Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. apríla 2015, 11:17
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Klitschko takmer prišiel o opasky, no nakoniec Jenningsa zdolal v napínavom súboji

ŠPORT BOX
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V Madison Square Garden sa Kličko postavil proti Jenningsovi a ako očakávaný súboj dopadol, uvidíte v článku.

Ďalšia hodina pravdy, ďalšie netrpezlivé čakanie na očakávaného poraziteľa Vladimira Klitschka. Ja osobne Vladovi fandím už pekných pár rokov, no od zápasu s Povetkinom si nepamätám na súpera, ktorý by stál Vladovi za rozcvičku. Pár kôl na zahriatie, pár kôl pre divákov a následné technické alebo bezchybné KO.

Dr. Steelhammer ale musí aj naďalej odpovedať na výzvy mladých talentov, ktorí niekedy s až príliš odvážnymi pred-zápasovými tvrdeniami šokujú nejedného fanúšika. Šokujú, respektíve pobavia. Vždy sa v kútiku duše bojíme, aby nám naše fóriky na adresu Kličkovho oponenta náhodou nevyšli, keby nadišla situácia a niekto by ho skutočne porazil, no za posledných niekoľko rokov sa tak nestalo ani raz. Všetci tak dúfame, že aj keď Ukrajinec neprehrá, bude to aspoň super zápas bez nadmerného množstva objímačiek a podobných sránd, ktorých sme si už vo Vladových zápasoch užili až-až. Na druhej strane, nikto na svete mu nemôže uprieť jeho skvelú a v poslednom desaťročí aj vždy úspešnú taktiku. Prečo by teda Jennnings mal byť iný? V čom je taký výnimočný, v čom má navrch v porovnaní s predchádzajúcimi súpermi Dr. Steelhammera? Úprimne, azda len v tom, že je ukrajinský obor každým ďalším dňom starší a starší, niežeby mu to nejak prekážalo v ničení všetkých svojich súperov. Navyše, idú z toho nehorázne peniaze, ako sám nedávno poznamenal. 

 Už táto fotka akoby hovorila, že si Jennings až teraz uvedomil, s kým si podáva ruku. Prehnaný rešpekt či strach? Nie, len momentka.

Klitschko takmer prišiel o opasky, no nakoniec Jenningsa zdolal v napínavom súboji
Klitschko takmer prišiel o opasky, no nakoniec Jenningsa zdolal v napínavom súboji


„Pokiaľ mám motiváciu a poslúcha ma zdravie, neplánujem skončiť. Necítim sa ani slabý, ani zlý a ani pomalý. Svoj život si užívam, veď čo môže byť väčšia zábava, ako mlátiť ľudí za peniaze," Konečne to niekto povedal nahlas, že? S takýmto úprimným a pre svojich fanúšikov aj blahodarným vyjadrením sa Vlado pripravuje na 17 obhajobu svojich titulov majstra sveta vo verzii WBO, IBF, IBO a WBA. Tentoraz ho vyzval iba 30-ročný Američan Bryant Jennings. Ten je aktuálne americkou štvorkou a celosvetovou deviatkou s peknou vizitkou (19-0-0, 10 KO).

Pred zápasom sa vyjadril nasledovne: „Mojou hlavnou výhodou je mladosť a dravosť. A navyše som presvedčený, že som rýchlejší ako môj súper. Bude to skvelý duel.“ Na záver vyjadrenie Klička: „Mladých talentov je stále viac a viac. Aj preto je každá ďalšia obhajoba titulu čoraz náročnejšia. Ja som však kvalitne pripravený a verím vo víťazstvo."

Základné údaje: Vladimir Kličko Bryant Jennings
vek 39 30
váha
Klitschko takmer prišiel o opasky, no nakoniec Jenningsa zdolal v napínavom súboji
(kg)
109,5 102,9
výška (cm) 198 191
dosah (cm) 206 (niektoré zdroje uvádzajú 201) 213
štatistika 63-3-0, 53 KO 19-0-0, 10 KO
Klitschko takmer prišiel o opasky, no nakoniec Jenningsa zdolal v napínavom súboji

V Madison Square Garden sme tak boli svedkami ďalšieho zápasu s prognózami priaznivými práve pre nemeckého rodáka. Čo iného nás mohlo nabudiť viac, než Kličkova tradičná opening skladba Can't Stop od Red Hot Chili Peppers? Bohužiaľ, v USA sme sa nedočkali klasického zimomriavkového nástupu, za čo môžeme vďačiť aj organizátorom, ktorí skladbu pustili príliš neskoro a taktiež príliš potichu. Nič to. Následne sme sa už ale mohli konečne venovať boxu.

Let's get ready to rumble!

Prvé kolo neprekvapilo. Kličko si súpera nechával od tela ďalej, študoval jeho pohyby a k útoku sa „odhodlal“ až v posledných 30 sekundách. Po druhom zoznamovacom kole sme sa dočkali tretieho, azda prvého tak trocha „boxerského“. Jennings sa v úvode rozhodne nemal za čo hanbiť, no ani jeden z borcov v ringu sa ku skutočne nebezpečnému úderu neodhodlal. A my už sme vedeli, čo nás čaká vo 4. kole. Sympatické výpady Jenningsa a najmä celá kopa možností na predvedenie svojej skvelej obrany, za čo môže vďačiť niekoľkým úderom od Dr. Steelhammera boli možno prekvapivé, no rozhodnutie príjemné pre nezaujatého diváka. Ukrajinec sa príliš nepreviedol a rozhodne nemôžeme hovoriť o aktívnom útoku. Jennings rozhodne cítil šancu, no zasiahnuť a vykoľajiť Vladimira je už trošku iná káva. Po 6 kolách sa ale Američan rozhodne javil sympatickejším a odvážnejším dojmom a začínalo to už vyzerať, že Kličkovi narobí veľké problémy.

Rovnako ako 5., 6., tak trochu aj 7. kolo viac patrilo Američanovi. Niežeby Klička nejak výrazne trápil, no rozhodne nemal problémy uniknúť jeho tlaku. Hoci presných a nebezpečných úderov nebolo ani na jednej strane veľa, aktivita bola rozhodne na strane Jenningsa. V 8. kole ale Kličko inkasoval a následne už prišla spŕška úderov od ukrajinského kráľa boxu. Zároveň ale na ňom bolo vidieť, že kondične na tom najlepšie nie je. Po 9. kole už bolo neistotu a strach vidieť aj na Vladimírovej budúcej manželke. Jennings už viac viedol než remizoval a zvyšné tri kolá sľubovali veľkú a napätú show. Za držanie súpera ale prišlo favoritovi dnešného zápasu aj verejné napomenutie, a to rozhodne pre jeho body neveštilo nič dobrého. 


Jennings bol síce aktívny, no rozhodne nie presný. Väčšina úderov spočívala v slepých výpadoch, ktoré si Dr. Steelhammer väčšinou postrážil. Rovnako tak na tom bol ale jeho súper, ktorého aktivita prevýšila jeho presnosť. V 11. kole sa šampión super ťažkej váhy konečne prebral a zasadil súperovi 4 tvrdé údery, no stále to vôbec nevyzeralo jednoznačne. A my sme sa už pýtali, či Kličko skutočne prehrá svoje opasky? Posledné dve kolá ale jednoznačne patrili Vladimirovi. Čo však z toho? V takmer každom aspekte Kličkovej dnešnej stratégie by sme totiž mohli nájsť veľa chýb. V prípade, že by viac využíval pravú ruku a snažil sa viac prebíjať jeho blok, som presvedčený, že by Jennings padol, k čomu bol najbližšie práve v poslednej 30-sekundovke celého zápasu. 


Nakoniec sa ale šok nekonal. Aj keď blízko, veľmi blízko bol Jennings k tomu, aby Klička porazil, tak blízko, ako žiaden iný boxer už dlhú dobu. Kličko vyhral zaslúžene a myslím, že o tom po 12 kolách niet pochýb, no hovoriť o výkone hodnom majstra sveta nemôžeme ani len polemizovať. Ak si takto bude viesť proti Furymu či Walderovi, je celkom možné, až vysoko pravdepodobné, že Kličko padne. Na druhej strane, myslím, že dnešný výkon aktuálneho majstra sveta bol nedostačujúci a ďaleko za ideálnym. Príprava, odhodlanie a miestami až dokonalý box, ktorý venoval Povetkinovi, sa s tým dnešným totiž bude len ťažko porovnávať. Meno Bryant Jennings budeme (nielen) v nasledujúcich dňoch počúvať so superlatívmi, no taktiež s jemnou príchuťou sklamania z táborov jeho fanúšikov a priaznivcov, ktorí taktiež, rovnako ako my, cítili, že dnes na to skutočne mal. V závere sa ešte vyjadril, že jednoznačné bodové rozhodnutie - 3:0 na body (118:109 a 2x 116:111), nebolo od rozhodcov na mieste a cíti sa trochu ukrivdený. Kličko sa ešte poďakoval priaznivcom a najmä fanúšikom boxu v USA, kam po dlhej prestávke zamieril. 


Keďže Vladimir vyhral, nabudúce by sa mal postaviť Američanovi menom Deontay Wilder, ktorý je šampiónom ťažkej váhy organizácie WBC. Ako sa zápas páčil vám? Pre viac zo sveta športu klikajte sem.

Klitschko takmer prišiel o opasky, no nakoniec Jenningsa zdolal v napínavom súboji
Domov
Zdieľať
Diskusia