Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2018, 13:56
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Fúzny reaktor dosiahol teplotu vyššiu ako jadro Slnka. Dočkáme sa čistej energie bez zbytočného odpadu?

TECH VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Možno už v roku 2025 budeme čerpať energiu z termonukleárneho reaktora akoby nič.

Energetické zdroje sú jeden z viacerých problémov prežitia. Ľudstvo je totiž závislé na elektrine a používaní rôznych zariadení pre pohodlnejší život. Zdroje však dochádzajú a väčšina z nich je buď škodlivá pre našu planétu alebo nedokáže vyprodukovať dostatočné množstvo elektrickej energie. 

 

Fúzny reaktor dosiahol teplotu vyššiu ako jadro Slnka. Dočkáme sa čistej energie bez zbytočného odpadu?
Zdroj: wikimedia.org

V Anglicku však prišli na riešenie, o ktorom síce vieme už pár desiatok rokov, no po prvýkrát sa podarilo dosiahnuť prototypu fúzneho reaktoru teplotu vyššiu ako v jadre nášho Slnka. Termonukleárny reaktor označovaný ako ST40 vyrobila firma Tokamak Energy. Je to ich tretí pokus o čistú fúznu energiu, v ktorom dosiahli teplotu až 15 miliónov stupňov Celzia. Na komerčné používanie si však počkáme do roku 2025 až 2030, čo je v podstate za rohom a práve vďaka novému a hlavne výkonnému zdroju energie by sa mohol vyriešiť aj problém s rýchlo nabíjaním elektromobilov, pričom by sme sa nemuseli obávať výkyvov energie. 

Fúzny reaktor dosiahol teplotu vyššiu ako jadro Slnka. Dočkáme sa čistej energie bez zbytočného odpadu?
Zdroj: Spider-Man 2

Ale keď už sme pri termonukleárnom reaktore, ako vlastne funguje? Ak si spomínaš na akčnú marvelovku Spider-Man 2, práve fúznou energiou bol posadnutý záporák Otto Octavius. Neboj sa, podobný scenár by sa nemal opakovať a testy by mali byť bezpečné.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Energia vzniká spájaním atómov pri vysokých teplotách a najväčšou výhodou je, že výroba energie nezanecháva za sebou žiadny rádioaktívny odpad či iné vedľajšie produkty. Jedným z hlavných faktorov pre fungovanie reaktora je stabilné magnetické pole pre udržanie plazmy. Druhým je zasa dostatočne zohriať plazmu, čo sa firme skutočne podarilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia