Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s autorizovaným servisom SWISS Service.
30. mája 2018, 12:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Toto by si mal vedieť pred opravou iPhonu: Ak máš v smartfóne časť z neautorizovaného servisu, zaplatíš omnoho viac

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Nie je servis ako servis. Batériu alebo displej nevymieňa každý rovnako.

Vianočná aféra so spomaľovaním iPhonov upriamila pozornosť aj na to, ako vlastne fungujú batérie v mobiloch a kedy by si ich mal radšej vymeniť. Keď sa Apple priznalo, že softvérovo znižuje maximálny výkon iPhonov, ak systém detekuje zníženú kapacitu batérie, začalo sa viac hovoriť aj o tomto komponente. Batéria je jednou z najzákladnejších súčastí každého smartfónu a pokiaľ sa zníži jej výkonnosť alebo sa ti nebodaj pokazí, máš len málo možností.

Najprv záleží na tom, či je mobil ešte v záruke. Ak áno, máš na výber, či s reklamáciou pôjdeš za predajcom alebo to skúsiš vybaviť u výrobcu, respektíve u jeho zástupcu, teda v autorizovanom servise.

Toto by si mal vedieť pred opravou iPhonu: Ak máš v smartfóne časť z neautorizovaného servisu, zaplatíš omnoho viac
Zdroj: Janitors

Doteraz stála výmena batérie aj vyše 90 €, v neautorizovaných servisoch aj o pár desiatok eur menej. No skončíš s batériou neovereného pôvodu, ktorá v tvojom zariadení môže spôsobiť vážnu šarapatu.

Na Slovensku sú len dve autorizované servisné strediská pre značku Apple a ich zoznam je na oficiálnej stránke kalifornskej firmy. Je preto otázne, ako sa môžu ostatné servisy označovať ako autorizované. Samozrejme, je len na zákazníkovi, ktorý si vyberie, no tie neautorizované predstavujú veľké riziko.

Je čas na novú batériu?

Ako má ale človek vedieť, že jeho iPhone výmenu už naozaj potrebuje? Ak sa pri bežnej teplote a normálnom používaní vybije za menej ako osem či desať hodín, prípad je jasný. Aj tam je to však trošku relatívne, lebo každý vníma pojem "používanie mobilu" inak. Najpresnejší spôsob je teda urobiť diagnostiku. Boli sme sa pozrieť v jedinom autorizovanom servise Apple na Slovensku, kde ti batériu aj displej vymenia na počkanie, vo firme SWISS Service, ako sa vlastne taká diagnostika robí.

TIP: iPhony kúpené u slovenských operátorov majú od Apple len ročnú záruku. Druhý rok si už kryjú operátori. Takže takto zakúpený mobil môžete odniesť do autorizovaného servisu na bezplatnú opravu len prvý rok. Druhý už to musíte riešiť len cez predajcu, teda mobilného operátora.

Diagnostika sa robí cez web Apple s odsúhlasením v nastaveniach iPhonu. Je ale nutné vyžiadať si takzvaný servisný token, ktorý technici majú dostupný automaticky. Mohli sme si prezrieť, ako konkrétne taká diagnostika vyzerá. Michal Benedik, servisný technik pre značku Apple zo SWISS Service práve vymieňal batériu na iPhone 6S. Ako je na obrázku vidieť, po 640 cykloch už batéria držala len 81 % kapacity. Výmena sa odporúča od kapacity 85 percent a menej. Na rad teda prišla pitva.

Toto by si mal vedieť pred opravou iPhonu: Ak máš v smartfóne časť z neautorizovaného servisu, zaplatíš omnoho viac

Priebeh výmeny batérie sa, žiaľ, nesmie zaznamenávať, no dokážeme ti to opísať. Najprv je potrebný skrutkovač so špeciálnou hviezdicou. Ak sú tieto dve skrutky pri Lightning konektore zoškrabané, je to prvý indikátor, že mobil bol otváraný neodborne. Celý úkon sa robí v špeciálnej sedlici. Displej sa nadvihne ako kapota auta pomocou prísaviek, prístup k batérii je tak voľný.

Neautorizované servisy sú veľkým nebezpečenstvom

"Občas prídu zákazníci s tým, že im v iPhone niečo hrká. Zvyčajne to je odlepená obojstranná páska, ktorá drží batériu na mieste," vysvetľuje Michal. Stretol sa už aj s tým, že v útrobách iPhonu našiel obyčajnú obojstrannú kobercovú pásku. Pri originálnej batérii sa vnútri nachádzajú špeciálne lepiace pásiky, ktoré sa tiež dajú ľahko spod batérie špeciálnym pohybom ruky vytiahnuť.

Ďalšia vec, na ktorú si je treba dávať pozor, je, či sa použila aj ďalšia originálna súčasť balenia náhradnej batérie – kriticky dôležitá tesniaca lišta. Od modelov 6S a mladších zabezpečuje odolnosť voči vode a prachu. Nasleduje prebehnutie batérie špeciálnym valčekom, zatvorenie mobilu a potom uloženie do špecifického miniatúrneho lisu, ktorý s presným tlakom pritlačí všetko dohromady.

A potom vo SWISS Service nasledovala už len výstupná diagnostika. Ako je vidieť, čisto nová batéria má dokonca viac ako 100 % papierovo deklarovanej kapacity. Na kontrolu zdravia batérie môžeš využiť aj aplikácie tretích strán, napríklad Battery Life Doctor.

Toto by si mal vedieť pred opravou iPhonu: Ak máš v smartfóne časť z neautorizovaného servisu, zaplatíš omnoho viac

 

Ceny nie sú vždy tak vysoké

Do rovnice vstupuje ešte lokalita a čas. SWISS Service má dokopy tri pobočky, v mestách Bratislava, Banská Bystrica a Košice. Avšak kalibrovanie mobilných zariadení od značky Apple vie robiť iba na pobočke v Bratislave, na ktorú sa vzťahuje aj autorizácia priamo od výrobcu.

Ak však v Bratislave nebývaš, buď bez obáv. Svoj iPhone stačí priniesť na jednu z iných pobočiek, kde ju do Bratislavy bezplatne dopravia a do 24 hodín sa stihne vrátiť späť do tvojho servisu.

Dávaj si však veľký pozor na "panenstvo" iPhonu. Ak v autorizovanom servise preukážu, že mobil už bol opravovaný neodborne, na reklamáciu strácaš nárok. Povinnosti výrobcu sa naňho už neviažu a cena servisu tak môže byť iná ako pri nepoškodených smartfónoch. Vždy sa preto spoliehaj na autorizovaný servis, akým je aj SWISS Service.

Toto by si mal vedieť pred opravou iPhonu: Ak máš v smartfóne časť z neautorizovaného servisu, zaplatíš omnoho viac
Zdroj: galipedia
Domov
Zdieľať
Diskusia