Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2016, 16:47
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Na opustenom mieste v okolí Černobyľu, ktoré je poznačené jadrovou haváriou, chcú postaviť solárnu elektráreň

TECH CHERNOBYL UKRAJINA
Uložiť Uložené

Ukrajina kuje ambiciózne plány. Podarí sa jej ich aj zrealizovať?

Nebezpečná havária neslávne známej ukrajinskej atómovej elektrárne spôsobila vo svete, ale najmä v okolitých štátoch východnej Európy a Škandinávie, koncom 80. rokov obrovské obavy a jej dlhodobé následky nás prenasledujú až doteraz. A aj keď sa časom ukázalo, že predsa len neišlo o katastrofu globálnych rozmerov, drvivá väčšina lokálnych obyvateľov bola prinútená odísť zo svojich príbytkov. Po šokujúcej udalosti zostalo okolie elektrárne takmer úplne opustené a zrejme sa to ani tak skoro nezmení, čo však hneď neznamená, že ho Ukrajina nemôže nejakým prospešným spôsobom využívať.

Vďaka technologickému pokroku máme automatizáciu a robotiku na tak vysokej úrovni, že aj keby na kontaminovanej pôde postavia solárnu elektráreň, ktorá potrebuje kvôli rozmerným panelom dostatočne veľkú plochu, neohrozili by tým ani jeden ľudský život. Práve naopak, ak by plány miestnej vlády s obnoviteľnými zdrojmi nakoniec uspeli, mala by z toho osoh celá krajina. Tie hovoria o možnosti vybudovania infraštruktúry schopnej poskytnúť produkciu zelenej elektriny na rozlohe 60 kilometrov štvorcových. Podľa dostupných informácií ide o zhruba 1 000 MW solárnej energie, pričom neaktívna atómová elektráreň naďaleko Černobyľu mala kapacitu až na 4 000 MW. Zatiaľ však ide iba o lákavú ponuku pre investorov, ktorí môžu využiť lacnú pôdu na badateľné zníženie celkových nákladov. Uvidíme teda, či sa niekto počas nadchádzajúcich mesiacov chytí a začne celkom vážne uvažovať o možnej výstavbe jednej z najväčších solárnych elektrárni.

Na opustenom mieste v okolí Černobyľu, ktoré je poznačené jadrovou haváriou, chcú postaviť solárnu elektráreň
Zdroj: en.wikipedia.org
Domov
Zdieľať
Diskusia