Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. marca 2016, 23:25
Čas čítania 0:00
Ivan J.

Legendárny dvojzápas Tysona s Holyfieldom. Odhryznuté ucho, ktoré sa stalo najbizarnejším momentom v histórii boxu

ŠPORT BOJOVÉ ŠPORTY BOX LAS VEGAS MIKE TYSON
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Boxerské esá Tyson a Holyfield si vo vzájomných súbojoch nikdy nič nedarovali.

Lennox Lewis, Mike Tyson, Evander Holyfield, George Foreman alebo Riddick Bowe. Tieto mená boxerov ťažkej váhy poskakovali po ringu v 90. rokoch. Toto obdobie nám prinieslo niekoľko nezabudnuteľných duelov navždy zapísaných do histórie boxu zlatým písmom. Medzi nimi aj dve bitky Tysona a Holyfielda. Poďme spolu oprášiť históriu a pripomenúť si ich.

 

Prvý zápas Holyfielda s Tysonom v roku 1996 sa niesol v znamení populárneho boxera proti veľkému bojovníkovi. Podľa bookmakerov bol Tyson jednoznačný favorit, no a Holyfieldovi nepomohlo ani to, že mal za sebou dve výhry v rade a v minulosti porazil Riddicka Bowea. Športová verejnosť očakávala jednoznačný priebeh a hladké víťazstvo pre "Iron Mikea."

Už od prvého kola bolo jasné, akým štýlom poňal tento zápas Holyfield. Ten naňho v prvom kole síce vyletel a chcel to rýchlo ukončiť, ako to u neho bývalo vo zvyku a Evander si dobre uvedomoval, že Mike nemôže vydržať celý zápas boxovať agresívnym štýlom, ktorý ho preslávil. Udržiaval si Tysona na dištanc, aby to potom naňho vybalil v plnej paráde. Misky váh sa postupne preklápali na stranu Holyfielda. Zhruba v polovici duelu je Tyson poslaný k zemi. Definitívna stopka prichádza ale až v 11. kole. Tyson sa po ringu už len tak tacká a celá hala čaká, kedy sa vyberie na zem znova. Rozhodca mu nedá tú česť a zápas ukončuje KO

6. kolo a Tyson padá

Legendárny dvojzápas Tysona s Holyfieldom. Odhryznuté ucho, ktoré sa stalo najbizarnejším momentom v histórii boxu
Zdroj: Gary Hershorn

Takúto trpkú prehru musel Mike odčiniť, a tak sa konala odveta.  Aj napriek tomu, akým šokujúcim spôsobom bol Tyson porazený, fanúšikovia si to nedokázali vysvetliť a stále si mysleli, že to bola len náhoda. Očakávali, že Mike sa vráti vo veľkom štýle a súperovi to pekne spočíta. Počítať však mohol aj v prípade prehry. Niet sa čo čudovať, keďže do tej doby išlo o najziskovejší zápas a preto nielen víťaz, ale aj porazený, by si zarobil slušný balík peňazí. 

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Odveta sa uskutočnila o necelý rok na tom istom mieste. Do posledného miesta zaplnená hala MGM Grand v Las Vegas ešte netušila, že sa stane svedkom možno najkontroverznejšieho zápasu v dejinách boxu. Už od úvodného gongu sa zápas začal pekne zostra. Obaja boxeri si nič nedarovali a bolo zrejmé, že majú so sebou nevybavené účty. Holyfield búši do svojho protivníka jednu ranu za druhou. "Iron Mike" a jeho štýl boja pustiť sa do súpera agresívne a rýchlo ho uzemniť je použitý proti nemu. Na konci úvodného kola sa aréna otriasa v základoch, keď ju zaplaví masové skandovanie mena Holyfield

3. kolo v ktorom sa udiala plná škála kontroverzií

V 2. kole pokračuje Holyfield v dominancii a Tysonovi spôsobí krvavú ranu nad pravým okom. Až v 3. kole dáva o sebe po prvýkrát vedieť Mike Tyson. Diváci burácajú, keď jeho svojrázne údery a agresívne výpady pocíti Holyfield. Nasleduje niekoľko objímačiek, ktoré musí riešiť rozhodca a rozdeliť oboch aktérov. Po jednej takej z ničoho nič vyskočí nohami do vzduchu Holyfield. Tyson sa doňho zahryzol. Doslova. "Real Deal" ako znie jeho prezývka, okamžite dáva vedieť arbitrovi. Tysonovi to vôbec neprekáža a adresuje súperovi postrčenie odzadu. To už rozhodca musí reagovať a pozastaví zápas, aby o niekoľko desiatok sekúnd nepochopiteľne súboj opäť pokračoval. Chvíľu po tom, čo sa dve legendy do seba pustia, prichádza ďalší skrat a opätovné pohryznutie ucha. Rozhodca zápas v 3.kole ukončuje. Tyson je za svoje počínanie diskvalifikovaný.

Napätá atmosféra po ukončení duelu

Legendárny dvojzápas Tysona s Holyfieldom. Odhryznuté ucho, ktoré sa stalo najbizarnejším momentom v histórii boxu
Zdroj: home.bt.com

MGM Grand zažíva chaos. Tyson sa nechce zmieriť s tým, že je koniec zápasu. Opakovane sa snaží dostať k druhému rohu ringu a atakovať Holyfielda s jeho trénerom. Dôsledkom toho si Evander neprevezme obhájený majstrovský opasok. Bezpečnostná služba ho vyprevádza až do útrob štadiónu, zatiaľ čo Tyson besní v ringu. Pri jeho odchode ho sprevádza polícia, ale ani tá nedokáže úplne zabrániť jeho vyčíňaniam. Jeden z divákov po ňom hodí fľašu s vodou, čo Tysona vyprovokuje k ďalšiemu pokusu o útok. Celý incident mal dohru aj po súboji. Mike Tyson si za svoje správanie vyslúžil pokutu 3 milióny dolárov a zrušenú licenciu. Aj tento moment má nemalú zásluhu na strmom páde nadol slávneho boxera. 

Domov
Zdieľať
Diskusia