Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
22. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 6:21
Ema Stanovská

TEST: Ktoré mleté mäso je najlepšie? Expertka na výživu ti tiež povie, či má vôbec význam kupovať ho

TEST: Ktoré mleté mäso je najlepšie? Expertka na výživu ti tiež povie, či má vôbec význam kupovať ho
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
GASTRO GASTROPRIEMYSEL MÄSO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Výživová expertka Jana Kondrcová radí, ako si vybrať mleté mäso. Pozrela sa na zloženie siedmich produktov, ktorý vyhral?

Už ti niekedy napadlo, čo je v skutočnosti v tých šťavnatých mäsových guľkách, ktoré si dávaš na obed? Prirodzene, malo by tam byť prevažne mäso, však? Žiaľ, nie vždy je to tak. Zvlášť v prípade baleného mletého mäsa, ktoré v poslednom období sprevádza toľko kontroverzií, že aj párky sa môžu červenať.

Pred dvoma mesiacmi si na niekoľko takýchto výrobkov z troch reťazcov posvietila potravinová inšpekcia, ktorá odhalila dosť veľký malér. Produkt s názvom Řezníkova čerstvá porce z českého Lidla sľuboval 50 % hovädzieho mäsa, no podľa laboratórnych výsledkov ho mal len 13,33 %.

Podobné zistenie priniesol aj rozbor mletého mäsa od výrobcu Kostelecké uzeniny z Billy. Na obale bol uvedený 44 % podiel hovädzieho mäsa, no v laboratóriu ho „našli“ iba 23,34 %.

Balené mleté mäso v skutočnosti patrí medzi najčastejšie falšované potraviny. V „čistej bravčovine“ sa niekedy „skrýva“ aj hydina, a to nie v úplne najlepšej kvalite. Okrem toho výrobcovia často do výrobku pridávajú nadbytočné množstvo tuku či pridaných chemických látok, ktoré môžu ohroziť tvoje zdravie. Ak chceš mať teda pod kontrolou kvalitu mäsa, najlepšie je pomlieť si ho doma.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Dobre, ale čo ak nemáš mlynček alebo proste čas a chuť niečím takým sa zapodievať? V tom prípade si musíš zvoliť tú najlepšiu možnú alternatívu na trhu. Vybrali sme sedem balených mias zo štyroch obchodných reťazcov a spoločne s nutričnou špecialistkou Janou Kondrcovou sme preskúmali ich zloženie a výživové hodnoty. Dobrou správou je, že sme našli až dvoch víťazov. 

Jana Kondrcová
Zdroj: Jana Kondrcová

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavosti zo sveta gastronómie, navštevujeme nové reštaurácie a radíme ti, aké potraviny sa (ne)oplatí kupovať. Aby ti nič neušlo, nezabudni sledovať tému gastropriemysel. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš prístup k všetkým článkom.

Na čo si dať pred kúpou mäsa pozor

Rovnako ako pri iných potravinách, aj pri kúpe mletého mäsa je dôležité čítať etikety. V tomto prípade to znamená pozorne si prečítať zloženie mäsa, teda či je to mix hovädzieho a bravčového (všímaj si aj ich percentuálny podiel) alebo ide len o jeden druh.

„Samozrejme, ak si kupujeme mleté mäso, ideálne by bolo mať v zložení len daný typ mäsa, ktorý je uvedený na obale,“ hovorí Jana Kondrcová.

Pri falšovaní mäsa sa drahšia a menej dostupná zložka mäsa nahrádza lacnejšou. „Aby výrobcovia ušetrili, časť plnohodnotnej potraviny nahrádzajú surovinou menšej hodnoty – napríklad mechanicky separovaným mäsom (najmä hydinovým). To zmení nielen senzorické, ale aj fyzikálno-chemické vlastnosti,“ dodáva špecialistka. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146571 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo čítať na etiketách mletého mäsa.
  • Aké sú optimálne výživové hodnoty mletého mäsa.
  • Ako nutričná špecialistka zhodnotila sedem druhov mletého mäsa, ktoré kúpiš v bežných obchodoch s potravinami.
  • Ktoré dva produkty označila za najlepšie.
  • Či je vlastne zdravé jesť mleté mäso.
Domov
Zdieľať
Diskusia