Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2017, 11:36
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

26 rokov sa snažili obnoviť zničený les. Dnes im po parku behajú tigre i slony a vrátil sa sem všetok život

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Situácia v Indii je na mnohých miestach priam kritická, no našťastie sa nájdu aj svetlé výnimky.

Ničiť lesy a zeleň ide ľudstvu pomerne dobre a rýchlo, horšie je to už s následnou obnovou samotných porastov. Každý deň miznú obrovské plochy Amazonského pralesa a na ich miestach sa vytvárajú polia i pastviny pre dobytok. Podobné problémy máme aj na Slovensku, no u nás idú stromy dole väčšinou kvôli škodcom či drevospracujúcemu priemyslu. No a situácia nie je iná ani v ďalekej Ázii. Teraz vám v krátkosti ukážeme príbeh dvojice, ktorá sa z devastovanej krajiny na západe Indie rozhodla vytvoriť opäť miesto priaznivé pre desiatky druhov živočíchov. Konkrétne ide o dve osoby. Ich mená sú Pamela Gale Malhotra a Anil Malhotra.

Obaja majú totižto blízky vzťah k ochrane prírody, a preto sa rozhodli vydať do jednej z najľudnatejších krajín, aby sa tu angažovali. Pôvodne chceli kúpiť pôdu v regióne pri Himalájach, avšak z dôvodu limitovanej kúpy sa vydali následne južnejšie, až došli do štátu Karnátaka. Aby sme boli ešte konkrétnejší, svoje plány začali realizovať v dištrikte Kodagu s rozlohou niečo vyše 4 100 kilometrov štvorcových. Situácia tu je kritická už dlho. Ešte v sedemdesiatych rokoch pokrývali lesy až 86% celkovej rozlohy dištriktu, no dnes už len úbohých 16%. Práve drastické odlesnenie má za následok časté veľké záplavy, suchá a veľké množstvá zvierat stratili svoje prirodzené prostredie. 

Pre spomenutú dvojicu sa ihneď vynorila veľký výzva - kúpiť niekoľko pozemkov a premeniť ich spätne na lesy. Ako prvé si zabezpečili 55 akrov zdevastovanej pôdy po poľnohospodárskej činnosti, ktorú miestni nevyužívali. Ich kúpou zároveň pomohli tamojším ľuďom so splácaním dlhov. Postupom mesiacov sa ich majetok rozrástol na 300 akrov a zároveň zaviedli aj prvé pravidlá. Zakázali vyrúbať čoby len jeden strom a nepovolili ani žiadne ľudské zásahy či pytliactvo (orientujeme sa v období po roku 1991). Následne vytvorili park s originálnym názvom SAI (Save Animals Initiative) Sanctuary. 

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Po dlhých rokoch čakania a usilovnej i neľahkej práci začali zbierať prvé plody svojej práce. Dnes v ich súkromnom parku sídli vyše 300 druhov vtákov, žije tu kobra kráľovská, bengálske tigre, hyeny, slony, diviaky a mimoriadne sa darí aj stromom. Človek tu nájde stovky druhov jednotlivých drevín vrátane liečivých kúskov. Veľkou výzvou je však aj ochrana celej oblasti., pretože dohliadať na 300 akrov pozemkov nie je jednoduché. 

Ak vás príbeh tejto dvojice zaujal, určite si pozrite aj ich oficiálnu stránku.

Domov
Zdieľať
Diskusia