Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2018, 13:54
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Antarktída je zamorená mikroplastmi. Výskumníci ich našli vo väčšine odobratých vzoriek

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

A zároveň sa ušlo miesto aj chemickým látkam.

"Vedci našli igelitku aj v Mariánskej priekope v hĺbke takmer 11 kilometrov," informovali sme vás počas mája. Zamorenie plastovým odpadom je čoraz väčším problémom, avšak nedarí sa ho efektívne riešiť. Rôzne regulácie alebo zákazy majú zatiaľ len malý pozitívny efekt. Čo je ešte smutnejšie, v bezpečí nie je ani jeden z najmenej dotknutých prírodných regiónov Zeme, Antarktída.

Embed from Getty Images

Síce sa zdá, že je mimo dôležitého diania a okrem topenia ľadovcov sú zvyšné veci pomerne v poriadku, realita je iná. Greenpeace vo svojej novej štúdii upozorňuje na fakt, že plasty sa nevyhýbajú ani tejto studenej zemi. Zatiaľ sa nenašli, nadnesene napísané, plávajúce mrazničky, tony igelitiek či tony zvyškov po čínskych výrobkoch, ale niečo oveľa menšie. Ide o mikroplasty. Sú veľmi malé, no nie je ich máličko.

Embed from Getty Images

Výskumníci odobrali 8 vzoriek povrchovej a 9 morskej vody v Antarktíde za pomoci zaujímavo tvarovaného zariadenia manta trawl. Po analýze sa zistilo, že až 7 z 8 vzoriek povrchovej vody obsahuje mikroplasty. Aby toho nebolo málo, zamerali sa aj na čerstvo napadaný sneh. 7 z 9 získaných vzoriek obsahovalo nebezpečné chemické látky nielen pre zvieratá, ale aj ľudí - perfluoroktansulfonan. Spomenutý anión dokáže vyvolať okrem iných nepríjemností aj obávanú rakovinu.

Embed from Getty Images

Aké sú navrhované riešenia? Greenpeace ponúka minimálne jedno, a to zriadenie najväčšej chránenej oblasti na svete s originálnym názvom Antarctic Ocean Sanctuary o rozlohe až 1 800 kilometrov štvorcových.

Domov
Zdieľať
Diskusia