Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2015 o 18:49
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Nový, vyše 1000-koňový Cadillac CTS-V od Hennessey bude najrýchlejší sedan na svete!

TECH TUNING
Uložiť Uložené

Hennessey HPE1000 Twin Turbo CTS-V, tak znie brutalitka, ktorá čoskoro preberie svetový rekord Hellcatu.

Určite si pamätáte na vyše 700-koňový Dodge Charger Hellcat, ktorý vo svojich útrobách schováva najsilnejší motor, aký bol v rámci koncernu Chrysler vyrobený. Charger si ho prevzal od vôbec najvýkonnejšieho Challengeru v histórii, verzie SRT Hellcat. Dodge tak učinil nielen kvôli tomu, aby brutálnu silu preniesol aj do nemenej legendárneho Chargeru, no predovšetkým kvôli faktu, aby sa toto vyhotovenie stalo najrýchlejším a najsilnejším sériovo vyrábaným sedanom na svete! To sa Američanom aj podarilo a oficiálne sú tak držiteľmi rekordu, keďže obdobný výkon v sériovom vozidle s troj-priestorovou koncepciou bez dodatočných (aftermarketových) úprav nenájdeme. Rovnako tak aj pokiaľ ide o maximálnu rýchlosť, ktorá bola odmeraná a počíta s údajom 328 km/h. Spomínané prvenstvo však chystá najnovšie chargerovému Hellcatu ukradnúť ďalší Amík, konkrétne Cadillac v spolupráci s Hennessey.

Cadillac totiž v závere minulého roka svetu ukázal najsilnejší model v histórii značky - CTS-V. Ten pod kapotou skrýva motor priamo z najnovšej Corvette Z06, čiže pred posádkou buble 6,2-litrový osemvalec LT4 s výkonom 477 kW / 649 koní a 857 N.m, ktorý smeruje výhradne na zadnú nápravu osemstupňová automatická prevodovka. I keď CTS-V-čko za Hellcatom jemne zaostáva, aj táto hrubá americká sila papierovo pomerne citeľne prekonáva po stránke sily európske top trio. Už sériovka zvláda pokoriť 96 km/h za 3,7 sekundy a maximálnu rýchlosť uvádza Cadillac na hodnote okolo 322 km/h, a to i napriek váhe 1880 kilogramov. Na scénu však najnovšie prichádza Hennessey, teda známy nekompromisný úpravca, ktorý chce s ľahkosťou prekonať údajmi o výkone ako i maximálnej rýchlosti Charger Hellcat.

Nový, vyše 1000-koňový Cadillac CTS-V od Hennessey bude najrýchlejší sedan na svete!

Ako finálne rendery naznačujú, upravený Cadillac CTS-V, ktorý ponesie názov Hennessey HPE1000 Twin Turbo CTS-V, dostane ešte masívnejší bodykit. Vydarený zovňajšok ešte výrazne pritvrdia, vozidlo nielen kvôli celkovej stabilite naberie niekoľko centimetrov na šírke, zatiaľ čo vpredu dôjde k úprave nárazníka, ktorý dostane karbónový splitter a pozmenenú výplň predných otvorov. Vzadu následne nájdeme známy karbónový difúzor a spojler, štvoricu koncoviek výfukov, ktoré ale vraj prejdu kompletnou výmenou, keďže výfukové potrubie sa zjavne Hennessey chystá celé vymeniť. V rámci vylepšení určite dôjde k výmene obutia, zároveň úpravca uvádza, že za novými diskami si nájdu miesto karbón-keramické brzdy.

To najdôležitejšie, kvôli čomu ste článok otvorili, sa však bude nachádzať pod kapotou. Teda, ak ste čítali pozorne, už viete, že ide o mohutnú V8-čku, s ňou však majú americký tuneri naozaj veľké plány. Podľa ich slov a tlačových správ sa chystajú z tohto Cadillacu spraviť najsilnejší a najvýkonnejší štvordverový sedan planéty, ktorý plánujú vyrábať dokonca sériovo. Pomôcť im v tom majú rozsiahle modifikácie, ktoré počítajú s odstránením továrenského kompresoru a inštaláciou dvoch turbodúchadiel namiesto neho. Ďalej sa hovorí o nových kovaných piestoch, kľukovom hriadeli, saní či palivovom systéme. Označenie HPE1000 naznačuje, že výkon upraveného agregátu dosiahne hodnotu rovných 1000 HP, čo keď si rozmeníme na európsku jednotku (PS), reč je vozidle s výkonom 746 kW / 1014 koní. Zakladateľ firmy, John Hennessey, tvrdí, že ich vozidlo dokáže atakovať hranicu 240 mph, čiže 386 km/h, čím s prehľadom prekoná Charger Hellcat. Do konca roku 2015 sa plánuje vyrobiť len 24 exemplárov, nasledujúci rok toto číslo ešte porastie, pričom siahnuť bude možné aj po "slabších" verziách naladených na výkon približne 750 až 800 koní.

Nový, vyše 1000-koňový Cadillac CTS-V od Hennessey bude najrýchlejší sedan na svete!

Pre viac fresh informácií zo sveta štyroch kolies sleduj AUTO.refresher.

Domov
Zdieľať
Diskusia