Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2018, 16:08
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie skladby, v ktorých slovenskí raperi veľmi trefne opísali slovenský národ

HUDBA SLOVÁCI SLOVENSKO SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Naša krajina je pre rapových interpretov vďačnou témou. Slovensko síce všetci milujú, no kritikou nešetria.

Pravidelne vám prinášame rebríčky a tematicky zamerané výbery slovenských rapových skladieb, keďže sme si mali možnosť za dlhé roky existencie tohto žánru všimnúť veľa podobností. Tie jednotlivých interpretov prirodzene spájajú napríklad v tom, o čom chcú rapovať a aké myšlienky komunikujú. Ak patríš medzi pozornejších poslucháčov, tak aj ty si si už určite všimol, že spoločným menovateľom niektorých domácich raperov je aj snaha vzbudzovať povedomie o krajine. Pochopiteľne, svojským spôsobom.

Každý sa k tejto téme stavia po svojom a zanecháva odkaz podľa najlepšieho svedomia, no kritika nastavenia spoločnosti, prítomnosti fašizmu, zle nastaveného politického systému, neschopnosti postaviť sa problémom a v konečnom dôsledku aj latentného alkoholizmu sa nesú prakticky každou skladbou venovanou Slovensku. 

My sme sa rozhodli vybrať zopár najlepších, kde autori našu republiku vôbec nešetrili, no zároveň mali bezpochýb pravdu. Zároveň pripúšťame, že podobných skladieb sa nájde mnoho a netvrdíme, že ostatným raperom na budúcnosti krajiny nezáleží. Medzi ďalších interpretov, ktorí očividne pozorne sledujú, čo sa deje, patrí aj Pil C s jeho sériou Peroxidov, Strapo s nespočetným množstvom odkazov a zopár ďalších. 



Moja reč - Slovensko

Ak by sme mali vybrať jednu rapovú skladbu, ktorá by sa mala stať slovenskou národnou hymnou, tak by to bol bez akýchkoľvek pochýb práve tento počin z roku 2009. Moja reč dokázala zhrnúť náš národ v piatich minútach a vzácnym klenotom je aj šikovný košický spevák Šani Sási, ktorého prítomnosť na refréne aspoň medzi riadkami reflektuje nenávisť spomínanú v texte.

Supa a Delik do bodky opísali stav Slovenska už skoro dekádu dozadu, no je smutné, že sa toho až tak veľa do dnešného dňa nezmenilo. Už vtedy nebol mladým ľuďom cudzí odchod za prácou, politická situácia prerážala dno a práve táto skladba bola odkazom bežného pracujúceho ľudu pre budúce generácie. Vladanovi sa v závere podarilo všetko obrátiť na dobré a vyzvihnúť aspoň jednu cennú vlasnosť Slovákov, s čím sa určite nedá nesúhlasiť. 

"Nezáujem, závisť, nenávisť a popudlivosť, na vonok demokrat, no vnútri navždy komunistom."

Vec - Slovák

Vec ako jeden z mála slovenských interpretov reagoval na udalosti okolo stále neobjasnenej smrti novinára domáceho média. Najprv prišiel s vecou Krv na rukách, ktorá bola bezprostredne venovaná kompetentným, resp. zodpovedným ľuďom. Následne mu ešte nedalo a odkaz sa ušiel aj všetkým Slovákom, ktorí sa na udalosti v našej republike len prizerajú. V snahe vzbudiť povedomie sa venoval nielen nepríjemným témam, ale aj úplným drobnostiam, ktoré z nás robia to, čím v skutočnosti sme. 

Dočkali sme sa aj videoklipu, ktorý všetky tvrdenia z textu ešte podčiarkuje. Vec sa rozhodol staviť na grafické spracovanie podobné podradnej slovenskej pseudohudobnej televízii pre starých a jednoduchých ľudí. Práve tých totiž vnímame ako jeden z mnoha kameňov úrazu pri snahe robiť zmeny.

"Keď mi hrajú hymnu, hrudník vypnem. Keď ma bijú - tak ma bijú, čo už? Si zvyknem."

H16 - Národ holubičí

Prirovnanie Slovákov k národu holubičiemu už do veľkej miery zľudovelo a asi by sme len ťažko hľadali argumenty, ktoré by dokázali toto naše chovanie poprieť. Situáciu a stav krajiny si vždy uvedomovali aj členovia H16 a my sme túto skladbu do výberu zaradili hlavne vďaka Otisovej slohe, ktorá opäť veľmi trefne reflektuje dobu. Vzťah národa k politike, alkoholu či športovým výkonom dokázal opísať v zopár rečníckych otázkach, na ktoré však všetci dávno poznáme odpoveď.

"Je abstinent alebo pije vždy, keď chytí slinu?
A fandí našim chlapcom aj keď nezískajú titul?
A volí Fica, Kotlebu či nejde voliť nikdy?"

TKX - Slovensko

Suverénne najotvorenejší je v otázke kritiky Slovenska Tesla, ktorý na po dlhých rokoch do rodnej krajiny vrátil, aby vydal dlho očakávaný album TKX a mnohým otvoril oči. A počuť takto veľavravné riadky od človeka, ktorého sa tento systém už dávno netýka, je snáď ešte o trochu hrozivejšie. Opäť narážame na fungovanie justície, politiku či neschopnosť národa postaviť sa na vlastné nohy, no pridáva sa aj kritika školského systému a skutočnosť, že všetko, s čím prídeme do kontaktu, je do veľkej miery falošné, nekvalitné a klamlivé. 

Producent HAARP zároveň wordcutuje skladbu Tu od Veca a Supu, ktorá si rovnako zaslúži spomenutie v tomto článku.  

"Autoritatívny školský systém, ak si dovolíš mať iný názor, v sekunde ťa vypnem."

Matys - Vkraine

Uvedomelosť a akúsi zodpovednosť v rape razí aj slovenský člen Ty Nikdy - Matys. Ten bol až na jedno krátke obdobie vždy zástancom intelektuálneho rapu a témy si očividne vždy vyberá tak, aby k nim dokázal pridať aj istú vlastnú hodnotu, čo je v konečnom dôsledku pre neho očividne veľmi dôležité. Rovnako ako Vec, aj on veľmi pohotovo reagoval a ku vtedy vydanej skladbe Vkraine pridal jednoduchý vizuál z protestov na námestiach v Bratislave. 

Dôležité tiež je spomínať na mená slovenskej histórie, ktoré do veľmi veľkej miery svojím konaním zlyhali a znepríjemnili nám tak život. K tým vyššie spomenutým pridáva Matys aj legendárnu dvojicu Mečiar a Lexa, ktorí pravdepodobne nikdy nebudú musieť čeliť spravodlivosti spoločne s veľa ďalšími kolegami.

"Kotleba je zvrátený jak Adolf Hitler. A ak to nevidíš, máš IQ kur*a plytké."

Ďakujeme za pozornosť a pevne veríme, že sme vás nezahrnuli zbytočnou negativitou. Cieľom bolo v prvom rade poukázať na to, že slovenským raperom záleží na stave Slovenska a tiež demonštrovať, ako sa v jednotlivých obdobiach počas vývoja rapu menili, resp. nemenili pomery v našej republike. 

Anketa:
Ktorá zo skladieb o Slovensku ti je najbližšia?
Moja reč - Slovensko
Vec - Slovák
H16 - Národ Holubičí
TKX - Slovensko
Matys - Vkraine
Iná - napíš do komentárov
Moja reč - Slovensko
31 %
447 Hlasov
Vec - Slovák
16 %
223 Hlasov
H16 - Národ Holubičí
16 %
228 Hlasov
TKX - Slovensko
25 %
358 Hlasov
Matys - Vkraine
6 %
84 Hlasov
Iná - napíš do komentárov
6 %
88 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia