Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2016, 15:10
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Pozrite si, ako sa zmenilo Slovensko a svet počas 32-ročného obdobia vďaka Googlu

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

November 2004 a šokujúci pohľad na Vysoké Tatry z vtáčej perspektívy. Aj to nájdete na Google Timelapse.

Kvalitne spracované timelapse záznamy sú skvelou možnosťou ako "narušiť" plynutie času a vidieť veci v novom svetle. Či už je to sekvencia fotografií človeka od mladosti až po starobu alebo zábery na mesto, ktoré strieda deň s nocou ako na bežiacom páse. Funkcia nahrávania časozberného záznamu nechýba snáď v každom modernom smartfóne, avšak ako často sa stretáte so skutočne dlhodobým timelapsom? Momentálne totiž nenarážame na dennú či mesačnú zmenu. Reč je o 32 rokoch, pričom objektom snímania nie je nič iné ako planéta Zem. 

Nová funkcia od Googlu s príznačným názvom Timelapse vám umožní priblížiť si ktorúkoľvek časť sveta a pozrieť sa na jej zmenu v priebehu viac než 3 dekád. Na vytvorenie krátkych, 33-snímkových videí, boli použité zábery z družíc NASA (1984 - 1993) a najstaršieho programu Landsat dokumentujúceho Zem už od roku 1972. Celkový počet 5 milión satelitných snímok spracoval Earth Engine. Ich kombináciou vznikla mini-aplikácia so síce slabou kvalitou obrazu, ale vysokou výpovednou hodnotou podávajúcou históriu ako na tácke. 

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Medzi zaujímavé miesta na Slovensku, ktoré rozhodne stoja za pozretie v 32-ročnom timelapse režime, patrí Vodné dielo Gabčíkovo, respektíve jeho postupný vznik a samozrejme Vysoké Tatry, ktoré zažili v roku 2004 kalamitu masívnych rozmerov. Taktiež si môžete vychutnať rôzne kameňolomy, jazerá či urbanizáciu slovenských miest, avšak s kvalitnými a ostrými fotografiami príliš nepočítajte. Časozberný prehliadač nájdete tu.

Pozrite si, ako sa zmenilo Slovensko a svet počas 32-ročného obdobia vďaka Googlu
Zdroj: earthengine.google.com
Domov
Zdieľať
Diskusia