Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2017 o 10:36
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Pozrite si mapu a zistite, koľko lesov zmizlo z vášho okolia. Na Slovensku viac dreva ubúda ako pribúda

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Jedna z najpresnejších možností, ako zistiť skutočný stav veci.

Príroda navôkol nás nie je len na okrasu. Hlboké lesy, vysoké hory i rozľahlé lúky sú domovom pre desiatky druhov živočíchov i rastlín. My ľudia ich navštevujeme počas prechádzok, výletov, exkurzií, chodíme na hríby, venčiť svojich domácich miláčikov a veľa ďalšieho. Bohužiaľ, zeleň musí čeliť aj nájazdníkom s motorovými pílami a sekerami. Nedehonestujeme prácu drevorubačov, no nie vždy je pohľad na tony vyťaženého dreva popri lesných cestách príjemný. Téme slovenských lesov sme sa snažili venovať aj dávnejšie. Či už sme zhotovili rozhovor, na satelitných snímkach ukázali niekoľkoročné rozdiely medzi vybranými lokalitami po republike alebo dali aj na odbornejšie očko. Tentoraz vám predstavíme webovú lokalitu, o ktorej ste doteraz pravdepodobne nikdy ani len nechyrovali.

Priznáme sa, ani my. Až počas pátrania na YouTube nám bolo odporučené video z dielne Denníka N s názvom "Ako mizli slovenské lesy". Z ponúknutých šiestich sekúnd sme veľa vecí nezistili, a preto sme sa rozhodli zdroj preskúmať podrobnejšie. Ide o stránku Global Forest Watch. Už len z názvu vyplýva, že máme dočinenia s celosvetovým monitoringom lesov. Stačí pár klikov a môžete sledovať úbytok stromov na každom kúsku Zeme. K dispozícii sú dáta v rozmedzí rokov 2001 až 2015.

Pozrite si mapu a zistite, koľko lesov zmizlo z vášho okolia. Na Slovensku viac dreva ubúda ako pribúda
Zdroj: Jesse Taylor

Začnime svetom ako celkom. Letmým pohľadom vidíme najviac problémové oblasti, ktoré sa nachádzajú v Ázii či Severnej a Južnej Amerike. Napríklad šiesty najväčší ostrov na svete, Sumatra, stratil za poslednú dekádu lesy o rozlohe 8 800 000 hektárov. V lepšej situácii nie je ani susedná Indonézia či Vietnam a okolie. V Južnej Amerike trpí, tradične, Amazonský prales a čo sa týka Afriky, odlesňuje sa Kongo, Madagaskar a východ.

Odporúčané
Sexbiznis na Panónskej: Marcela tu šliape už 20 rokov, v kríkoch sú špinavé matrace, použité kondómy a striekačky (Reportáž) Sexbiznis na Panónskej: Marcela tu šliape už 20 rokov, v kríkoch sú špinavé matrace, použité kondómy a striekačky (Reportáž) 9. júla 2024 o 12:30

Prejdime do Európy. Nepoteší nás najmä pohľad na Škandináviu, Pobaltie a severovýchod Pyrenejského polostrova. V srdci kontinentu leží Slovensko, kde taktiež prevládajú mínusové hodnoty nad plusovými. V priebehu rokov sa nám preriedili Tatry (dôležitú úlohu zohrala veterná smršť), Nízke Tatry, Kysuce i Záhorie. Využili sme ponúkanú funkciu a vyšlo nám, že na našom území zmizlo približne za obdobie spomínaných rokov 2001 a 2015 okolo 146 500 hektárov porastov.

Pozrite si mapu a zistite, koľko lesov zmizlo z vášho okolia. Na Slovensku viac dreva ubúda ako pribúda
Zdroj: globalforestwatch.org

Ak sa s mapu chcete pohrať aj vy, klikajte sem. Okrem úbytku lesov môžete pozorovať klímu, hustotu osídlenia a veľa ďalšieho.

Domov
Zdieľať
Diskusia