Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2017, 15:08
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Páčili sa vám snímky Čiara, Piata loď či Únos? Teraz sa môžete tešiť na viac než 10 nových pripravovaných slovenských filmov

FILMY A SERIÁLY SLOVENSKÝ FILM
Uložiť Uložené

Čaká nás napríklad temná dráma, tragikomédia zo života samovrahov či hororové príbehy.

Slovenská kinematografia sa v posledných rokoch konečne poriadne rozhýbala a na nedostatok domácich titulov sa rozhodne nemôžeme sťažovať. Rok 2017 napokon patril, čo sa týka slovenských filmov, k rekordným - stačí spomenúť Únos, Čiaru, Piatu loď či Učiteľku. Zásadnú rolu pri všetkých týchto snímkach hrala RTVS, ktorá ich finančne podporila. Potešujúce je, že kompetentní sa rozhodne nechystajú zaspať na vavrínoch a do konca roka plánujú podporiť hneď 12 projektov. Tie následne uvidíme v kinách/televízii v najbližších dvoch rokoch. Pozoruhodných filmov sa však chystá oveľa viac, jeden  z nich si odbije premiéru dokonca ešte tento rok. Takže, na čo všetko sa v dohľadnej dobe môžeme tešiť?

Dogg

Tento rok sa do kín dostane aj pozoruhodný poviedkový projekt DOGG (venovali sme sa mu aj na našich stránkach). Bude pozostávať zo štyroch príbehov, ktoré bude spájať emócia strachu. Žánrovo by malo ísť o pestrú zmes: dočkáme sa psychologickej drámy, mysteriózneho hororu, gangsterky či sci-fi thrilleru. Režírovali Slávo Zrebný, Viliam Csino, Enrik Bistika a Jonáš Karásek. Do kín by sa DOGG mal dostať 7. novembra (listopad) 2017.

Páčili sa vám snímky Čiara, Piata loď či Únos? Teraz sa môžete tešiť na viac než 10 nových pripravovaných slovenských filmov
Zdroj: Azyl Production/Homemedia

Kto je ďalší?

Poviedková snímka Mira Drobného (RYTMUS Sídliskový sen) nám rozpovie príbeh o nástrahách internetu a nebezpečenstve, ktoré z jeho používania môže vyplynúť. Pri ľahkomyseľnom a nezodpovednom používaní totiž môže viesť až k smrti. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami a zahrajú si v ňom Alessia Capparelli, Peter Brajerčík, Vitaliy Raskalov, Vadim Makhorov a Angela Nikolau. Predpokladaná premiéra je stanovená na leto 2018.

Páčili sa vám snímky Čiara, Piata loď či Únos? Teraz sa môžete tešiť na viac než 10 nových pripravovaných slovenských filmov
Zdroj: Miro Drobný

Moja prvá a druhá samovražda

Režisér a spisovateľ Peter Krištúfek (Viditeľný svet) sa predstaví svojráznou tragikomédiou o troch mladých ľuďoch, ktorí sa rozhodnú dobrovoľne odísť z tohto sveta. Ich zámer sa im však nie a nie podariť. Žeby ich niečo predsa len v živote napĺňalo? Vo filme si zahrajú Marek Geišberg, Juliana Oľhová a Juraj Ďuriš. Premiéra je naplánovaná na leto 2018.

Krátka jar, dlhá zima

Dokumentárna dráma v réžii Laca Halamu podľa scenára Viliama Klimáčka a Ľuboša Juríka nám prinesie pohľad na jedného z najdôležitejších slovenských politikov, Alexandra Dubčeka. Jej premiéra je momentálne naplánovaná na rok 2018.

Páčili sa vám snímky Čiara, Piata loď či Únos? Teraz sa môžete tešiť na viac než 10 nových pripravovaných slovenských filmov
Zdroj: Miroslav Bača/RTVS/Filmpark Production

Tlmočník

Nový film Martina Šulíka (Záhrada, Slnečný štát) bude o 80-ročnom tlmočníkovi Alim Ungárovi, ktorému sa dostane do rúk kniha bývalého dôstojníka SS. V nej popisuje svoje pôsobenie na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Ungár sa za ním vydáva do Viedne, ale namiesto vraha svojich rodičov nájde jeho 70-ročného syna. V snímke by sa mali objaviť aj Zuzana Mauréry, Attila Mokos, Jiří Menzel a tiež Peter Simonischek z chválenej drámy Toni Erdmann. Premiéra je stanovená na jar roku 2018.

 

Čertovské pero

Rozprávka v réžii Mareka Najbrta nás zavedie do pokojnej dedinky, kde obyvatelia žijú pokojným životom. Nevedia však, že ich činy sú dôkladne monitorované miestnou pekelnou pobočkou. Hriechy v pekle zapisuje magické pero z kohúta samotného Lucifera. Každý hriešnik má v pekle založenú vlastnú zložku a vždy, keď sa zložka zaplní, čerti vyrazia na povrch, aby hriešnika odviedli do pekla. Keď však čertovské pero prestane fungovať, je na zmätenom čertovi Bonifácovi (Jan Cina), aby zaobstaral nové. Popletený Bonifác však svojou neskúsenosťou spôsobí, že mestečko sa prepadne do chaosu a ľudia môžu hrešiť, ako sa im zachce. A práve na Bonifácovi je, aby dal všetko do poriadku a získal ruku krásnej Markétky (Judit Bárdos). Snímka sa do kín dostane v novembri (listopad) 2018.

Zdeněk Toman – Červená eminencia

Historická dráma nám rozpovie príbeh Zdeňka Tomana (zahrá si ho Jiří Macháček), rozporuplnej postavy vedúceho odboru zahraničnej rozviedky. Toman významne ovplyvnil politický vývoj v Československu v rokoch 1945-1948 a zásadne prispel k tomu, že sa v roku 1948 chopila moci Komunistická strana Československa. Z ďalších hercov môžeme menovať Táňu Pauhofovú, Lukáša Latináka, Stanislava Majera, Martina Fingera či Romana Luknára. Snímka dorazí už v lete budúceho roku.

Páčili sa vám snímky Čiara, Piata loď či Únos? Teraz sa môžete tešiť na viac než 10 nových pripravovaných slovenských filmov
Zdroj: Total HelpArt/RTVS

Jan Palach

Osud študenta Jana Palacha, ktorý sa na protest proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy rozhodol upáliť, nám rozpovie rovnomenná životopisná historická dráma. Režíruje Robert Sedláček, hlavnú úlohu si strihne Viktor Zavadil. Premiéra sa uskutoční v lete 2018. Sebaupálenie Jana Palacha sa stalo centrálnym motívom aj pre oceňovaný český film Horiaci ker od Agnieszky Holland (venovali sme sa mu v tomto článku). 

Moc

Nový film chystá aj Mátyás Prikler (Ďakujem, dobre). Dráma Moc bude reflektovať svet politiky a moci v súčasnej demokracii. Vysokopostavený politik omylom zabije človeka a následne sa snaží celú udalosť zahladiť. Na základe tohto príbehu sa však pred divákom odhaľuje skrytá mašinéria politickej moci. Priklerova novinka by sa do kín mala dostať v roku 2018 alebo 2019.

Páčili sa vám snímky Čiara, Piata loď či Únos? Teraz sa môžete tešiť na viac než 10 nových pripravovaných slovenských filmov
Zdroj: MPhilms

Ostrým nožom

Snímka nakrútená na základe skutočných udalostí bude inšpirovaná tragédiou, ktorá pohla celým Slovenskom (informovali sme o nej aj na Filmkulte). Mladého študenta Daniela Tupého v roku 2005 zabili neonacisti. Hlavným hrdinom filmu bude jeho otec (Roman Luknár). Keď si uvedomí, že páchatelia vyviaznu bez trestu, rozhodne sa teda vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Luknára herecky doplnia aj Ela Lehotská, David Hartl, Táňa Radeva, Jana Valocká, Jana Oľhová a Zuzana Šebová. Premiéra je stanovená na máj (květen) 2018.

Chystajú sa však aj seriáli o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, prípadne výpravný seriál Mária Terézia či Inšpektor Max v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom.

Odporúčané
KVÍZ: Vieš ako vyzerajú naši najlepší a najoceňovanejší slovenskí filmári či filmárky? KVÍZ: Vieš ako vyzerajú naši najlepší a najoceňovanejší slovenskí filmári či filmárky? 4. októbra 2022, 11:00

Ako sami vidíte, je toho viac než dosť. Z priestorových dôvodov sme viacero snímok síce nespomenuli, ale čoskoro vám ich predstavíme v ďalšom samostatnom článku, kedy už budeme poznať dátum premiéry či viac informácií o tom ktorom filme. Slovenská kinematografia sa konečne dostáva do výbornej formy a my z toho máme obrovskú radosť. Dúfajme, že tvorcovia budú neustále stúpať aj čo sa týka kvality. Predchádzajúce úspechy dokázali, že talent slovenským tvorcom rozhodne nechýba. Určite budeme zvedaví na ich ďalšie zárezy. Len tak ďalej. 

Domov
Zdieľať
Diskusia