Hovorí sa, že české pivo je najlepšie na svete. Turisti to však vidia trochu inak.
Najrozšírenejším pivným štýlom u nás je pivo plzenského typu. Na toto spodne kvasené pivo väčšina Sloveniek a Slovákov nedá dopustiť. Rovnako je veľmi obľúbené aj v zahraničí.
Aj napriek tomu, že u nás patrí medzi najobľúbenejšie, podľa cudzincov existujú chuťovo zaujímavejšie pivné nápoje. Dôkazom je aj hodnotenie turistov z celého sveta, ktorí na webe Taste Atlas vybrali štyri desiatky rôznych pivných štýlov.
Pozri sa na päť najobľúbenejších druhov pív na svete. Zisti, kto vyhral, a hlavne na ktorom mieste nakoniec skončili Česi.
1. Lambik
Tradičný belgický pivný štýl, ktorý má svoje korene v Bruseli v oblasti Pajottenland. Toto pivo musí byť vyrobené z minimálne 30 percent pšenice a sladina je vždy spontánne kvasená miestnymi divokými kvasinkami.
Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu Lambiku sa niekedy mnohé várky miešajú, čo je štýl známy ako gueuze alebo geuze, aby vznikla chutnejšia verzia.
2. Tripel
Belgický Tripel je veľmi obľúbený pivný štýl s vysokým obsahom oxidu uhličitého a komplexnou chuťou. Tradične má vysoký obsah alkoholu, ktorý sa pohybuje v rozmedzí siedmich až desiatich percent, často sa radí medzi veľmi silné pivá.
Tieto žltozlaté pivá majú obvykle výrazný korenený, ovocný a jemne sladký sladový charakter. Ich kvasnicový charakter sa líši, ale často zahŕňa banánovú alebo klinčekovú arómu. Prvé Tripely boli vyrábané ako kláštorné pivá, pričom za prototyp je všeobecne považovaný Westmalle Tripel.
3. Weissbier
Klasické bavorské pšeničné pivo je vrchne kvasené a vyznačuje sa penivým a zakaleným vzhľadom, čo je dôsledok veľkého podielu pšenice a malého množstva jačmenného sladu použitého pri výrobe.
Nemecký Weissbier sa musí vyrábať najmenej z 50 percent z pšeničného sladu, ale väčšina výrobcov používa viac ako minimálne množstvo. Tieto pivá sú kvasené kmeňmi kvasiniek, ktoré dodávajú typickú klinčekovú, banánovú, dymovú a občas aj žuvačkovú arómu.
4. Plzenské
Pivný štýl, ktorý vznikol v Plzni, meste v západných Čechách. Prvýkrát bol uvarený v roku 1842, čo z neho robí jeden z najmladších pivných štýlov, ktorý sa objavil v modernom pivovarníctve. Štýl vznikol, keď sa plzenskí občania, ktorí začali byť nespokojní s kvalitou piva, rozhodli postaviť Bürger Brauerei (Občiansky pivovar), z ktorého neskôr vznikol Plzeňský Prazdroj.
Nakoniec priviedli bavorského sládka Jozefa Grolla, ktorý vytvoril prvú plzenskú várku. Hoci pôvodnou myšlienkou bolo vytvoriť ležiak bavorského typu, použitie českých surovín ovplyvnilo vznik nového štýlu. Pôvodný Pilsner, ktorý bol jednou z prvých verzií číreho piva svetlej farby, bol vyrobený zo svetlého sladového jačmeňa z Moravy a z chmeľu zo žateckého chmeľu.
5. Imperial Stout
Silné a nepriehľadné tmavé pivo, ktoré sa prvýkrát varilo v Londýne, ale je spájané predovšetkým s Ruskom, pobaltskými krajinami a v poslednom čase aj so Spojenými štátmi. Moderné Imperial Stout majú zvyčajne farbu od tmavočervenej až po tmavohnedú.
Sú plné, bohaté, komplexné a intenzívne, s typickou chuťou praženého sladu, tmavého a sušeného ovocia, čokolády a kávy. Väčšina odrôd má vysoký obsah alkoholu, obvykle medzi ôsmimi a 12 percentami, a väčšinou majú vysoký obsah chmeľu a horkej chmeľovej chuti.