Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2018, 20:49
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako najlepšie kopnúť penaltu? Vedci sa rozhodli nájsť odpoveď

ŠPORT FUTBAL USA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

20 hráčov z Holandska a Brazílie sa podrobilo výskumu, aby pomohli aktívnym futbalistom z celého sveta.

Tuhne pri nej krv v žilách. Naplno sa sústredí brankár, realizátor aj diváci či všetci ľudia zainteresovaní do jednotlivého zápasu. Reč je o pokutových kopoch, resp. penaltách vo futbale. Na posledných majstrovstvách sveta ich bolo hojne a nič nie je napínavejšie ako penaltový roztrel, kde ide skutočne o veľa. Vraví sa, že ide len o vec náhody či šťastia a možno poznáte aj formulku: "Penalta sa nedá chytiť, ale len zle kopnúť". Avšak, existuje nejaký recept, ako zaručene nedomrviť jedinečnú šancu na skórovanie?

Ak ste hrávali futbal, ešte v mládežníckych kategóriách sa nám tréneri snažili radiť pomerne odlišne. Prudko, do strany, ponad úroveň pliec či vystreliť projektil do stredu bránky. Väčšina z hráčov však nedisponuje nejakou extrémnou prípravou a celou taktikou pripravenou výhradne na penaltu. S radou najnovšie prišli výskumníci z americkej Univerzity v Portsmouthe. Jej vedúca, doktorka Martina Navarro, prezradila, že je potrebné skĺbiť kopaciu techniku hráča, ktorý zároveň dokáže vysledovať pohyby brankára. Rozhodnutie, kam vystreliť, musí prísť počas rozbehu.

Typická situácia:

Ako najlepšie kopnúť penaltu? Vedci sa rozhodli nájsť odpoveď
Zdroj: Björn Laczay

Porovnávali 2 techniky kopania. Prvá spočívala v tom, že hráč nebral absolútne ohľad na pohyby brankára a ešte pred rozbehom si vybral stranu, kam loptu pošle, intenzitu a podobne. Druhá technika zahŕňala aj branie ohľadu na pohyb brankára. Ako sme spomínali, všetko bolo potrebné skĺbiť už počas rozbehu, čo je len malá chvíľka. Čiže rozhodca odpíska, vy sa pomaličky rozbiehate, rozmýšľate, akou silou či intenzitou vystrelíte, no zároveň očami sledujete aj brankára, ktorý takmer vždy už tesne pred vystrelením prezrádza stranu, kam sa hodí.

Odporúčané
KVÍZ: Červení diabli či Pusinky. Poznáš prezývky známych futbalových klubov? KVÍZ: Červení diabli či Pusinky. Poznáš prezývky známych futbalových klubov? 17. marca 2024, 11:00

Možno sa to zdá náročné, no podľa vedcov sa dajú podobné skúsenosti nabrať tréningami, neustálym skúšaním a realizovaním penált. Čo si myslíte vy? Máte nejakú lepšiu radu podloženú osobnými skúsenosťami priamo z hracej plochy? Pokojne ju prezraďte.

Domov
Zdieľať
Diskusia