Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2018, 12:34
Čas čítania 0:00
Radka T.

Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu

MÓDA
Uložiť Uložené

Dizajnérov, ktorí pracujú s alternatívnymi materiálmi, začína pomaly pribúdať aj v našich končinách. Medzi nich sa zaraďuje aj Táňa, ktorá pracuje s korkom.

Táňa (28), vyrástla v Liptovskom Mikuláši, no už deväť rokov žije v Bratislave. Jej odborom i snom je divadelná scénografia a kostým, no popri tom, ako sama hovorí, rada fušuje do iných odvetví umenia. Aktuálne sa venuje i výrobe doplnkov z korku, aby ukázala, ako alternatívne a ekologicky sa dá nahradiť koža. V rozhovore nám prezradila, čo všetko práca s korkom obnáša, aké sú jeho najväčšie výhody aj to, ako ona sama vníma problém devastovania životného prostredia. 

Kedy ste dostali nápad založiť si vlastnú značku doplnkov?

U mňa to bolo vždy o vyrábaní a vymýšľaní, tvorba je pre mňa neoddeliteľnou súčasťou života. Pod názvom Insité dizajn sa skrýva iba ďalší z projektov, ktorým sa venujem, a vznikol len niekoľko mesiacov dozadu.

Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu
Zdroj: at

Čomu ďalšiemu sa teda okrem výroby doplnkov ešte venujete a ako to všetko stíhate?
Tieto výrobky sú iba mojím hobby. Venujem sa tomu kvôli potrebe tvoriť niečo vlastnými rukami. Okrem toho sa snažím angažovať v divadle ako scénografka a, samozrejme, mám ešte svoj skvelý full-time job ako produktová a módna fotografka. Priznávam, že je náročné skĺbiť to všetko dokopy a niečo robiť aj po príchode z práce, keď by som si najradšej sadla k dobrej knihe alebo filmu, ale určite to stojí za to.

Kde ste čerpali skúsenosti z tvorby doplnkov a znalosti o alternatívnych materiáloch?
Ako každý z našej generácie, veľa informácií čerpám na internete. Našťastie sa mnoho stránok venuje handmade výrobe, materiálom, postupom a novým trendom v nich. Napríklad korok vo forme, v ktorej ho používam ja, je vo svete hitom už niekoľko rokov, no k nám sa dostáva len teraz.

Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu
Zdroj: at

Prečo práve korok a odkiaľ ho zháňate? Je tohto materiálu dostatok? Aké ďalšie materiály pri tvorbe ešte používate?

Na prvý pohľad sa mi zapáčila jeho štruktúra a vzhľad, až neskôr som začala skúmať, ako sa získava a spracováva. Je to vlastne kôra z dubu korkového, ktorá sa počas života stromu odlupuje a je možné ju zbierať a spracovať do rôznych podôb. Tieto stromy sa prirodzene vyskytujú na Pyrenejskom poloostrove a v severnej Afrike, tu sa potom aj pestujú na plantážach. Výhoda korku je, že z každého stromu sa kôra dá zbierať každých 6 až 10 rokov bez toho, aby bol strom poškodený. Samozrejme, množstvo materiálu je limitované počtom stromov, ale tie sa dajú vysádzať a tým sa dá prispieť k obmedzeniu odlesňovania a rozširovania púšte. Tento materiál zatiaľ dopĺňam textilnými materiálmi -šnúrami, popruhmi, tkanicami.

Aké vlastnosti a najmä výhody má korok oproti klasickým materiálom?
Jeho najväčšou výhodou je etické a ekologické získavanie a spracovanie. Má povrch a vlastnosti porovnateľné s kožou či koženkou, ale je cruelty-free. Korková vrstva sa lepí na textilný alebo PU-povrch, tým získava pevnosť a dá sa prešívať, skladať či lepiť. Po povrchovej úprave je oderu a vodovzdorný, príjemný na dotyk a ultraľahký. Vyrába sa vo viacerých vzoroch, môže sa nechať vyniknúť jeho prirodzená štruktúra, dá sa farbiť na rôzne odtiene alebo sa doň dajú vkladať farebné či metalické čiastočky.

Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu
Zdroj: Facebook/Insité design

Pre koho každého sú doplnky z korku určené a akú máte na ne odozvu?
Myslím si, že by ich mohol nosiť úplne každý, dajú sa z neho ušiť všetky typy tašiek. Od drobných spoločenských kabeliek, až po batohy alebo športové tašky. Zatiaľ s korkom nepracujem príliš dlho, takže na reakcie užívateľov musím ešte chvíľu počkať, v recenziách na internete sa však ozývajú spokojní vlastníci rôznych korkových výrobkov, ktorí tvrdia, že vydržia dlho pekné a sú s nimi spokojní.

Je proces výroby jedného produktu z korku náročný? Čo všetko so sebou obnáša?
Výroba korkovej látky je samostatná kapitola, ku mne sa dostáva už vo forme metráže, ktorú objednávam cez internet od miestnych výrobcov. Potom už postupujem ako pri vyrábaní iných produktov, navrhnem jeho dizajn a veľkosť, vytvorím strih, vystrihnem a šijem. Výroba trvá rôzne dlho a závisí od viacerých faktorov, ako napríklad od zložitosti konkrétneho kusu, množstve detailov a podobne.

Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu
Zdroj: Facebook/Insité design

Sú aj Slováci pripravení využívať viac ekologickejšie alternatívy? Ako vy osobne vidíte problém s plytvaním a zaťažovaním životného prostredia?
Samozrejme, každý si viac alebo menej uvedomuje, že náš súčasný životný štýl nie je trvalo udržateľný. Pozitívne je, že začíname rozmýšľať nad tým, ako zmierniť dôsledky našej bezohľadnosti voči životnému prostrediu, a to aj u nás na Slovensku. Vznikajú rôzne iniciatívy, napríklad zero-waste obchody, ktoré neprodukujú odpad, rozširuje sa povedomie o separovaní odpadu a recyklovaní materiálov. Stále viac a viac zvedavých ľudí prichádza na Vegánske hody, kde zisťujú, že znižovanie spotreby živočíšnych produktov sa nevylučuje s výborným jedlom. Upratovacie hliadky dobrovoľne čistia svoje okolie od smetí a podobne. Dúfam, že v budúcnosti bude bežné, že každému záleží na tom, v akom svete žije a budú žiť jeho deti.

Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu
Zdroj: Facebook/Insité design

Uvažujete aj nad výrobou vecí z iných materiálov? Aké materiály by ste označili za budúcnosť, respektíve ekologickú alternatívu?

Ak sa bavíme o ekologických alternatívach, viem napríklad o recyklovanej gume, špeciálne spracovanom papieri alebo rôznych druhoch ekokože. Tá je vytvorená prevažne z rastlinných vlákien ako ananás, agáve či teak, o ktorých budeme ešte v budúcnosti počuť. Textil je skvelý, je tvárny a rôznorodý, ale textilný priemysel je veľmi špinavý a necitlivý voči životnému prostrediu, najmä kvôli kvantite oblečenia, ktoré si každý kupujeme. Ale aj ten sa dá zrecyklovať a z nepotrebného šatstva sa dajú vytvoriť krásne nové kúsky, ako to robí napríklad moja kamarátka Lucia so svojou značkou Prolong. Ja osobne budem sledovať vývoj nových materiálov a určite by som s niektorým z nich rada v budúcnosti pracovala.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Mám v pláne hľadať ďalšie možnosti sebavyjadrenia, vyvíjať sa ako umelec a človek. Večer nakŕmiť mačky (úsmev).


Táňa vyrába štýlové kabelky z korku. Materiál budúcnosti dokáže ekologicky nahradiť kožu
Zdroj: Facebook/Insité design
Domov
Zdieľať
Diskusia