Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2024, 15:15
Čas čítania 0:48
Anna-Marie Hanzlíková

Najstaršie sestry si vraj zaslúžia odškodnenie. Trpia totiž syndrómom, ktorý potvrdili aj vedci

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE SPRÁVY ZO SVETA VZŤAHY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Výskumníci zistili súvislosť medzi stresom v tehotenstve a predčasnou pubertou u prvorodených dcér.

„Ak si najstarší súrodenec a navyše dievča, mala by si byť finančne odškodnená,“ napísal jeden používateľ na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Narážal tým na syndróm najstaršej sestry, ktorý sa v poslednom čase často spomína v populárnej psychológii.

Či má tento syndróm skutočne reálny základ, sa snažil zistiť výskum na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. A potvrdil, že na tom skutočne môže niečo byť.

Konkrétne vedci a výskumníci zistili súvislosť medzi stresom v tehotenstve a predčasnou pubertou u prvorodených dcér. U synov sa takáto súvislosť nezistila.

Predčasná puberta v tomto prípade znamenala fyzické príznaky, ako sú zmeny na koži (napríklad akné) alebo ochlpenie. Prejavovali sa však aj zmeny v mozgu, presnejšie sociálne a kognitívne zmeny. Podľa výskumu teda fyzické zmeny korelujú s emocionálnym dozrievaním.

Existuje logické vysvetlenie. „Keď matka prežíva počas tehotenstva ťažkosti a je v strese, je z hľadiska adaptácie v jej najlepšom záujme, aby jej dcéra čo najrýchlejšie sociálne dozrela,“ vysvetlila jedna z autoriek výskumu Jennifer Hahnová-Holbrooková pre BuzzFeed„Matka tak získa pomocníka v hniezde skôr, môže jej v ťažkých podmienkach pomôcť udržať potomka nažive,“ dodala výskumníčka.

sestra. súrodenci
Zdroj: StoStockVault
Domov
Zdieľať
Diskusia