Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2017, 16:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najškaredším zvieraťom na planéte je toto zvláštne slizké stvorenie. Ústa sa mu roztekajú a skrýva sa viac než kilometer pod hladinou

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Blobfish by rozhodne korunku krásy nevyhral.

Ako si môžeš pozrieť v našom predchádzajúcom článku, po zemskom povrchu sa pohybuje naozaj enormne obrovské množstvo živočíchov, ktoré by nevyhrali práve titul krásy. Slovenský názov neexistuje, no český i anglický je blobfish. Práve toto zviera vyhralo v minulosti titul najškaredšieho zvieraťa na planéte a aj keď ho väčšina fotografov úmyselne vyobrazuje nepríťažlivo, nebudeme si klamať. Blobfish totiž naozaj nepatrí medzi tú peknú časť živočíšnej ríše.

Zviera bolo objavené len v roku 2003 a to pri pobreží Nového Zélandu. Za jeho nálezom stojí fotograf Kerryn Parkinson, ktorý sa účastnil morskej expedície Norfanz. Konkrétny blobfish, ktorého Parkinson odfotil, sa familiárne nazýva Mr. Blobby a konkurenciu v boji o najnevzhľadnejšieho tvora Spoločnosti pre zachovanie škaredých zvierat doslova rozdrvil.

Blobfish, latinsky Psychrolutes marcidus, pláva v morských vodách Austrálie a Nového Zélandu. Vyskytuje sa v hĺbke od 600 do 1 200 metrov pod morskou hladinou. Nikdy nevychádza do zóny, kde dosiahne slnečné svetlo, teda pokiaľ ich nevytiahne špecializovaný vedec. Samozrejme, ako stvorenie žijúce v hlbokom mori sa muselo prispôsobiť drviacemu tlaku mora a takmer žiadnemu svetlu. Vybavené sú veľmi slabučkými a mäkkými kosťami. Mäso pripomína želatinu, ktorá sa dá veľmi jednoducho ohýbať. Nemajú rybí ekvivalent močového mechúru a keďže v podstate nemajú pevnú kostru, tvar ich tela závisí len na veľmi chatrnej konštrukcii tenučkých kostičiek.

Najškaredším zvieraťom na planéte je toto zvláštne slizké stvorenie. Ústa sa mu roztekajú a skrýva sa viac než kilometer pod hladinou
Zdroj: NOAA

Inými slovami, ak sa dostanú do oblastí s nižším tlakom, roztiahnu sa a stanú sa skutočne nechutnými. V hlbokom mori pritom pôsobia ako takmer normálne ryby, no nad hladinou ide o skutočne bizarný pohľad. Špeciálne pozoruhodné sú rybie ústa, ktoré nie sú viazané takmer žiadnymi pevnými svalmi, kosťami či chrupavkami a v oblastiach s menším tlakom sa doslova roztečú po celej rybe. Dá sa tak povedať, že blobfish drží pokope len približne kilometer vody, ktorý sa nad ňou v jej prirodzenom prostredí nachádza.

Najškaredším zvieraťom na planéte je toto zvláštne slizké stvorenie. Ústa sa mu roztekajú a skrýva sa viac než kilometer pod hladinou
Zdroj: Rachel Caauwe
Domov
Zdieľať
Diskusia