Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2017, 15:53
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Afričan vyvinul aplikáciu, ktorá pomáha krajinám tretieho sveta v boji s hladom. Sám nemal čo jesť a teraz zachraňuje tisíce ľudí

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA
Uložiť Uložené

Aj novodobé technológie už našťastie dokážu pomôcť tým, ktorí to potrebujú najviac.

Na svete žiaľ nie je veľa ľudí, ktorí si uvedomujú, že z celkovej produkcie potravín sa približne tretina nikdy k spotrebiteľovi nedostane. A ak aj áno, jednoducho ich vyhodíme do koša kvôli dátumu spotreby. Našťastie sa nájdu aj takí, ktorí sa touto problematikou zaoberajú a snažia sa ju riešiť. Jasným príkladom je software inžinier a podnikateľ Oscar Ekponimo pochádzajúci z Nigérie, kde ešte stále stotisíce ľudí o luxuse ako pravidelná dostupnosť zdravého a kvalitného jedla môže len snívať. Podľa OSN dokonca trápi nedostatok potravín cez 200 miliónov Afričanov.

Ambiciózny Oscar si boj s hladom zažil na vlastnej koži, no dostal možnosť vyštudovať vysokú školu a založiť si úspešnú firmu. Zároveň je autorom aplikácie Chowberry, ktorá na prvý pohľad funguje na úplne jednoduchom princípe, no v skutočnosti vypĺňa obrovskú dieru v celosvetovom potravinárskom priemysle ako takom. V krátkosti, mobilná aplikácia prepája supermarkety a charity, ktoré majú možnosť nakúpiť vyradené potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby za výrazne výhodnejšiu cenu a následne ich rozosielať detským domovom a chudobným. Chowberry funguje zatiaľ v dvoch veľkých nigerijských mestách a teší sa veľkému úspechu. Na základe dostupných údajov by sa do konca budúceho roku k cenovo dostupnejším potravinám malo dostať 50 až 100 tisíc domácností, čo je naozaj úctyhodné číslo. 

Afričan vyvinul aplikáciu, ktorá pomáha krajinám tretieho sveta v boji s hladom. Sám nemal čo jesť a teraz zachraňuje tisíce ľudí
Zdroj: Oscar Ekponimo FB
Domov
Zdieľať
Diskusia