Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Konopná farma Liptov.
27. novembra 2023 o 12:21
Čas čítania 2:53
Sponzorovaný obsah

Daj zbohom nespavosti. Praktizuj tieto užitočné a jednoduché tipy

Daj zbohom nespavosti. Praktizuj tieto užitočné a jednoduché tipy
Zdroj: Unsplash/ Kinga Howard
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE KVALITA SPÁNKU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Kvalitný spánok sa predsa odráža na tvojom celkovom zdraví.

Spánok je jedným z kľúčových aspektov nášho života a zohráva dôležitú úlohu pri zachovaní našej fyzickej a duševnej pohody. Práve preto je kvalitný spánok nevyhnutný pre naše zdravie a celkový výkon. Ak by sme tento spánok kvalitný nemali, mohlo by to byť spúšťačom rôznych problémov.

Bohužiaľ, v tejto dobe sa mnoho ľudí stretáva s nespavosťou a to sa, pochopiteľne, odzrkadľuje na ich výkone a každodennom živote. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako sa dá proti nej bojovať a zabezpečiť si zaslúžený odpočinok. Jedným z nich sú napríklad výživové doplnky, ako napríklad melatonín. Aké ďalšie spôsoby môžete skúsiť pri boji s nespavosťou?

Tipy na boj s nespavosťou

Prvým takým tipom, ktorý vám vieme poradiť, je, že pokiaľ fajčíte alebo pijete alkohol, mali by ste tieto zlozvyky rázne stopnúť. Možno sa to ľahko povie, ale dá sa to. Vedeli ste, že práve nikotín má veľmi veľký vplyv na vaše telo, čo sa týka zaspávania? Je to veru tak. Ak s tým však nechcete skoncovať, aspoň sa skúste držať pravidla, že minimálne dve hodiny pred spánkom si nezapálite cigaretu. To by vám mohlo pomôcť.

Odporúčané
Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? 13. júla 2024 o 9:30

Snažte sa v noci neprejedať. Možno aj vy patríte k tej skupinke ľudí, čo chytí pažravku hlavne večer. Nie je to až taký dobrý nápad z viacerých dôvodov. Ak už máte chuť, dajte si niečo malé, zdravé a ľahké. Určite by ste pred spaním nemali jesť ťažké mastné jedlá, ako sú napríklad klobásy a podobne.

Aj vy ste milovníkom kávy alebo iných nápojov, ktoré obsahujú kofeín? V poriadku, nemôžeme vám to zakazovať. V tomto prípade však platí, že príjem kofeínu by ste mali obmedziť minimálne tak, že šesť hodín pred spánkom si už nedáte kávu ani obľúbený energeťák. Telo sa vám za to môže odvďačiť kvalitným spánkom.

Veľmi dôležitým prvkom je stres. Je to náš obrovský nepriateľ. Samozrejme, je aj dobrý stres, ktorý nás podnecuje k mnohým veciam, keď podávame obdivuhodné výkony, ale máme na mysli ten zlý stres, ktorý negatívne ovplyvňuje nás a naše fungovanie.

Žijeme rýchlu dobu, kde sme dennodenne vystavení stresu v práci, doma alebo kdekoľvek, a nie je ľahké sa tohto stresu zbaviť. Niekedy si však musíte povedať stop a dopriať si relax. Môžete si užiť napríklad masáž, wellness pobyt, alebo si len tak sadnúť, čítať si knihu, urobiť si čaj a vypnúť mozog.

Keď už sme spomenuli čaj, na trhu nájdete mnoho čajov na relax. Veľmi dobrou alternatívou však môže byť aj konopný čaj, pretože konopa je známa svojimi relaxačnými vlastnosťami, vďaka ktorým si budete môcť dožičiť chvíľku oddychu.

Odporúčané
Sexbiznis na Panónskej: Marcela tu šliape už 20 rokov, v kríkoch sú špinavé matrace, použité kondómy a striekačky (Reportáž) Sexbiznis na Panónskej: Marcela tu šliape už 20 rokov, v kríkoch sú špinavé matrace, použité kondómy a striekačky (Reportáž) 9. júla 2024 o 12:30

Skúste rôzne relaxačné alebo meditačné techniky. V tejto dobe už nie je taký problém dopátrať sa k spôsobom, ktoré by vám s problémami mohli pomôcť. Naučte sa relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie, meditácia, alebo cvičte jogu. Tieto metódy môžu byť veľmi nápomocné pri zmierňovaní stresu a úzkosti, ktoré sú častými spúšťačmi nespavosti. Hlboké dýchanie a meditácia môžu pomôcť uvoľniť telo a myseľ pred spaním.

Začnite sa viac hýbať. Ak nepatríte k ľuďom, ktorí sa často hýbu alebo športujú, mali by ste skúsiť začleniť do svojho každodenného života aspoň nejaký pohyb. Nemusí to byť nutne cvičenie v posilňovni ani nemusíte vykonávať nejaký šport, stačí, ak sa budete napríklad len prechádzať. Ale aj tu pozor, ani s pohybom to netreba veľmi preháňať. Vyhnite sa intenzívnemu tréningu pred spaním, pretože to môže mať opačný účinok. Najlepšie je cvičiť v ranných alebo poobedných hodinách.

Vytvorte si pokojnú a relaxačnú atmosféru. Pred spaním si môžete skúsiť aj navodiť prostredie, ktoré vám pomôže uvoľniť sa. Môžete zatiahnuť žalúzie, urobiť si prítmie, stlmiť svetlá v spálni a uprednostniť tiché aktivity, ako je čítanie alebo meditácia.

Nemusí byť na škodu zapnúť si zvlhčovač vzduchu alebo arómolampu, do ktorej si dáte napríklad vôňu levandule, ktorá pôsobí upokojujúco. Niektorým ľuďom pomáha zaspať aj zvuk jemného dažďa alebo relaxačné a meditačné tóny.

Skúsiť môžete aj rôzne doplnky výživy. Spomenuli sme už napríklad melatonín, čo je dôležitý hormón, nazývaný aj hormón spánku. Veľmi dobrým pomocníkom môže byť aj CBD olej, ktorý pôsobí relaxačne, alebo rôzne iné bylinky, ako napríklad levanduľa, mäta, valeriána či ľubovník.

Nepodceňujte nespavosť

Pokiaľ ste skúsili už všetko z týchto našich tipov a problémy so spánkom stále pretrvávajú, je čas spozornieť a začať to riešiť razantnejšie. Ak sú vaše problémy dlhodobé, mali by ste navštíviť lekára. Jeho návštevu neodkladajte, spánok je pre každého jedného z nás veľmi dôležitý a jeho nedostatok je mnohokrát spúšťačom vážnych chorôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia