Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2016, 14:36
Čas čítania 0:00
jasminka

Prehliadaš aj ty emočné vydieranie vo vzťahu? Možno si ani neuvedomuješ, že si jeho obeťou

VZŤAHY
Uložiť Uložené

Násilie, ktoré vo vzťahu nevidno.

Nikto z nás nemá rád manipuláciu či vydieranie - v rodine, vzťahu či pracovnom kolektíve. Niekedy si to uvedomíš rýchlo, no vo vzťahu, kde sa miešajú city a emócie to býva často ťažké, prehliadané a radšej nad tým zatvárame oči, než by sme čelili pravde a partnera sa mali vzdať.

Prehliadaš aj ty emočné vydieranie vo vzťahu? Možno si ani neuvedomuješ, že si jeho obeťou
Zdroj: www.pexels.com

Hrá ublíženého

Je to také pred-rozchodové bla bla, ktoré má nastoliť hierarchiu vo vzťahu, prípadne odviesť pozornosť od väčšieho problému. Dobre sa v tomto prípade vyťahujú staré zásuvky plné zaprášených spomienok a maličkostí: čo kto komu kúpil, na čo kto zabudol, čo kto pre koho urobil. To sa ešte zaklincuje frázou ako: „Nikdy som nechcel aby to takto skončilo, ale keď to tak chceš ty," alebo „Dobre, keď myslíš že to je takto lepšie, ja ťa prehovárať nebudem." V podstate dotyčný hrá submisívneho a prispôsobivého, no na druhej strane zvaľuje všetky rozhodnutia a aktivity na druhého. Od tejto pasívne agresívnej formy vydieraia ruky preč, alebo to obrátiť, aby partner pocítil na vlastnej koži, aké nepríjemné je byť takto vydieraný. 

Prehliadaš aj ty emočné vydieranie vo vzťahu? Možno si ani neuvedomuješ, že si jeho obeťou
Zdroj: www.pexels.com

Sociálne siete

„Prečo si si vymazala našu fotku? Prečo nemáš na profilovke našu spoločnú fotku? Prečo ma nikdy nedáš na svoj insta, to sa za mňa hanbíš?" sú bežné praktiky či začínajúceho alebo už fungujúceho vzťahu. Je to úplne priama forma vydierania, kde partner druhého núti "vešať" na sociálne siete veci, s ktorými ten druhý nemusí byť stotožnený. V takomto prípade môžeme buď partnerovi vysvetliť, že nám na sociálnych sieťach nezáleží (ale prečo ich potom máme?) alebo sa podvoliť a nejaké spoločné fotky pridať, veď keď sme spolu, tak to snáď môže byť aj online. Samozrejme ideálne je tieto veci neriešiť a nechať to na partnerovom rozhodnutí. Netreba ho hneď podozrievať, že sa s niekym tajne stretáva len preto, že s tebou nemá fotku na instagrame.

Prehliadaš aj ty emočné vydieranie vo vzťahu? Možno si ani neuvedomuješ, že si jeho obeťou
Zdroj: www.pexels.com

Hrá ustarosteného

„Mám o teba strach" alebo „Si v poriadku? Bojím sa, či budeš ok keď tu nebudem," sú frázy, ktorými sa partner stavia do pozície ochrancu a toho silnejšieho, čo automaticky udáva tebe pozíciu nižšiu a slabšiu. Narúša sa teda rovnováha a vyrovnanosť vo vzťahu a ty si nútená reagovať slovami ako: „Áno, som v poriadku" alebo „Ďakujem, že sa o mňa staráš," kedy v podstate partner vôbec nič neurobil, len komunikáciu nastavil do tejto pozície. Je to forma manipulácie a emočného vydierania, lebo ti to dáva pocit menej cennosti či neschopnosti, pod nevinnou nálepkou starostlivosti

Extrémne formy vydierania

Ako posledné uvediem ťažko prehliadnuteľné, no predsa existujúce priame typy vydierania, klamstvá a poloklamstvá. Partner ťa môže vydierať vyhrážaním, že si ublíži, lebo bez teba nemôže žiť a podobne. Dámy zasa môžu siahnuť po klamstve typu „Som tehotná," aby si partnera udržali. V týchto prípadoch si treba dávať pozor a odporúčame poradiť sa s profesionálom alebo dokonca kontaktovať anonymnú linku dôvery. Bohužiaľ, nemôžeš vedieť do akej miery ťa partner vydiera a kam až dokáže zájsť. S citmi by sa zahrávať nemalo, a aj keď veľakrát človek koná podvedome, mal by si vedieť uvedomiť, kedy prekračuje mieru únosnosti.

Odporúčané
Vzrušuje ho, keď má jeho frajerka sex s iným mužom. Michal nám opísal svoje zážitky s „cuckoldingom“ Vzrušuje ho, keď má jeho frajerka sex s iným mužom. Michal nám opísal svoje zážitky s „cuckoldingom“ 22. februára 2024, 12:30

Dúfam, že som zhrnula všetko podstatné a niektorej z vás možno pomohla identifikovať problém vo vzťahu. Máš osobnú skúsenosť s iným druhom vydierania? 

Domov
Zdieľať
Diskusia