Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2016, 11:10
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ikonická fotografka umenia ulice Martha Cooper predstaví v Košiciach svoj prínos do sveta street artu už tento víkend

REFRESHER
Uložiť Uložené

Martha prijala pozvanie Street Art Communication, ktoré dlhodobo pracuje s vizuálnymi premenami verejného priestoru v metropole východu.

Od sedemdesiatych rokov zaznamenáva esenciu kultúry a života ulíc New Yorku, v tom čase epicentra miešania najrôznejších kultúr. Jej nezdolateľná vášeň pre autenticitu  ju doviedla na cestu k úspechu a sláve nielen vo svete street artu ale aj dokumentárnej fotografie, ktorej sa v podstate venuje celý život. Hranice jej detstva vytyčujú ulice Baltimoru a kreatívne fotoprechádzky s otcom, s ktorým vtedy trojročná Martha Cooper zachytávala meniace sa mesto. K street artu sa dostala cez portrétnu reportáž pre New York Post o deťoch a ich životných príbehoch.  Jedným z nich bol mladý chalan, ktorý jej pootvoril dvere do zákulisia graffiti a vysvetlil špecifiká maľovania na ulici.

Neskôr sa Martha zoznámila s najvýznamnejšími ľuďmi v hre, ktorí ju pustili medzi seba a dovolili jej fotiť ich priamo pri maľovaní.  Prenikla tak do nie úplne legálneho priestoru, v ktorom pred ňou žiaden profesionálny fotograf nebol. Jej záber bol takmer etnologický, keďže ku fotkám pristupovala ako k podpisom doby, ale aj ako k odkazom, správam, ktoré sa cez súpravy metra dostávali z jednej časti mesta do druhej, od jednej skupiny k inej. Marthine fotky mapujú vývoj výrazného subkultúrneho hnutia v podstate od jeho začiatku. V roku 1984 vydala knihu Subway Art, ktorá sa stala najdôležitejšou knihou o street arte a stále je. Aj teraz. Aj teraz.

Ikonická fotografka umenia ulice Martha Cooper predstaví v Košiciach svoj prínos do sveta street artu už tento víkend

Martha predstaví v Košiciach fotografie z rokov,  kedy už zastávala rolu rešpektovanej fotografky a street artoví umelci chápali jej fotografie ako jedinú možnosť vizuálnej konzervácie vlastných diel. Vernisáž výstavy sa uskutoční 18.8, vo štvrtok o 19:00 vo veľmi špecifickom priestore galérie Kotolňa na Strojárenskej 3 v Košiciach. Súčasťou viacdňového programu je aj diskusia a prezentácia príbehu vo fotkách v Kine Úsmev v piatok, 19.8., o 19:00. Samozrejme s MC. Záverečná Excelent afterpárty s diskusiou o hudbe je naplánovaná na sobotu, 20.8., od 21:00 v Tabačke Kulturfabrik. No a na pozadí všetkého sa bude diať graffity jam pod Optimou v štýle wild style. Od piatku do soboty.

Martha prijala pozvanie Street Art Communication, ktoré dlhodobo pracuje s vizuálnymi premenami verejného priestoru v Košiciach.  Graffiti sú jednou časťou subkultúry, ktorej medze vytyčuje pojem street art. Sú zároveň spoločným zázemím mnohých kreatívnych ľudí, ktorí graffiti využívali či už ako nástroj sebarealizácie, alebo experiment s prostredím v ktorom vyrastali. A o monotónnosti prostredia, v ktorom deti sídlisk vyrastali, snáď netreba rýmy viť. Motivácii, zákonnosti, či estetičnosti jednotlivých diel ako organizácia pozornosť nevenujeme. Ako celok nás to však všetko nenormalne fascinuje.  

 

Ikonická fotografka umenia ulice Martha Cooper predstaví v Košiciach svoj prínos do sveta street artu už tento víkend

Domov
Zdieľať
Diskusia