Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. januára 2018, 19:54
Čas čítania 0:00
Radka T.

Dánska väznica pripomína viac univerzitné mestečko ako basu. Trestanci tam majú veľké okná, televízory aj vlastný obchod

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO VÄZENIE
Uložiť Uložené

Cieľom je, aby sa väzenie príliš neodlišovalo od reality vonku.

Klasická predstava väzníc narazila na zariadenia, o ktorých by zrejme nikto na prvý pohľad nepovedal, že si v nich odpykávajú tresty zločinci. Čoraz viac sa totiž kladie dôraz na humánnosť, čomu sú prispôsobené samotné väznice, ale aj nažívanie v nich a možnosti pre odsúdených.

Len nedávno sme písali o väznici v nórskom meste Halden. V druhom najväčšom väzení v Nórsku odsúdení možno ani nemajú pocit, že roky svojho života trávia za mrežami. Nerušene sa tam môžu venovať športu či hudbe, hrať sa hry, tráviť čas v nahrávacom štúdiu a komunikovať s neozbrojenou strážou. Cieľom je totiž rehabilitovať ich, aby boli po prepustení na slobodu maximálne pripravení na normálny život vonku, a taktiež, aby sa minimalizovala miera recidívy.

O väznici v Haldene sa doposiať hovorilo ako o tom najhumánnejšom, no zdá sa, že štafetu úspešne preberá väzenie v Dánsku s názvom Storstrøm v blízkosti mesta Gundslev. Samozrejme, bezpečnostné opatrenia sú maximalizované, no aj tak toto väzenie ľudia vrátane architekta označujú skôr za luxusnú basu. Avšak navrhnutú tak, aby sa znížilo opakované porušovanie pravidiel. Väzenie, ktoré sa nachádza na ostrove, obklopujú stovky kamier. Nechýbajú ani oceľové drôty, na výstavbu boli použité i oceľové či betónové panely.

Väznicu otvorili len nedávno, má vyvolávať dojem malej provinčnej dedinky. Nadizajnová je tak, aby imitovala stavby v okolitých obciach. A zároveň tak, aby po prepustení z nej väzni nemali pocit, že sa vrátili do bežného života z väzenia, ale skôr z univerzitného kampusu. Cieľom je preto zjemniť prechod z väzenského do normálneho prostredia. Aj v prípade tejto basy sa preto hovorí o rehabilitácii jej obyvateľov. Vo viacerých prípadoch sa totiž ukázalo, že to má zmysel.

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

Napríklad pre Nórov, ktorí musia putovať do väzenia, je najväčším trestom už len to, že prídu o slobodu. Na to, aby nestratili až taký kontakt s normálnym svetom, tam pre nich vymýšľajú rôzne aktivity. Nie však také, ktoré by musel niekto robiť z donútenia, práve naopak. Sú zaujímavé, zmysluplné a skutočne rôznorodé. Od spomínaného nahrávacieho štúdia až po prácu s drevom. 

Veľmi pekne to vysvetlil správca väzenia Bastoy a zároveň klinický psychológ Arne Wilson: „Trestom je to, že stratíte slobodu. Ak budeme ľudí vo väzení brať ako zvieratá, tak sa tak budú pravdepodobne aj správať. Preto dávame pozor na to, aby sme ich brali ako ľudské bytosti.“

Cieľom škandinávskych krajín je, aby sa väzni po prepustení na slobodu správali tak, aby sa už viac do väzenia nemuseli vrátiť. Na to je však potrebné k nim takto pristupovať už počas samotného odpykávania si trestu. Ako uvádza Business Insider s odvolaním sa na dávnejšiu správu amerického ministerstva spravodlivosti, recidívu páchateľa naozaj zvyšuje prísne zaobchádzanie s ním ako väzňom.

„Rehabilitačné programy vo väzniciach sú kľúčové pre ochranu spoločnosti a znižovanie recidívy. Rozhodujúce je, aby boli väzni pripravení na ich prepustenie a úspešné opätovné začlenenie do spoločnosti prostredníctvom programov vo väzení a podpory po prepustení,“ uvádza Úrad OSN pre drogy a kriminalitu

Vráťme sa preto k väznici v Storstrøme. Aj tá bola totiž navrhnutá v súlade s podporovaním reformy, a nie krutým trestaním. V prepočte stála okolo 112 miliónov eur a práce na nej trvali päť rokov. Zmestí sa tam 250 väzňov. Dokopy väznicu tvorí desať budov, v nich majú väzni zaručený komfort, nachádzajú sa tam priestranné izby či moderné kuchyne. V nich si dokonca môžu väzni sami variť. Vo všetkých spoločenských miestnostiach a celách, či skôr izbách, sú veľké okná, aby bol priestor dostatočne osvetlený a aby mreže väzňov príliš nestresovali. Nesterilnosť podporujú aj neutrálne pastelové farby. Väzňom nechýbajú ani chladničky či televízory.

Dobre to vyzerá i vonku, kde je samozrejmosťou napríklad udržiavaný trávnik. V areáli sa nachádza kostol pre veriacu časť väzňov, ale i stráž. Vonku je tiež obrovský priestor na športovanie, kde si môžu zahrať futbal či basketbal. V areáli sa nachádzajú aj obchod s potravinami, knižnica i priestor na rodinné návštevy

Domov
Zdieľať
Diskusia