Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2018, 14:36
Čas čítania 0:00
Radka T.

Dubaj už nevie, čo vymyslieť. V meste vyrástol gigantický rám za skoro 40 miliónov eur

ZAUJÍMAVOSTI DUBAJ
Uložiť Uložené

Mesto najnovšie ohuruje aj gigantickým rámom za desiatky miliónov.

Vždy má čím ohúriť. Dubaj je mestom ohromujúcich mrakodrapov i atrakcií od výmyslu sveta, teraz sa navyše môže pochváliť ďalším prvenstvom. Gigantický pozlátený rám, ktorý slúži aj ako rozhľadňa, je vysoký 150 metrov a vo svete nemá obdoby. Logicky je tak pre turistov výnimočnou atrakciou. Otvorili ho v januári tohto roka.

Rám má výšku 150 metrov a šírku 93 metrov. Dve vysoké veže spája most. V jeho strede sa nachádza chodník so skleneným dnom, po ktorom sa ľudia môžu prejsť a vychutnávať si tak výhľad na mesto. Cieľom je pomocou tohto rámu užiť si výhľad na starý i nový Dubaj. Rám zároveň reprezentuje očakávania i úspechy mesta v Spojených arabských emirátoch.

Rám za skoro 40 miliónov eur sa nachádza v Zabeel Parku, jeho súčasťou je interaktívna výstava o budúcnosti arabskej metropoly i rozšírená realita nielen o budúcnosti, ale i histórii mesta.

V súvislosti s touto atrakciou prebehol už spor, jeho predmetom bola údajná krádež duševného vlastníctva. Ozval sa totiž pôvodný architekt. Fernando Donis vyhral architektonickú súťaž a získal 100-tisíc dolárov, no to bolo asi tak všetko.

Zmluva, ktorú odmietol podpísať, totiž obmedzovala jeho konzultačnú činnosť. Údajne sa mal vzdať i svojho duševného vlastníctva a dostal zákaz navštíviť stavenisko. Tvrdí, že mesto zmenilo dizajn rámu, najalo si stavebnú firmu a začalo stavať bez neho. A hoci stavba z jeho pôvodného návrhu vychádza, Donis hovorí o krádeži duševného vlastníctva. Ako architekt sa však pri tejto stavbe spomína výlučne on.

 

Príspevok, ktorý zdieľa rukhsar (@rukhsxr),

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dubai (@dubai),

Domov
Zdieľať
Diskusia