Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2018, 16:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

„Kotleba je starý nácek.“ Týchto 5 raperov kritizuje slovenských politikov najaktívnejšie

HUDBA PIL C STRAPO
Uložiť Uložené

V súčasnosti je už máloktorý slovenský raper ochotný zdieľať svoje politické názory.

O tom, aký zásadný vplyv majú slovenskí hudobníci na svojich fanúšikov, už snáď hovoriť nemusíme. S tým sa však spája aj zodpovednosť, ktorá sa prejavuje v prvom rade pri kľúčových témach, medzi ktoré patrí aj názor na politiku a jej reprezentantov. Každý uvedomelejší človek už zároveň vie, že to po tejto stránke nemáme v krajine ideálne, a tak ide zakaždým o veľmi citlivú tému. 

My sme sa preto rozhodli vybrať päť dlhodobo zásadných slovenských raperov, ktorí politiku, jej zástupcov a systém kritizujú najtrefnejšie. Samozrejme, ide v prvom rade o náš subjektívny názor a pripúšťame, že aj ďalší interpreti sa aspoň z času na čas o slovo prihlásia na sociálnych sieťach. 

Zároveň je veľmi dôležité spomenúť, že si uvedomujeme všetky okolností a tento článok v žiadnom prípade nie je kritikou tých, ktorí radšej venujú priestor iným témam a riešia iné spoločenské problémy. Pravdou ostáva, že ak niekto politiku z akýchkoľvek dôvodov nesleduje, je skutočne lepšie nehrať sa na odborníkov v textoch. 

Ešte predtým, ako prejdeme k samotným menám a krátkemu prierezu tvorby, by sme chceli všetkým nižšie menovaným za ich iniciatívu poďakovať. Poďme teda na to. 


Pil C

Prakticky od úplných začiatkov, konkrétne od vydania skladby Peroxid vieme, že Pil C má veľmi dobrý prehľad v tom, čo sa v našej krajine deje. Nerobí mu problém menovať konkrétnych ľudí, strany a skutky, ktoré v neprospech Slovenska spravili. V jeho textoch nájdeme odkazy na prakticky všetky kauzy, ktoré sa počas samostatnej republiky stihli udiať.

Pil C zároveň bez akýchkoľvek problémov ukazuje prstov na vinníkov, ktorých máme možnosť pohromade vidieť vo videoklipe na druhé pokračovanie Peroxidu. Menovať ich pravdepodobne nie je potrebné a pochybnosti o ich zodpovednosti za problémy asi tiež rozvádzať nemusíme. 

S čistým svedomím však môžeme povedať, že v kontraste s reprezent témami má hlava Comebackgangu veľkú zásluhu na tom, že sa mladí ľudia v roku 2018 zaujímajú o politické dianie. Dôkazom je aj skutočnosť, že práve Peroxid 2 je druhá Pil C-ho najstreamovanejšia skladba na Spotify.

Strapo

Každému bolo po prečítaní článku snáď jasné, že by nikdy nebol kompletný bez Strapa. Práve jeho vnímame ako najzásadnejšieho aktivistu v tejto oblasti, ktorý sa preslávil aj kultúrnou vložkou počas svojich koncertov, v rámci ktorej nechal fanúšikov skandovať axiómu F**o je kok*t. Je tiež autorom výroku Kotleba je starý nácek, za čo by sa mu mali všetci kolegovia poďakovať. 

Strapo dlhodobo prezentuje v svojich textoch politiku veľmi kriticky a zameriava sa na dve konkrétne strany SMER - SD a ĽSNS. Jeho prehľad v problematike je nepopierateľný a ako sám hovorí v remixe na Tozmemy, dobre vie, kam má nasmerovať prostredník. Ako jeden z mála sa zúčastňuje diskusií, kde sú interpreti rôznych žánrov ochotní otvorene hovoriť o politických názoroch a postojoch. 

Svoje sociálne siete využíva aj na propagáciu protestov či iných aktivít, ktoré by mohli výrazne prispieť k tomu, aby sme sa mali jednoducho lepšie. Poukazuje tiež na aktuálne dianie, takže aj mladý fanúšik Strapovho rapu vie, prečo bol zavraždený Kuciak so svojou polovičkou a kto sú rekordmani v kradnutí peňazí daňových poplatníkov.

Kritický bol aj jeho posledný album 13. Poschodie, z ktorého by sme chceli v prvom rade vyzdvihnúť skladbu Bojím sa. V tej s pokorou konštatuje, že má reálny strach vychovávať dieťa v krajine, akou bude Slovensko v budúcnosti. Poukazuje napríklad na problémy v zdravotníctve či sociálnom systéme. Do pozornosti ešte dávame videoklip Tak ti treba a odporúčame zamerať sa na ilustračné zábery v televízii vedľa Strapa sediaceho v štúdiu. 

Supa & Delik

Vzornými príkladmi boli vždy aj chalani z Mojej Reči, ktorí si servítku pred ústa nekládli absolútne nikdy. Pravdou ostáva, že aj miesto ich bydliska a skutočnosť, že písali o tom, čo žili, ich jednoducho nútilo písať a rapovať o náckoch, ktorí sú, žiaľ, aktuálnou tému po celý čas až do dnes. Ešte za éry Mojej Reči vzniklo veľa storytellingov o bitkách v spojení s nečinnosťou polície a menovať by sme ich mohli veľmi dlho.

Za všetky spomenieme napríklad Kde sú keď ich treba, kde sa okrem iného dozvieš, že nemáš robiť vrtuľu na hlave, keď je na zemi našťané. Za spomenutie stojí aj ikonická a veľmi zásadná skladba Slovensko, ktorá sa okrem videoklipu dočkala tiež živého prevedenia pred parlamentom v rámci projektu Hudba mesta. 

Supa aj Delik veľmi poctivo bojovali na zvyšovaní povedomia na všetkých frontoch, či už to boli ich single, videoklipy, albumy alebo hosťovačky. Ani oni sa nebáli hovoriť konkrétne mená a ich iniciatíva často prerástla aj do kritizovania rasistov, homofóbov, xenofóbov a všetkých hejterov čohokoľvek iného. 

Na záver už len dodáme, že je príjemné vidieť, ako sa aj po rozdelení spoločnej cesty Mojej Reči obaja raperi držia rovnakej myšlienky ako pred rokmi. Názory Supu a Delika v kombinácii s drzosťou a skutočnými príbehmi je jednoduché náročné prehliadať a raz by o tomto všetkom pokojne mohla vzniknúť plnohodnotná kniha. 

Matys

Matysa veľmi dlho vnímame ako interpreta, ktorý nemá potrebu robiť hudbu pre profit a realizuje sa v nej v prvom rade pocitovo. Dôkazom je jeho samotná kariéra, počas ktorej spravil viacero impulzívnych rozhodnutí. Ešte v roku 2012 sme ho pozvali na náš Freshtape, kde doručil uvedomelú skladbu Pozri. Tá poukazovala na fungovanie systému a médií a zároveň profilovala Matysa ako otvoreného rapera pred širokou verejnosťou.

Kritika politického systému samostatného Slovenska mu ostala blízka aj do dnešného dňa. A to aj napriek tomu, že je členom českého hudobného vydavateľstva. Konkrétnym udalostiam a menám a problémom zanecháva odkaz prakticky na každom z poslených projektov. Menovine Čísla, Mixdown vol. 1, debutové sólo Martin, Dropbox s Ideom a Prezidentom Lourajderom aj spoločný album Ty Nikdy s názvom AKTA X

Z textov ti bude jasné, že Matys neznesie xenofóbov a homofóbov, fašistov a ani klamárov či zlodejov. No a tento článok snáď ani nemôžeme zakončiť trefnejšie, ako práve videoklipom ku skladbe Vkraine, kde Matys konštatuje veľmi veľa faktov sprevádzajúcich zábery z tohtoročných rekordných protestov.

Pochvalu si určite zaslúžia aj Tono S., Modré Hory, Otis, Čis T, Vec a Tesla, ktorí však nevenujú politikom toľko pozornosti v tak intenzívnej miere, ako chalani vyššie. Poďakovanie patrí aj všetkým tým interpretom, ktorí si dokážu priznať, že sa v politike jednoducho neorientujú, no zároveň im nerobí problém, keď si na skladbu zavolajú hosťa, ktorý v slohe systém a jeho reprezentantov kritizuje.

Anketa:
Ktorý z týchto piatich interpretov je podľa teba najaktívnejší v kritike slovenských politikov?
Pil C
Strapo
Supa
Delik
Matys
Pil C
25 %
698 Hlasov
Strapo
69 %
1943 Hlasov
Supa
2 %
51 Hlasov
Delik
2 %
47 Hlasov
Matys
2 %
62 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia