Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
3. januára 2024, 13:42
Čas čítania 2:07
Marek Pros

Najlepšie pivá na svete podľa turistov. Česi nevyhrali, nie sú ani v prvej trojke

Najlepšie pivá na svete podľa turistov. Česi nevyhrali, nie sú ani v prvej trojke
Zdroj: Freepik/na voľné použitie
GASTRO ČESKÁ REPUBLIKA PIVO TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Hovorí sa, že české pivo je najlepšie na svete. Turisti to však vidia trochu inak.

Najrozšírenejším pivným štýlom u nás je pivo plzenského typu. Na toto spodne kvasené pivo väčšina Sloveniek a Slovákov nedá dopustiť. Rovnako je veľmi obľúbené aj v zahraničí.

Aj napriek tomu, že u nás patrí medzi najobľúbenejšie, podľa cudzincov existujú chuťovo zaujímavejšie pivné nápoje. Dôkazom je aj hodnotenie turistov z celého sveta, ktorí na webe Taste Atlas vybrali štyri desiatky rôznych pivných štýlov.

Gastrorebríčky na používateľskej platforme Taste Atlas sú založené na hodnotení ľudí, pričom server rozpoznáva skutočných používateľov a ignoruje hodnotenie botov alebo takzvaných lokálnych patriotov. Jeho cieľ je nasledujúci: „Propagovať vynikajúce miestne potraviny, vzbudiť hrdosť na tradičné pokrmy a vzbudiť zvedavosť na jedlá, ktoré ste ešte neochutnali.“

 
Pozri sa na päť najobľúbenejších druhov pív na svete. Zisti, kto vyhral, ​​a hlavne na ktorom mieste nakoniec skončili Česi.

 1. Lambik

Lambik, pivo
Zdroj: Jon Sullivan/Wikimedia Commons/na voľné použitie

Tradičný belgický pivný štýl, ktorý má svoje korene v Bruseli v oblasti Pajottenland. Toto pivo musí byť vyrobené z minimálne 30 percent pšenice a sladina je vždy spontánne kvasená miestnymi divokými kvasinkami.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu Lambiku sa niekedy mnohé várky miešajú, čo je štýl známy ako gueuze alebo geuze, aby vznikla chutnejšia verzia.

2. Tripel

Tripel, pivo
Zdroj: TasteAtlas/na voľné použitie

Belgický Tripel je veľmi obľúbený pivný štýl s vysokým obsahom oxidu uhličitého a komplexnou chuťou. Tradične má vysoký obsah alkoholu, ktorý sa pohybuje v rozmedzí siedmich až desiatich percent, často sa radí medzi veľmi silné pivá.

Tieto žltozlaté pivá majú obvykle výrazný korenený, ovocný a jemne sladký sladový charakter. Ich kvasnicový charakter sa líši, ale často zahŕňa banánovú alebo klinčekovú arómu. Prvé Tripely boli vyrábané ako kláštorné pivá, pričom za prototyp je všeobecne považovaný Westmalle Tripel.

3. Weissbier

pivo
Zdroj: TasteAtlas/na voľné použitie

Klasické bavorské pšeničné pivo je vrchne kvasené a vyznačuje sa penivým a zakaleným vzhľadom, čo je dôsledok veľkého podielu pšenice a malého množstva jačmenného sladu použitého pri výrobe.

Nemecký Weissbier sa musí vyrábať najmenej z 50 percent z pšeničného sladu, ale väčšina výrobcov používa viac ako minimálne množstvo. Tieto pivá sú kvasené kmeňmi kvasiniek, ktoré dodávajú typickú klinčekovú, banánovú, dymovú a občas aj žuvačkovú arómu.

4. Plzenské

pivo, plzeň
Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Pivný štýl, ktorý vznikol v Plzni, meste v západných Čechách. Prvýkrát bol uvarený v roku 1842, čo z neho robí jeden z najmladších pivných štýlov, ktorý sa objavil v modernom pivovarníctve. Štýl vznikol, keď sa plzenskí občania, ktorí začali byť nespokojní s kvalitou piva, rozhodli postaviť Bürger Brauerei (Občiansky pivovar), z ktorého neskôr vznikol Plzeňský Prazdroj.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Nakoniec priviedli bavorského sládka Jozefa Grolla, ktorý vytvoril prvú plzenskú várku. Hoci pôvodnou myšlienkou bolo vytvoriť ležiak bavorského typu, použitie českých surovín ovplyvnilo vznik nového štýlu. Pôvodný Pilsner, ktorý bol jednou z prvých verzií číreho piva svetlej farby, bol vyrobený zo svetlého sladového jačmeňa z Moravy a z chmeľu zo žateckého chmeľu.

5. Imperial Stout

Imperial Stout pivo
Zdroj: TasteAtlas/na voľné použitie

Silné a nepriehľadné tmavé pivo, ktoré sa prvýkrát varilo v Londýne, ale je spájané predovšetkým s Ruskom, pobaltskými krajinami a v poslednom čase aj so Spojenými štátmi. Moderné Imperial Stout majú zvyčajne farbu od tmavočervenej až po tmavohnedú.

Sú plné, bohaté, komplexné a intenzívne, s typickou chuťou praženého sladu, tmavého a sušeného ovocia, čokolády a kávy. Väčšina odrôd má vysoký obsah alkoholu, obvykle medzi ôsmimi a 12 percentami, a väčšinou majú vysoký obsah chmeľu a horkej chmeľovej chuti.

Domov
Zdieľať
Diskusia