Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2016, 9:24
Čas čítania 5:35
johnnybravo

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Francúzsku

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Francúzsku
Zdroj: Unsplash / Chris Karidis
ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA FRANCÚZSKO
Uložiť Uložené

Aj Francúzsko v sebe skrýva hromadu zaujímavostí.

Jedna z najväčších krajín Európy, kde nechýbajú nekonečné pláže francúzskej riviéry, krásne dievčatá a bohatá kultúra s históriou. Francúzsko sa v minulosti mnohokrát stalo európskou a svetovou veľmocou, na jeho čele kedysi stál samotný Napoleon a potom prišlo dvadsiate storočie a svetové vojny, ktoré ho zdecimovali nekonečnými bojmi. Francúzi sú dodnes hrdí na svoju krajinu, na svoju vlasť a na svoj národ, a keď sa povie Francúzsko, možno si raz spomenieš na jednu z týchto zaujímavostí.

1. Francúzske školy dbajú na bezpečný sex

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/cottonbro/na voľné použitie

Sexuálna výchova mládeže je v dnešnom svete nevyhnutná. Mladí ľudia sa musia ešte pred prvým pohlavným stykom naučiť základy intímnej bezpečnosti a prevencie, pretože pohlavné choroby si dnes nevyberajú a stačí jedno zlé rozhodnutie a človek kvôli nemu môže pykať ešte dlho. O tom, aká efektívna sa ukazuje informovanosť mládeže v oblasti sexuality vo Francúzsku, svedčí napríklad fakt, že až na 96 percentách stredných škôl v krajine je umiestnený automat na prezervatívy. Ochranu si študenti môžu kúpiť za o čosi nižšie ceny v porovnaní s tými v bežných obchodoch a to, že to zrejme funguje, potvrdrzujú aj štatistiky uvádzajúce znižujúce sa počty tehotných tínedžeriek a pohlavných chorôb u tej najmladšej sexuálne aktívnej skupiny ľudí. Ktovie, ako by to s takýmito automatmi dopadlo na slovenských stredných školách.

 

2. Keď kráľ vládne len 20 minút 

trůn
Zdroj: Unsplash / William Krause

V histórii sa na francúzskom tróne vystriedalo mnoho silných a úspešných kráľov, ale jeden z nich, princ Louis-Antoine alias kráľ Ľudovít XIX. sa do nej zapísal v trošku inom svetle. Keď 2. augusta roku 1830 abdikoval na francúzsky trón jeho otec Karol X., Ľudovít dostal možnosť stať sa kráľom Francúzska. Avšak, po otcovej abdikácii prišiel jasný odkaz, aby sa Ľudovít vzdal trónu v prospech svojho synovca Henriho V. Prekvapený Ľudovít tak nakoniec aj urobil, ale ešte pred tým strávil približne 20 minút premýšľaním nad tým, či to predsa len neskúsi na tróne sám. Bohužiaľ preňho, nakoniec sa k vládnutiu nedostal a mnohí dodnes pochybujú, či sa 20-minútový kráľ dá označiť za legitímneho kráľa.

 

3. Kráľ vyrobený zo skla

sklo
Zdroj: Unsplash / Eyasu Etsub

Nevieme, čím presne to mohlo byť, ale medzi francúzskymi kráľmi skrátka nikdy nechýbali exoti, ktorí boli schopní zničiť celé svoje kráľovstvo kvôli úplnej malichernosti. Jedným zo skvelých príkladov by mohol byť aj kráľ Karol VI., ktorý vládol na prelome 14. a 15. storočia. Na tróne sa mu síce podarilo udržať viac ako 40 rokov, ale netrvalo dlho, kým ho ľudia začali prezývať Karolom Šialeným, pretože okrem iného veril, že je jeho telo zo skla. Môže to síce znieť bláznivo, ale Karol si dokonca svojím krajčírom nechal ušiť špeciálne oblečenie, vďaka ktorému bol chránený pred tým, aby sa pri prípadnom páde na zem nerozbil na tisíc kúskov a neopustil tak svoju krajinu a rodinu pred tým, ako sa jeho čas skutočne naplnil. Všetky jeho problémy nakoniec vyústili do toho, že ho z trónu politicky zosadili jeho synovia a Karol vládol už iba naoko. Pre dobro vlasti.

 

4. Supermarkety nemôžu potraviny vyhadzovať do kontajnerov

supermarket
Zdroj: unsplash.com

Jedna z čerstvých správ prichádzajúcich z Francúzska pravdepodobne poteší mnohých ľudí, ktorí ostro nesúhlasia s obrovským plytvaním jedla v podaní veľkých obchodov. Ako prvá krajina na svete totiž Francúzsko pred pár dňami prijalo zákon, podľa ktorého majú supermarkety a ďalšie obchody s potravinami zakázané nepredané jedlo len tak vyhadzovať do kontajnerov a namiesto toho ho majú radšej posielať na charitu či rôznym organizáciám schopným distribuovať ho medzi ľudí, ktorým z príjmov na jedlo nezostáva. Vždy lepšie, ako ho len tak vyhodiť do koša.

5. Zemiaky ako marketingový trik

brambory
Zdroj: Unsplash/Hai Nguyen

Dokážeš si predstaviť situáciu, kedy sa zemiaky považovali za jedlo výlučne pre zvieratá a vlády európskych štátov dokonca zakazovali ich pestovanie, pretože sa báli, že by mohli spôsobovať rôzne choroby? Zemiaky sa do Európy rozšírili až niekedy v polovici 17. storočia a aj keď zákon hovoril jasnou rečou, Francúz Antoine-Augustin Parmentier patril medzi najväčších podporovateľov používania zemiakov pre ľudí vôbec. Zemiaky začal jesť počas pobytu v pruskom väzení a po návrate domov propagoval túto plodinu akokoľvek vedel. Známym sa stal napríklad vďaka tomu, že si svoj kúsok poľa, kde vysadil zemiaky, nechal strážiť ozbrojenými mužmi, aby si ostatní mysleli, že tam skrýva niečo vzácne. Potom nariadil strážnikom, aby prijímali akékoľvek úplatky a ľudia si mohli zemiaky nakradnúť a následne zistiť, že v skutočnosti ide o skvelé jedlo. Aj vďaka jeho snaženiu sa tak zo zemiakov stala pochúťka, ktorá pretrváva dodnes.

 

6. Trochu bláznivý francúzsky prezident 

Paul Deschanel
Zdroj: Wikipedia Commons / volně k užití

Francúzi, ako sme už vyššie spomínali, skrátka majú bláznovstvo v krvi. Nielen králi, ale napríklad aj francúzski prezidenti sa v histórii vyznačovali značnou mierou kontroverzie, čo vyvrcholilo, keď sa do úradu na začiatku 20. storočia dostal Paul Deschanel. Jeho prezidentovanie trvalo síce iba niečo viac ako polroka, ale za ten čas stihol vyrobiť viac škandálov, ako jeho predchodcovia dohromady. Známymi situáciami sú napríklad tie, keď po prijatí dievčenskej skupiny od nich prevzal kyticu, aby ju potom po kúskoch nahádzal späť na prekvapené dievčatá. Okrem toho sa mu jedného dňa podarilo vypadnúť z okna vlaku, po čom ho našiel náhodný okoloidúci a odniesol ho do bezpečia. Jedným z najväčších trapasov však bolo prijatie britského veľvyslanca, ktorého Deschanel prijal úplne nahý, pretože mal na sebe iba ceremoniálne prezidentské doplnky. Klinec do rakvy si zabil, keď raz odkráčal zo stretnutia a celý oblečený sa hodil do jazera. Bol prinútený odstúpiť z funkcie, ale Francúzi si v roku 1920 užili množstvo vtipných príhod.

 

7. Hitlerova lenivosť zachránila Eiffelovku

Francúzsko, Paríž
Zdroj: Unsplash/Anthony DELANOIX

Jeden zo známejších faktov o Francúzsku pochádza ešte z druhej svetovej vojny. Keď sa nemecké vojská úspešne prebojovali až do Paríža a osobne ich prišiel povzbudiť aj samotný Adolf Hitler, padlo rozhodnutie, že nacisická zástava by sa výborne vynímala na samotnom vrchu Eiffelovej veže. Príslušníci francúzskeho odboja však s takýmto nápadom nesúhlasili, a tak sa rozhodli prestrihnúť káble od výťahu vedúceho na najvyššie poschodie veže. Hitler už bol pripravený na slávnostný výstup, keď mu odrazu bolo povedané, že výťah nefunguje a delegácia by sa na vrch veže musela dostať pomocou schodov, ktorých bolo viac ako tisíc, z nápadu rýchlo zišlo. Hitler okrem toho vydal počas vojny rozkaz aj na to, aby bola Eiffelovka zničená, ale našťastie sa ani ten nedotiahol do úspešného konca.

 

8. Rodičia sa môžu tešiť na zaslúženú odmenu 

rodina dítě muž žena
Zdroj: Pixabay/smpratt90/volně k užití

Založiť si rodinu a neskôr vychovať svoje deti, to vôbec nie je jednoduchá úloha. Vo Francúzsku preto už v roku 1920 prišli na to, ako motivovať rodičov, aby svoje deti vychovávali tak, ako sa patrí. Francúzi sa rozhodli matky, ale aj otcov mnohopočetných rodín odmeňovať za to, že zo svojich detí vychovali slušných občanov tým, že im udeľovali slávnostnú medailu za rodinu. Medailu si zaslúžili iba rodičia, ktorí vychovali štyri a viac detí, podľa počtu sa udeľuje buď bronzová, strieborná alebo zlatá, a úspešne ich začlenili do spoločnosti. Rodiny s trojčatami by sa síce mohli sťažovať, ale radšej odmeniť iba niektorých rodičov, akoby nemal byť odmenený nikto.

9. Mačky to v stredovekom Francúzsku nemali jednoduché

kočka
Zdroj: Shutterstock/Lesya Dyatlova

Stredovek sa v Európe niesol na vlne mnohých zvláštnych praktík, ako napríklad upaľovanie žien podozrivých z čarodejníctva, ale vo Francúzsku sa v tých časoch uchytila aj iná tradícia spojená s ohňom. Až do začiatku 19. storočia sa tam ľudia radi stretávali pri veľkej vatre, na ktorej si ale neopekali chutné klobásky. Namiesto toho si priniesli veľkú rybársku sieť a niekoľko mačiek, ktoré potom zaviazali do vnútra siete a pripevnili presne nad rozpálenú vatru. Mačky potom začali hystericky mňaukať od bolesti, ale keďže boli v stredoveku spájané s mágiou a čarodejníctvom, ľudia sa na nechutný rituál iba pozerali s úsmevmi na tvárach, pretože si mysleli, že svet vlastne zbavujú zla.

 

10. Parížania si na značky STOP nepotrpia 

stop
Zdroj: Pixabay/knerri61

Aj keď mnohí Európania považujú francúzskych vodičov za tých zo skupiny horších, práve Francúzi a konkrétne obyvatelia Paríža majú v porovnaní s ostatnými európskymi metropolami jednu zaujímavú výhodu. V celom celučičkom francúzskom hlavnom meste by si podľa miestnej polície našiel iba jedinú značku Stop a to sa ešte aj nachádza pri východe z areálu istej stavebnej firmy. Francúzi očividne stopky v láske príliš nemajú a spoliehajú sa najmä na prirodzené pravidlo pravej ruky, ktoré hovorí o tom, že vodiči sprava majú vždy prednostné právo jazdy, ako tí zľava. Znie to možno zvláštne, ale kým im to funguje, tak prečo to potom meniť? 

BONUS: Eva Green

Vedel si, že táto nádherná herečka v skutočnosti pochádza z francúzskeho Paríža? Aj keď by si to na jej angličtine pravdepodobne nezistil, príťažlivá Eva tvrdo pracovala na tom, aby sa jej jazykové schopnosti zlepšili a režiséri ju potom odmenili úlohami vo filmoch ako Casino Royale či Kráľovstvo nebeské.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eva Green Web (@evagreenweb)

Domov
Zdieľať
Diskusia