Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2014, 17:17
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Roboty prvej pomoci dokážu zachrániť 10-krát viac ľudských životov ako obyčajné sanitky

TECH
Uložiť Uložené

Žeby konečne riešenie, ktoré nahradí sanitky hľadajúce správnu ulicu?

Pomerne často nás média informujú o chybných zásahoch služieb prvej pomoci.  O tom, ako vodiči týchto vozidiel nie vždy dokážu prísť na určené miesto včas, aj o tom, ako vie ľudský faktor ovplyvniť riešenie dôležitých situácií, ktoré často súvisia s ohrozením života niekoho iného. Je samozrejmosťou, že nie vždy môžeme považovať za vinníka práve ošetrujúcého lekára a veľa ľudí je voči pomoci najmodernejšej techniky v medicíne skeptická, no aj napriek tomu by som vám chcel predstaviť vynález mladého študenta pôsobiaceho na univerzite v Holandsku. Jeho projekt by mohol podľa odhadov zachrániť až 10-krát viac životov ako sanitky. Poďme si teda "The ambulance drone" predstaviť bližšie.

Roboty prvej pomoci dokážu zachrániť 10-krát viac ľudských životov ako obyčajné sanitky

Na prvý pohľad hračka, ktorú kúpi tatko synovi, aby sa s ňou mohol sám hrať, veď to poznáte. Bližšie špecifikácie a cena ale robia z tejto hračky revolúciu v medicíne. Dokáže sa pohybovať rýchlosťou až 100km/h, je mu ukradnutá zlá dopravná situácia, výtlky, zápchy a nikdy sa nestratí. Nosnosť 4kg je podľa autora, Aleca Momonta, dostatočná na to, aby umožnila prenášať defibrilátor - prístroj používaný pri infarktoch a poruchách srdcového rytmu.

Študent sa zameral práve na štatistiku, ktorá hovorí, že ročne sa tieto problémy objavia u približne 800 000 ľudí v Európskej únii. Ešte hrozivejšie je, že len 8% z nich dostane potrebnú pomoc. V priemere dokáže sanitka na miesto určenia doraziť za 10 minút, čo je ale dvakrát dlhší čas, aký človek bez pomoci prežije. Náš dron sa dokáže pohybovať na rozlohe 12 štvorcový kilometrov. Túto vzdialenosť zdolá za približne minútu, čo je s aktuálnou situáciou neporovnateľné a problém by bol takto vyriešený. Súčasťou malých helikoptér by mohli byť aj lekárničky, dýchacie masky, či inzulínové injekcie. 

Roboty prvej pomoci dokážu zachrániť 10-krát viac ľudských životov ako obyčajné sanitky

A ako to celé funguje? Stačí vytočiť známe číslo 112 a v krátkosti vysvetliť problém. Už počas druhej vety by mala byť pomoc robota na ceste. Po jeho príchode s vami samozrejme naďalej komunikuje aj milá teta z callcentra, ktorá vás teraz môže vďaka zabudovanej webkamere aj vidieť a radiť vám spolu s internými inštrukciami od drona. Po čase by mala byť na ceste aj klasická sanitka, pripravená prevziať vami ošetrenú situáciu do svojich rúk. A nevýhody? Jedinou známou je zatiaľ len cena odhadovaná na 15 000€. Čo by ste povedali na aplikáciu týchto pomocníkov v Slovenských mestách?

Domov
Zdieľať
Diskusia