Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Domáce menučko.
27. novembra 2023, 17:00
Čas čítania 1:49
Sponzorovaný obsah

Zabudni na drahé obedy. Slovenka prišla s nápadom, vďaka ktorému ušetríš desiatky eur

Zabudni na drahé obedy. Slovenka prišla s nápadom, vďaka ktorému ušetríš desiatky eur
Zdroj: Domáce menučko / Tomáš Spalovsky
ZDRAVIE TIPY A TRIKY ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Takto sa naješ kvalitne a zároveň ušetríš kopec peňazí.

Keď blogerka Wera Csémi hľadala odpoveď na otázku „Kam mizne moja výplata?”, zistila, že v slovenskom éteri sa síce o finančnej gramotnosti rozpráva, ale všetci sa venujú témam takých finančných produktov, ako sú úvery, poistenia a investície. O múdrom hospodárení v domácnosti sa síce sem-tam nejaký článok objavil, neexistovala však žiadna platforma, ktorá by sa venovala otázkam okolo každodenných financií, ako napríklad koľko je normálne minúť mesačne na potraviny.

Wera si všimla, že po výdavkoch spojených s bývaním míňa väčšina Slovákov najviac peňazí na stravu. „Dobrou správou však je, že je to zároveň aj kategória nákladov, ktorú vieme najjednoduchšie ovplyvniť. Nejde o žiadne tajomstvo, skôr o návrat k prístupu, aký mali k vareniu naše staré mamy,“ vysvetľuje. 

Práve preto v máji 2019 založila svoj blog a instagramový účet pod rovnakým názvom Budgetovo.

Okrem zaobchádzania s peniazmi je Were blízka aj téma ekológie a redukovanie odpadu. „Mám pocit, že v našom svete riadenom konzumom ľudia na priamu súvislosť medzi týmito dvoma témami za posledné roky trochu pozabudli. Cesta späť však existuje. Kľúčom je všímavosť,“ približuje. 

Domáce menučko
Zdroj: Domáce menučko/Alexandra Rymšinová
zisti viac

Ako pomôcku Wera pripravila bezplatný e-book Domáce menučko – múdre hospodárenie s potravinami, kde spísala všetky svoje tipy, ktoré nielen potešia peňaženku, ale aj pomôžu našej planéte.

Šikovný e-book ti poradí s vytvorením budgetu na mieru, tvorením zásob a ich následným využitím a ukáže, ako sa popasovať so zvyškami jedál tak, aby nevyšli nazmar. Súčasťou e-booku sú aj formuláre na kuchynskú inventúru a dokonca aj priestor na vytvorenie vlastného domáceho menučka.

„Priznám sa, s nápadom plánovača domáceho menučka som neprišla ja. Požičala som si ho od americkej blogerky Jordan Page. Po niekoľkých mesiacoch testovania som si povedala, že je to naozaj jednoduchá, ale veľmi účinná pomôcka. Bolo mi ľúto, že Slováci, ktorí neovládajú angličtinu, nemajú prístup k týmto informáciám, tak som koncept preložila do slovenčiny a zverejnila na svojom blogu,“ hovorí Wera.

Po pozitívnej spätnej väzbe si povedala, že by stálo za to vytvoriť niečo, kde budú mať ľudia všetky informácie pokope. Niečo, čo poslúži ako sprievodca. A tak vznikol nápad e-booku.

domáce menučko, autorka knihy
Zdroj: Domáce menučko/Tomáš Spalovsky

„Už počas príprav knižky som vedela, že potrebujeme rozprúdiť konverzáciu medzi študentmi, lebo povedzme si úprimne, starého psa novým kúskom nenaučíš. Preto sme spojili sily s občianskym združením Vieme to lepšie. Vďaka nim som mohla zorganizovať viacero prednášok na tému domáceho menučka na stredných a základných školách v Trenčianskom kraji.“

Wera si ešte ani nevydýchla po prednáškach, keď prišla ďalšia skvelá správa. Domáce menučko získalo podporu od Nadácie Tesco v rámci ich grantového programu Záchranári jedla.

Vďaka tomuto malému víťazstvu bolo možné prednášky priniesť aj na päť slovenských vysokých škôl a pripraviť sériu krátkych youtubových videí. Okrem tém, ktorým sa venuje aj samotný e-book, sa môžeš tešiť aj na tipy na jedlá vhodné do mrazničky alebo na prispôsobenie receptov podľa dostupných ingrediencií.

Domov
Zdieľať
Diskusia