok. Následný vrchol sa prejavuje potrebou neustále sa hýbať, vrátane podvedomých pohybov končatinami. Zasekávanie sa v reči, rýchle rozprávanie, potenie sa a široké zrenice (často až po niekoľkých hodinách) sú sprievodnými javmi.

Keď si dáš extázu: Aké účinky a hrozby prináša zákerná euforická droga plná energie?

Treba si dávať pozor na pitný režim. Po extáze bývajú ľudia smädní a mávajú sucho v ústach. Treba piť dostatok, no nie príliš. Pokiaľ nie si na divokej párty, pol litra vody za hodinu stačí. MDMA môže vplývať na svaly a nervy ovládajúce močový mechúr a môžu sa vyskytnúť problémy s močením. Vypitie príliš veľkého množstva vody môže byť smrteľné. Vždy, keď je potreba ísť na WC, treba ju využiť.

Na párty sa odporúča aspoň raz za hodinu vybehnúť von a upokojiť sa. Prehriatie je takisto veľkým rizikom a zablokované póry nebudú stíhať vylučovať dostatočné množstvo potu, aby človeku nezačala stúpať telesná teplota.

Typickým rizikom je riziko úmrtia z prehriatia, dehydratácie a vyčerpania organizmu pri neustálom intenzívnom tanci na party po požití extázy, ak bola dávka vysoká alebo je organizmus užívateľa inak oslabený. Zlyhá srdcovo-cievny systém. V zahraničí sa napríklad ako prevencia na techno parties zriaďuje cool-down miestnosť a podáva dostatok tekutín.

Ďalším rizikom je pohyb čeľustí – množstvo ľudí „drkoce“ zubami a často si popritom zahryznú do jazyka či úst.

Vždy sa raz za pár minút zastav a zamysli, ako na tom si. Kedy si naposledy pil, či sa nepotíš priveľmi, či ti nie je zle a či nepotrebuješ navštíviť WC. A priprav sa, že na tom záchode stráviš kvôli mentálnemu boju s tvojím mechúrom aj 5 minút.

Čo očakávať na ďalší deň?

To už záleží na obsiahnutých látkach či fyzickej a psychickej výbave človeka, no ráno sa môžeš cítiť stále veľmi pozitívne, no tiež depresívne. Po požití MDMA je medzi radosťou a smútkom veľmi tenká hranica a jediná zlá správa dokáže tvoju náladu otočiť hore nohami. A začať seriózne depresie.


Voči nim sa najlepšie bojuje horúcou sprchou a dobrým, výdatným spánkom. Spoločnosť kamoša či dobrý kurací vývar sú tiež skvelým zdrojom šťastia.

Niektorí ľudia na ďalší deň hlásia oslabené chute či dokonca vyrážky na jazyku. Jesť vyprážané jedlo či piť kolové nápoje tak môže byť dokonca bolestivé a platí to aj pre horúce či studené jedlá.

Článok má mať osvetový charakter a odmieta akékoľvek požívanie drog.
Domov
Zdieľať
Diskusia