Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2018, 14:20
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Sci-fi Kontakt s Jodie Foster dodnes neprestáva uchvacovať hodnoverne vykresleným stretnutím ľudstva s mimozemskou civilizáciou

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Neviete, čo si pozrieť? Možno vám v tom pomôžeme.

Ako je už posledné týždne zvykom, aj túto sobotu sme si pre vás pripravili 3 pozoruhodné tipy na filmy, ktoré by ste si rozhodne mali pozrieť. Tentokrát vám ponúkneme jedno ohromujúce sci-fi a dva nemenej ohromujúce historické veľkofilmy. 

Peter P. – Vojna a mier (réžia: King Vidor, 1956)


King Vidor patril medzi najväčších režisérskych megalomanov svojej doby. Tolstého predloha patrí k najrozsiahlejším dielam svetovej literatúry. Toto spojenie je teda logickým vyústením vecí.

Obrovský rozpočet, hollywoodska herecká elita a košatá stopáž boli pre podobnú látku ideálne. Aj napriek týmto prednostiam je Vojna a Mier trochu v tieni podobných veľkofilmov tej doby (napr. Juh proti severu, Ben Hur, Lawrence z Arábie). A je to škoda.

Slávny príbeh odohrávajúci sa v Rusku na pozadí napoleonských vojen je totiž úchvatná záležitosť. Audrey Hepburn. Mel Ferrer, Henry Fonda a najmä Herbert Lom ako Napoleon žiaria.

Bojové scény sú stelesnením slova epika (aj keď oproti Bondarčukovej adaptácii pôsobia ako komorná, nezávislá produkcia). Príbeh je tak osudový ako len môže byť. Proste čistá filmová radosť. Veľkou výhodou takisto je, že dianie je rovnako pútavé na bojových poliach ako pri rozhovoroch postáv.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Ak máte tieto veľkolepé filmy zo starých čias radi a príbuzné slávnejšie kúsky už máte za sebou, neváhajte. Táto kinematografická žranica v rýchlom tempe ubieha takmer tri a pol hodiny a na konci zatlačíte slzu nielen nad tým, že už sa podobné filmy netočia. 9,5/10

Dušan Š. – Kontakt (réžia: Robert Zemeckis, 1997)

Kontakt od Roberta Zemeckisa nepochybne patrí k tým filmom, ktoré do určitej miery predbehli svoju dobu. Sci-fi snímky z 90. rokov boli plné akcie, hlášok a rýchleho tempa. Niet sa preto čo čudovať, že pomalý, inteligentný a atmosférický Kontakt divákov v kinách solídne prekvapil.

Plného docenenia sa mu koniec-koncov dostalo až s odstupom niekoľkých rokov. Hlavnou hrdinkou je astronómka Ellie (Jodie Foster), ktorá je posadnutá nájdením mimozemského života. Tento pre mnohých ľudí veľmi vzdialený cieľ však začne naberať konkrétne kontúry, keď sa Ellie a jej tímu naozaj podarí zachytiť signály inteligentného života z inej galaxie.

Kontakt je strhujúce sci-fi, ktoré sa snaží čo najrealistickejšie vykresliť, ako by asi mohla prebiehať komunikácia ľudstva s mimozemskými bytosťami.

Nezabúda pritom na výborné a prepracované postavy a ponúka množstvo námetov na zamyslenie (napríklad o vzťahu vedy a náboženskej viery). Plno scén spôsobí nefalšované mrazenie (geniálne je najmä samotné prvé zachytenie signálu).

Jodie Foster sa do svojej úlohy prevtelila na sto percent a vynikajúce výkony podali aj Matthew McConaughey, David Morse, James Woods či William Fichtner. Adaptácia románu svetoznámeho astrofyzika Carla Sagana sa dočkala viac než dôstojnej adaptácie a dodnes nestratila absolútne nič zo svojej mágie.

Pokiaľ máš v obľube inteligentné sci-fi, ako napríklad Interstellar či 2001: Vesmírna odysea, je Kotakt povinnou jazdou. 9,5/10

Oskar A. – Ben Hur (réžia: William Wyler, 1959)

Rekordman v počte získaných Oscarov (spoločne so snímkami Titanic a The Lord of the Rings: The Return of the King ich má na konte 11) so strhujúcim a veľkolepým príbehom, ktorý by nemal uniknúť pozornosti žiadneho fanúšika pohyblivých obrázkov. To je v skratke historický epos Ben-Hur z roku 1959.

V jeho centre sa ocitá mierumilovný muž z významného židovského rodu, ktorý je jedného dňa nešťastnou zhodou okolností poslaný do otroctva svojím rímskym priateľom. Po niekoľkých rokoch plných útrap sa mu však podarí získať slobodu a rozhodne sa vrátiť domov, aby sa mohol pomstiť a nájsť svoju rodinu.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Mnohých divákov síce môže odradiť mimoriadna stopáž snímky (Ben-Hur má skoro 4 hodiny), samotné dianie však odsýpa neuveriteľne svižne. Film tak ani na sekundu nenudí, práve naopak.

Diváka ohuruje každým jedným obrázkom a v priebehu viac ako troch hodín ponúkne hneď niekoľko krásnych a nezabudnuteľných momentov, medzi ktorými pravdepodobne najviac dominujú fantastické preteky konských záprahov.

Ben-Hur je jednoducho po všetkých stránkach vynikajúcim dielom a zároveň jedným z najväčších veľkofilmov všetkých čias. No a čo je najdôležitejšie, jeho pôsobivosť dokonale vyráža dych aj takmer 60 rokov od premiéry. 10/10

Domov
Zdieľať
Diskusia