Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2017, 19:10
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nintendo Virtual Boy, Apple Newton alebo GoPro Karma. 5 elektronických produktov, ktoré zlyhali na plnej čiare

TECH APPLE MICROSOFT
Uložiť Uložené

Aj úspešné značky vedia občas pochybiť.

Či už za to môže na tú dobu nezaujímavý nápad, príliš vysoká cenovka alebo úplne banálna chyba vo výrobnom procese, z času na čas sa jednoducho stane, že produkt na trhu príliš dlho nevydrží. Zažili si to ako nové spoločnosti bez skúseností, tak aj tie ostrieľané, pri ktorých by to čakal asi len málokto. Áno, bavíme sa tu o kalifornskom jabĺčku, Samsungu a dokonca aj o GoPro, známom výrobcovi akčných kamier, ktorý svojho prvého drona Karma maximálne nezvládol. Americkí giganti Microsoft a Apple mali zase problémy so zlými predajmi dnes už historických mobilných zariadení. Jedno nieslo podobu takzvaného PDA a druhé predstavovalo predchodcu súčasných tabletov, pričom obe, rovnako ako ďalšie produkty v článku, onedlho upadli do zabudnutia

Nintendo Virtual Boy

Asi len málokto z vás vie, že japonský priekopník z herného priemyslu skúšal šťastie aj s takou konzolou, kde bolo súčasťou hardvérovej výbavy niečo, čo sa podobá na dnešné VR headsety. Keďže však Nintendo predalo kvôli slabému dopytu zo strany potenciálnych zákazníkov žalostne málo kusov a neplnilo tak vopred stanovené ciele, netradičná herná konzola Virtual Boy s červeným monochromatickým displejom v predaji dlho nezostala. Za jej neúspechom stál nedostatočný technologický pokrok, ktorý pred viac ako dvomi dekádami ešte neumožňoval vyrábať tak pokročilé displeje, ako sú v týchto dňoch. A to, ako môžeme vidieť, majiteľom kazilo zážitok až tak, že sa Virtual Boy nedal takmer vôbec používať. Predaj skončil približne po pol roku od príchodu do obchodov.

Nintendo Virtual Boy, Apple Newton alebo GoPro Karma. 5 elektronických produktov, ktoré zlyhali na plnej čiare
Zdroj: Evan-Amos / wikimedia.org

Apple Newton

V roku 1993, čiže zhruba dva roky pred príchodom virtuálnej reality od Nintenda, uzrelo svetla 8-palcové dotykové zariadenie MessagePad s farebným logom spoločnosti Apple. PDA, ktorému prischlo pomenovanie Newton (tak sa volal jeho systém) a disponovalo funkcionalitou na rozpoznávanie ručne písaného textu, ktorý bolo možné vytvoriť prostredníctvom originálneho stylusu a dotykového displeja. Opäť to ale zlyhalo na nedostatočnej technologickej úrovni, z čoho si neskôr robili srandu dokonca aj Simpsonovci v jednej zo starších častí. K neúspechu produktu prispela tiež privysoká cena či na mobilné zariadenie priveľké rozmery plastovej konštrukcie. Ako sa hovorí - digitálny osobný asistent (PDA) Apple Newton bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Veci sa zmenili až v roku 2010, kedy prišiel prvý iPad a celý svet zrazu zistil, že potrebuje tablety.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Príbeh s PDA zariadeniami Newton skončil o 5 rokov po predstavení prvého modelu, za čím stálo nariadenie Steva Jobsa. Zaujímave je, že ich výrobu nezastrešoval iba Apple, ale aj iní výrobcovia hardvéru. Všetky zariadenie však spájal rovnaký operačný systém NewtonOS a identický konštrukčný koncept. 

Nintendo Virtual Boy, Apple Newton alebo GoPro Karma. 5 elektronických produktov, ktoré zlyhali na plnej čiare
Zdroj: moparx / flickr.com

GoPro Karma

Americkú značku GoPro poznáme najmä vďaka špičkovým akčným kamerám a asi to tak ešte nejaký ten čas aj zostane. Áno, narážam na nedávny fail s dronom Karma, ktorý mal rozšíriť portfólio tohto výrobcu o novú kategóriu produktov, no nakoniec zlyhal. Veľké množstvo po konštrukčnej stránke krehkých dronov totiž začalo z ničoho nič počas letu padať priamo na tvrdú zem, takže sa v drvivom množstve prípadov i fyzicky poškodili a potom boli zrelé buď na reklamáciu alebo vyhodenie do koša. V tých horších prípadoch mohli niekomu v okolí ublížiť na zdraví.

Problém tkvel v strate prístupu k šťave v batérii, čo sa potom logicky odrazilo na okamžitej deaktivácii všetkých vrtúľ a následnom páde. GoPro s rastúcim počtom chybných kusov, samozrejme, ohlásilo výmenu za potenciálne dobré kusy a koncom minulého roka dočasne pozastavilo predaje, dokiaľ problém nevyriešia. V Spojených štátoch amerických ich obnovili tento mesiac a to isté sa už čoskoro stane aj v Európe. Uvidíme teda, či sa niečo zmenilo k lepšiemu.

Nintendo Virtual Boy, Apple Newton alebo GoPro Karma. 5 elektronických produktov, ktoré zlyhali na plnej čiare
Zdroj: Paintimpact / flickr.com

Samsung Galaxy Note7

Mal skener očí, jeden z najlepších výpočtových výkonov, nádherný AMOLED displej, unikátne inteligentné pero S Pen, špičkovú výdrž, bezdrôtové nabíjanie, hi-tech fotoaparát a aj tak ho položila na lopatky zbytočná výrobná chyba. Posunutie predstavenia smartfónu na skorší termín spôsobilo hektickú situáciu a kvôli nej začali z linky chrliť zle vyrobené batérie. A keďže si ich technická kontrola včas nevšimla, dostali sa až k zákazníkom, ktorým ohrozovali nielen majetok, ale aj zdravie. Počas nabíjania začal takmer každý jeden zlý Galaxy Note7 z ničoho nič horieť, takže mohol veľmi rýchlo vzniknúť obrovský požiar. Stačilo len, aby ho používateľ nechal chvíľku bez dozoru. 

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Samsung na kauzu zareagoval ohlásením výmenného programu, v rámci ktorého poskytol každému zákazníkovi úplne nový kúsok. Nepočítali však s tým, že sa problémové batéria objavia aj v tých dobrých modeloch, čo nakoniec viedlo k úplnému zrušeniu predaja, reklamnej kampane vrátane výroby či montáže. Existuje tu ale šanca, že Note7 onedlho zažije hviezdny návrat. Tentokrát už hádam príde s trošku bezpečnejšou výbavou.

Nintendo Virtual Boy, Apple Newton alebo GoPro Karma. 5 elektronických produktov, ktoré zlyhali na plnej čiare
Zdroj: Vernon Chan / flickr.com

Microsoft Tablet PC

Dnes sa v ponuke Microsoftu nenachádza iba softvér, ale aj pestré množstvo high-end hardvéru pre náročných profesionálov. Okolo roku 2001 bola však situácia diametrálne odlišná. Kedysi iba čisto softvérový gigant sa v tom období snažil vďaka asistencii hardvérových partnerov preraziť s prvými Windows tabletmi, no doba ešte nebola na niečo také dostatočne pripravená, čiže z nich na určitý čas vznikol ďalší neúspešný elektronický produkt. Trend zmenil smer až o pár rokov neskôr, kedy na pulty obchodov prišli prvé iOS tablety od spoločnosti Apple. Tie sa neskôr skrížili s klasickými laptopmi a vznikli hybridy, ktoré až príliš pripomínajú to, čo Bill Gates drží na obrázku. Opäť tu teda bolo niečo na nesprávnom mieste a v nesprávny čas.

Domov
Zdieľať
Diskusia