Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2018, 1:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vďaka prezidentovi sa z bankoviek stal bezcenný papier. Politická reklama zo Zimbabwe pripomína časy, keď stál rožok viac ako bilión dolárov

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA FINANCIE INFLÁCIA PENIAZE
Uložiť Uložené

Obrovská hyperinflácia bola pre Zimbabwe ťažkým ekonomickým obdobím.

Je pomerne známou informáciou, že zimbabwejský dolár zažil jednu z najväčších hyperinflácií v histórii ľudstva. Znamená to, že mena neustále strácala na hodnote a dokonca musela byť niekoľkokrát vymenená. V jednej z generácií zimbabwejského dolára sa dokonca vyskytla bankovka nominujúca hodnotu 100 biliónov  dolárov (v angličine 100 trillion), v prepočte na eurá však bola hodná len asi šesťdesiatich centov.

Za obrovskou infláciou zimbabwejskej meny stojí bývalý prezident Robert Mugabe, ktorému sa krajinu darilo vykorisťovať 30 rokov. Jeho hospodárenie a ekonomické reformy priviedli africký štát na hranicu krachu a Zimbabwe neprospela ani Mugabeho nenávisť voči belošskému obyvateľstvu.

Mugabe zoštátnil všetok majetok bielych obyvateľov a sľúbil, že ho rozdá černochom, po rokoch sa však zistilo, že spolu s inými štátnymi predstaviteľmi všetko vytuneloval. Krajina je však závislá najmä na poľnohospodárstve a živočíšnej produkcii, k ekonomickým problémom sa tak pridal aj hladomor.

Krajinou Zimbabwe už niekoľko mesiacov otriasa nástup nového prezidenta Emmersona Mnangagwa, miestny denník The Zimbabwean tak na jednom z rušných námestí v krajine vytvoril zaujímavú politickú reklamu. Z už neplatných bankoviek s vtedy minimálnou hodnotou vytvorili akúsi napodobneninu bilboardu s kritickým nápisom: "Vďaka Mugabemu je z týchto peňazí tapeta." čím sa snažia zabezpečiť, aby sa na Mugabeho vyčíňanie tak skoro nezabudlo.

Vďaka prezidentovi sa z bankoviek stal bezcenný papier. Politická reklama zo Zimbabwe pripomína časy, keď stál rožok viac ako bilión dolárov
Zdroj: pagodelucia123

Dnes Zimbabwe používa niečo, čo sa oficiálne ani nenazýva peniazmi, no akousi zvláštnou kvázi-menou odvodenou z amerických dolárov, ktorých hodnota je pevne viazaná. Existujú len ako dvojdolárové a päťdolárové bankovky.

Domov
Zdieľať
Diskusia